Kako odabrati svoj savršeni proizvod sa SPF-om?

Lice, ruke i dekolte su područja tijela najizloženija UV zračenju. Iako sunce, u određenoj mjeri, može imati pozitivan utjecaj na raspoloženje, osigurati vitamin D, poboljšati cirkulaciju te ojačati metabolizam i produktivnost, pretjerano izlaganje vrlo je štetno. Neka od oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca na kožu su preuranjeno starenje kože, hiperpigmentacija pa čak i rak kože. Zato je od presudne važnosti koži lica pružiti posebnu i trajnu zaštitu tijekom cijele godine.

Kako prepoznati oštećenja uzrokovana suncem

Prekomjerno izlaganje UVA i UVB zrakama bez zaštite može imati kratke i dugoročne posljedice koje vode do preuranjenog starenja kože. Važno je znati da ti negativni učinci nisu prisutni samo na odmoru: UV zračenje, osobito UVA zrake, prisutno je cijeli dan i to svakodnevno – zimi i ljeti, kada je sunčano i kada je oblačno.

Zato bi zaštita od sunca za lice trebala postati  dijelom dnevne rutine njege kože kao tonik ili bilo koji drugi proizvod, poput hidratantne i anti-age kreme ili hiperpigmentacijskih proizvoda.

Zašto baš na lice treba najviše paziti? Koža na tom području ima drugačije karakteristike od one na ostatku tijela: tanja je, ima manje stanice, više pora, zbog većeg broja žlijezda lojnica luči više lipida, svakodnevno je izložena okolišu, što je čini podložnom vanjskim čimbenicima poput vjetra, hladnoće, dima, zagađivača te, naravno, UVA i UVB zraka.

I dok je koža tijela prekrivena, koža lica je izložena vanjskim čimbenicima tijekom cijele godine. Zato treba biti zaštićena od sunca proizvodima koji odgovaraju njezinim potrebama.

Osjetljiva koža lica posebno je sklona oštećenjima uzrokovanim suncem. S obzirom na to da sunčeva svjetlost ima dehidratizirajući učinak, osjetljiva koža može postati još suša. To ju čini još podložnijom iritantima, pogoršavajući simptome. Zato je važno da je zaštita od sunca posebno za nju stvorena, na njoj testirana te da njezina svojstva odgovaraju na njezine posebne potrebe.

Kako minimalizirati rizik od UV zračenja

Popis stanja kože povezanih sa suncem je dug, no dobro je to što se mnoga od njih mogu izbjeći. Treba, primjerice, izbjegavati izravno sunce, osobito kada u razdoblju od 11 do 15 sati poprimi najjači intenzitet, koristiti proizvode za zaštitu od sunca na izloženim dijelovima tijela te licu kao dio dnevne rutine njege kože čak i kad je oblačno, zadovoljiti potrebe individualnog tipa kože…

Nekoliko je faktora koji osobu čine manje ili više podložnom kožnim poremećajima uzrokovanih djelovanjem sunca. Dob je svakako jedna od njih: stopa raširenosti melanoma s godinama postupno raste pa su osobe u dobi od 55 do 64 godine više nego trostruko sklonije oboljenju od osoba u dobi od 25 do 34 godine.

Važan je i tip kože: djeca i osobe vrlo svijetle puti, crvene ili svijetlo plave kose s mnogo pjegica osjetljiviji su na sunčeve zrake. Također, određene kožne bolesti utječu na stupanj osjetljivosti: koža sklona rozaceji ima ugroženu barijeru s povišenim transepidermalnim gubitkom vode i vrlo reaktivna senzorna vlakna u epidermi. Osobito je osjetljiva na vanjske podražaje – uključujući UV zrake – što može uzrokovati simptome poput eritema i crvenih kvržica. Tu je i genetika, i još brojni drugi faktori…

Kako pronaći odgovarajuću kremu

Kako je osjetljiva koža lica osobito podložna vanjskim iritansima, iznimno je važno svakodnevno koristiti odgovarajuću kremu za sunčanje.

Eucerin Sun proizvodi stvoreni su kako bi odgovorili na posebne zahtjeve različitih tipova i problema kože poput osjetljivosti na sunce koja proizlazi iz problematične kože.

Za masnu i kožu sklonu aknama isprobajte Eucerin Oil Control Dry Touch gel-kremu, dostupnu sa SPF 30 i SPF 50+. Ova ultra lagana formula kombinira učinkoviti UVA /UVB sustav filtera, biološku zaštitu stanica i jedinstvenu Oil Control tehnologiju s l-karnitinom i pigmentima koji upijaju lipide za regulaciju sebuma.

Za zaštitu od fotostarenja isprobajte Eucerin Sun Anti-Age fluid SPF 30 ili SPF 50 koji štite od opeklina i oštećenja kože uzrokovanih djelovanjem sunca, umanjujući istovremeno vidljive znakove fotostarenja.

Za normalnu do mješovitu kožu lica isprobajte Eucerin Matirajući fluid za lice za zaštitu od sunca  SPF 30 ili SPF 50+, koji pruža visoko učinkovitu zaštitu od UVA/UVB zraka. Pomaže i u jačanju stanične zaštite kože protiv oštećenja uzrokovanih djelovanjem sunca te podupire DNK mehanizme obrane.

Za normalnu, suhu i vrlo suhu kožu lica koristite Eucerin Kremu za za lice za zaštitu od sunca SPF 30 ili SPF 50+.

Eucerin Tonirana krema za lice za zaštitu od sunca SPF 50+ za sve tipove kože sadrži i pigmente boje za prirodno potamnjeni izgled, također omogućava prikrivanje pigmentacijskih mrlja.

Osim nanošenja krema i fluida za zaštitu od sunca, važno je misliti i na zaštitu kože lica šeširom sa širokim obodom ili suncobranom kad god je to moguće te hidratizirati tijelo i kožu unosom velikih količina vode, zaštititi oči nošenjem sunčanih naočala s filtrima za zaštitu od UV zraka te držati se načina prehrane koja dokazano pomaže u zaštiti od sunca.

Voće i povrće koje obiluje karotenoidima (crveno, žuto i narančasto) može ojačati prirodnu obranu kože, ako se unosi tijekom dugog vremenskog razdoblja. Slični se rezultati postižu prehranom s visokim udjelom omega masnih kiselina (maslinovo ulje, riblje ulje), vitamina C, vitamina E i flavonoida te niskim udjelom crvenog mesa i mliječnih proizvoda.

Pročitajte još i ...