Kako maksimalno iskoristiti benefite kozmetičkih proizvoda?

Pri odabiru i kupnji kozmetičkih proizvoda, često se vodimo za usmenom preporukom prijateljica ili drugih bliskih osoba koje su ih već isprobale. Takva preporuka najčešće nam je i najvažnija. Osim toga, marketing također čini čuda, a posljednjih godina i influenceri utječu na naše odluke o kupnji.

Naročito smo pažljive kada je riječ o skupljim proizvodima, a sukladno tome, i naša su očekivanja od njih veća. Gotovo da očekujemo čudotvorne učinke pa kad kupimo proizvod kojega smo dugo priželjkivali i koristimo ga nekoliko dana, vrlo ga brzo otpišemo jer u tom kratkom roku nije ispunio naša očekivanja. No svi su stručnjaci složni oko ocjene da tako kratak rok nije dovoljan da bilo koji proizvod pokaže svoje mogućnosti. Treba mu, naime, dati nešto više vremena kako bi počeo djelovati.

No, što ako ni nakon nekoliko tjedana redovite upotrebe i dalje izostaju željeni i očekivani rezultati? U nastavku smo vam pripremili nekoliko savjeta uz koje ćete iz takvog proizvoda izvući maksimalan učinak i uživati u svim njegovim benefitima.

Peeling kao najbolja priprema kože

Peeling ili eksfolijacija važan je korak svake skincare rutine budući da uklanja odumrle stanice iz epiderme. Iako naše tijelo i samo ima mogućnost provođenja procesa eksfolijacije, raznim kozmetičkim proizvodima moguće ga je ubrzati.

Ovisno o tipu i stanju kože, birati možete između mehaničkog ili kemijskog peelinga. Prvi funkcionira, kako mu i ime kaže, zahvaljujući sitnim zrncima koja provode eksfolijaciju mrtvih stanica, dok drugi čini isto, ali zahvaljujući sastojcima poput salicilne i glikolne kiseline te rastapa višak sebuma i nakupljene mrtve stanice kože.

Važnost peelinga je velika jer upravo nataložene mrtve stanice mogu onemogućiti prodiranje sastojaka iz proizvoda, smanjujući njihovu učinkovitost usprkos redovitoj i konstantnoj upotrebi.

Vlažna koža je propusnija

Prilikom redovne rutine njege, najbolji trenutak za nanošenje seruma i krema svakako je odmah nakon čišćenja kože, dok je ona još vlažna. Upravo tada, svi proizvodi za njegu bolje će prodrijeti u kožu jer je ona tada i do deset puta propusnija nego kada je suha. Ako je koža k tome još izložena i toplini, otvorit će se njezine pore pa će proizvodi u nju prodirati još dublje i brže i njihovo će djelovanje biti jače.

Važnost pravilnog skladištenja proizvoda

Iako je njihova funkcija njega i zaštita kože, mnoge dame kozmetičke proizvode u svojim kupaonicama izlažu poput dekorativnih detalja. No, to možda i nije najbolji način njihova čuvanja. Naime, proizvode s antioksidansima te one koji sadrže biljne ekstrakte i druge prirodne sastojke, bolje je držati na hladnom, suhom i tamnom mjestu, budući da bi sunčeva svjetlost i toplina mogli utjecati na njihov sastav te im smanjiti učinkovitost.

Ključno je voditi računa i o roku trajanja kozmetičkih proizvoda, kao i o preporučenom periodu korištenja od njihova otvaranja. Bez obzira na to što je na kremi otisnut datum isteka koji još nije prošao, potrebno je znati da se taj datum odnosi na proizvod koji nije otvoren. Ako ste ga pak otvorili i ostavili da stoji u ormariću godinu dana ili dulje, njegova kvaliteta pa i sigurnost postaju upitne te bi ga bilo bolje ne koristiti, iako mu rok trajanja još nije istekao.

Koža se može naviknuti na određeni proizvod

Iako ovo zvuči kao mit, riječ je ipak o istinitoj tvrdnji. Naime, ukoliko primijetite da vam uobičajena beauty rutina više ne daje željene rezultate, vrijeme je za promjenu. Najprije krenite malim koracima i postepeno uvodite manje promjene. Nije nužno iz temelja mijenjati rutinu, zamijenite jedan ili dva proizvoda i pratite kako se razvija situacija.

Postepeno uvođenje promjena ostavit će licu dovoljno vremena za prilagodbu pa neće doći do iritacija, a to je posebno važno kada krećete s upotrebom aktivnih sastojaka poput vitamina C ili retinola – dermatolozi savjetuju da ih u početku koristite tek nekoliko puta tjedno prije nego intenzitet povećate na svakodnevno korištenje.

Podrška u vidu estetskih tretmana

Iako kvalitetni i ciljani kozmetički proizvodi pomažu održati kožu glatkom i hidratiziranom, estetski i kozmetički tretmani učinkovitiji su od njih. Kemijski peelinzi, mezoterapija, skinboosteri, laser – izbor je doista velik, a rezultati će biti osvježena, zaglađena, pomlađena i blistava koža. Ona će nakon tretmana odlično upijati proizvode koje na nju nanesete, a njihovo će djelovanje biti još učinkovitije, na vaše ogromno zadovoljstvo.

Pročitajte još i ...