Kako laserski tretman može dugotrajno očistiti lice od akni i tragova akni?

Iako su danas u svijetu jedan od najčešćih problema kože, mnoge osobe i dalje ne shvaćaju koliko su akne zapravo tvrdokorne te koliko mogu narušiti kvalitetu života. Gotovo se svaka osoba susrela s nekoliko prištića koji se povremeno pojavljuju uz rub kose ili na liniji brade, no što kada je problem puno veći, a niti jedna krema vam još nije donijela zadovoljavajuće i dugotrajne rezultate?

Topikalni pripravci nisu polučili rezultate?

Osobe koje se godinama bore s nečistom kožom iza sebe imaju na stotine isprobanih proizvoda, posebno prilagođenih režima prehrane te brojne trikove kojima su se pokušali obračunati s nečistim tenom. Ipak, u nekim je slučajevima pojačano lučenje sebuma toliko jako da niti uz najveće napore, čišćenje pora i eliminacija bakterija uzročnika akni nije u potpunosti moguća.

Što napraviti u takvim slučajevima? Prvi i osnovni savjet je naravno – posjet dermatologu. S obzirom na to da su uz pojavu akni vezane brojen pojave, uključujući hormonalni disbalans, višak stresa i nezdrave životne navike, ponekad će jedino cjeloviti pristup donijeti rezultate koje priželjkujemo. Ten nije postao problematičan preko noći – najčešće je riječ o godinama postupnog pogoršanja stanja kože – stoga, preko noći se ne može ni popraviti.

Brže zacjeljivanje, čak i kod upaljenih akni

Ipak, razvoj moderne tehnologije u službi dermatoloških tretmana danas je nevjerojatan, a jedan od najinovativnijih načina za borbu protiv akni je korištenje laserske tehnologije.

Za početak, laseri ciljano smanjuju upalne procese u koži, što dovodi do bržeg zacjeljivanja postojećih upala i bubuljica – upravo iz tog razloga i brojne hrvatske poliklinike i dermatološke ordinacije koriste upravo ovu tehnologiju kod pacijenata pogođenih aknama.

Što laserom možemo napraviti za kožu pogođenu aknama?

Primjerice, u nekim se poliklinikama, poput poliklinika Bagatin i Lege Artis, akne tretiraju diodnim laserom, koji prvenstveno uklanja bakterije u potkožju – manje bakterija znači i manje upala, crvenila i bolnih natečenih prištića. Ovaj je tretman izvrsno rješenje za sve vrste akni – mitesere, papule i pustule, a jednako se uspješno koristi i na aknama koje su trenutno u upalnom procesu, kao i onima koje su trenutno u „mirnijem“ stanju.

Zašto je upravo laser jedno od najučinkovitijih rješenja za akne, posebno dok traje upalni proces?

Kad u koži, na mjestu nastanka bubuljice, traje aktivna upala, prištiće tada ne smijemo istiskivati niti na bilo koji način čistiti ili mehanički tretirati. Osim što možemo osjetljivu okolnu kožu dodatno iritirati, često upravo zbog neadekvatnog čišćenja može doći do širenja bakterija i pogoršanja upale, a nestručno istiskivanje glavni je razlog i za dugotrajne ožiljke koji se mogu na koži zadržati još godinama nakon izlječenja akni.

Laserom je moguće tretirati različita područja lica i tijela, baš kao i različiti tipovi i stupnjevi akni – svjetlosna energija koju emitira laser iznimno povoljno djeluje na upalni proces, umirujući kožu u vrlo kratkom roku. Osim toga, pokazuje i značajan učinak na sužavanje pora, čime se i nakupljanje sebuma u njima bitno smanjuje – sve će ovo rezultirati i manjom pojavom akni u budućnosti.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Ungaro Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. Portuguese model Sara Sampaio. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 306422162, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anthea Simms / Camerapress / Profimedia

Neki od lasera čak uništavaju lojnu žlijezdu odgovornu za problem

Lasersko tretiranje akni nije bolno, no ponekad je moguće osjetiti lagano peckanje na onim mjestima gdje su upalni procesi najizraženiji. Kad je u pitanju broj potrebnih tretmana – on, naravno, ovisi o stanju kože. Dok će kod nekih osoba poboljšanje biti vidljivo već nakon jednog ili dva tretmana, u drugima će ipak trebati nešto duže.

Ipak, najvažnije je s dermatologom dogovoriti individualni plan tretiranja akni, kako bi se poboljšanja mogla neprestano pratiti.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Tory Burch Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. Dutch model Maartje Verhoef. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355898681, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Anthea Simms / Camerapress / Profimedia

Činjenica da na tržištu postoje brojni laseri u službi medicine i zdravlja kože, znači da i mi kao potrošači imamo mnogo veći izbor kad su u pitanju tretmani kojima se podvrgavamo. Tako je, primjerice, u poliklinici Poliderma moguće napraviti tretman NEODIMIUM YAG laserom, koji optičkom energijom smanjuje veličinu lojne žlijezde i stvara snažan protuupalni efekt, pri čemu se bakterije uništavaju.

Pročitajte još i ...