Kako ojačati kosu i spriječiti sezonsko slabljenje?

Prema Američkoj dermatološkoj akademiji, prosječno gubimo 50-100 vlasi dnevno. Naravno, ako je kosa kovrčava, lako se petlja ili ako je nosite svezanu u rep ili punđu, tijekom pranja ili raščešljavanja primijetit ćete da vam puno kose otpadne odjednom. To vas ne bi trebalo zabrinuti jer su te vlasi vjerojatno postupno ispadala kroz nekoliko dana.

Muškarci i žene češće primjećuju pojačano ispadanje kose u jesen, između rujna i studenoga. Razlog je to što folikuli često ulaze u fazu odmora (telogenu) sredinom ljeta. Telogeno stanje traje nekoliko mjeseci prije nego što se dlačice konačno oslobode kako bi napravile mjesta za rast nove kose.

Ova je vremenska crta vjerojatno posljedica evolucije. Rast kose zimi pomaže u zaštiti tijela od hladnoće, što je bilo iznimno bitno prije nego što su grijanje i zaštitna odjeća postali široko dostupni. Slično tome, kosa više raste ljeti kako bi se vlasište zaštitilo od ultraljubičastih zraka i topline.

Manje, ali značajno povećanje gubitka kose također se događa tijekom proljeća. Istraživanja sugeriraju da je jesenski i proljetni gubitak kose od 50 do 100 pramenova dnevno još uvijek unutar zdravog raspona. Ukratko, sezonski gubitak kose, osim ako vam nije dijagnosticiran gubitak kose, poput nasljedne androgene alopecije ili autoimune alopecije areate, je relativno normalan. Ali to ne znači da ćete sjediti prekriženih ruku.

Upravo zato, potražili smo odgovor kod naših renomiranih dermatologa koji, u sklopu natječaja Estetica Premium Product 2023., biraju najbolje suplemente za kosu te najbolje proizvode za jačanje kose.

Yasenka Skinage Hairboost

Ovaj proizvod donosi kombinaciju Cynateine HNS, Vitamina B komplexa i cinka. Keratin je glavni gradivni element kose i noktiju te čini 80% kemijskog sustava vlasi. Keratin koji izgrađuje kosu i nokte sastavljen je od aminokiselina koje su povezane u alfa uzvojnicu. Sadrži veće količine aminokiseline cisteina koje se povezuju disulfidnim vezama i tvore cistin.

Dvostruke veze poprečno povezuju lance keratina. Broj veza ovisi o vrsti kose, a veći broj osigurava bolju čvrstoću i oblik kose te otpornost na kemikalije i mehanička oštećenja. Tekući oblik keratina osigurava bržu apsorpciju i veću iskoristivost, što dugoročno doprinosi ljepoti vaše kose. Skinage HAIRBOOST za pravilan tretman vaše kose.

Almagea® Shine On+

Almagea® Shine On+ je inovativna formulacija koja u inovativnim Licaps® kapsulama sadrži kompleks patentiranih mješavina botaničkih ekstrakata  SkinAx² ™ i Keranat™ koji klinički dokazano djeluju iznutra za gustu, sjajnu i čvrstu kosu te uravnotežen ten i elastičnu kožu. Keranat™ predstavlja prirodnu patentiranu mješavinu ulja sjemenki prosa, sjemenki pšenice, sjemenki suncokreta i listova ružmarina.

Jedinstvena, inovativna i učinkovita botanička mješavina za lijepu i zdravu kosu, ne sadrži GMO, gluten te je potpuno prirodnog i biljnog porijekla. Keranat™ djeluje izravno na biološki „motor“ kose: dermalnu papilu i prirodno je rješenje za borbu protiv prekomjernog gubitka kose – uz Keranat™ – gubitak kose je smanjen za 50 %. Keranat™ klinički dokazano vraća zdrav životni ciklus kose, smanjuje gubitak kose i čini ju jačom, sjajnijom i zdravijom te povećava njen volumen i ljepotu tijekom 12 tjedana korištenja, u dozi od 300 mg.

Dok članovi žirija testiraju nominirane proizvode, mi vam donosimo rutinu poznate nutricionistice i fitness trenerice Marije Andrijašević, koja je ovogodišnje natjecatelje uklopila u svoju rutinu tijekom testiranja. Pogledajte video članice nutricionističkog žirija!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ESTETICA.HR (@estetica.hr)

Vichy Dercos Energy+ stimulirajući šampon

Energetski šampon protiv ispadanja kose, s aktivnim sastojkom Aminexilom i vitaminima PP, B5 i B6, dubinski očisti kosu i vlasište, vlaknima kose daje snagu, a tkivu koje okružuje korijen kose snagu i elastičnost. To ga čini učinkovitim saveznikom u borbi protiv opadanja kose. Namijenjen je svim tipovima kose te obogaćen Aminexilom za pomoć u borbi protiv ispadanja kose.

Aminexil je molekula protiv ispadanja koju preporučuje ljekarna i koja je rezultat 10-godišnjeg istraživanja, a zaštićena je putem 2 patenta. Njezina je učinkovitost dokazana u usporedbi s placebom. Sprečava stvrdnjavanje kolagene ovojnice za očuvanje mekoće i elastičnosti tkiva koja okružuju korijen i za njegovo bolje pričvršćivanje u vlasište.

Ducray Neoptide EXPERT serum

Ducray Neoptide EXPERT serum smanjuje ispadanje i potiče rast kose kod kroničnog ispadanja kose u žena i muškaraca. Također, služi i kao podrška kod njege prije i poslije transplantacije kose. Sadrži anchoran, ekstrakt mliječka, patentiranu, prirodnu djelatnu tvar koja potiče rast kose tako što djeluje na stanice koje su odgovorne za rast dlake. Zahvaljujući svojstvu učvršćivanja, zadržava dlaku u vlasištu.

Anchoran potiče prirodnu proizvodnju keratina K75 za jaču, deblju i otporniju kosu. Također, lespedeza, prirodna djelatna tvar, regulira ciklus rasta kose usporavajući ispadanje kose dok mangalidone, u kombinaciji s masažom, potiče mikrocirkulaciju, metaboličku aktivnost i učvršćivanje vlasi kose u vlasište.


Pokrovitelj kategorije Suplementi u Estetica Premium Product 2023 je Nutrilife centar

Nutrilife centar je nutricionističko – dijagnostički centar za zdravi životni stil i prehranu. Osnovala ga je 2016. magistra nutricionizma Ivana Barišić, s ciljem da pomogne ljudima u prevenciji različitih kroničnih nezaraznih bolesti modernog doba. Predstavlja #wellbeing pristup temeljen na znanju i iskustvu tima nutricionista s velikim iskustvom. Pristup temelji na medicini i poznavanju ljudskog metabolizma kreirajući optimalna rješenja za klijente u obliku personaliziranih programa prehrane koje je lako pratiti. Njeguje boutique pristup prema svakom klijentu. To znači da prema svakom klijentu pristupaju individualno i potpuno posvećeno. Vjeruju da je prehrana dio osobnog identiteta svakog od nas. Pružaju kompletan „customer service“, što znači da vas na putu do vašeg cilja i promjena vode od početka do kraja. #nutritionisselfcare


Pokrovitelj kategorije KOSA u Estetica Premium Product 2023 je PHILIPS SENSEIQ sušilo za kosu

Revoluciju u njezi donosi vam Philips svojom tehnologijom SenseIQ, koja će zauvijek promijeniti način na koji brinete o svojoj kosi, koži, ali i zubima. Inovativna tehnologija SenseIQ radi na principu umjetne inteligencije pri čemu osjeća, prilagođava se i njeguje te donosi najbolje rezultate njege do sad. Baš kao i vi, i vaša je kosa jedinstvena. Zbog toga zaslužuje 100% personaliziranu zaštitu. Novo sušilo za kosu Philips s tehnologijom SenseIQ neprekidno mjeri temperaturu kose digitalnim infracrvenim senzorom. Mikroprocesor analizira te podatke i prilagođava temperaturu sušila više od 12.000 puta za personalizirano iskustvo sušenja kose. SenseIQ linija prilagođava se svakom tipu kose, što je posebno važno u vremenu kada je sve češće samostalno njegujete. Za lijepu kosu zdravog izgleda koja blista poput vas.

 

Pročitajte još i ...