Omiljeni sastojak dermokozmetike temelj je gotovo svih preparata za obnavljanje kože

U posljednje vrijeme češće nazivan glicerolom, glicerin je jedan od najčešćih sastojaka u kozmetičkim proizvodima, a sadrže ga pretežito formule namijenjene njezi suhe i oštećene kože.

Štiti od vanjskih utjecaja i čuva vlažnost

Njegova je primarna funkcija zaštita kože od vanjskih utjecaja i očuvanje prirodne mekoće i vlažnosti kože. Službeni termin kojim ga kozmetolozi opisuju je humektans, što znači da privlači vodu iz okoline i donjih slojeva kože, kako bi površini kože pomogao nadoknaditi izgubljenu vlagu.

Prirodno se glicerin nalazi u svim lipidima (mastima), i onima biljnog i životinjskog porijekla, a u današnjim laboratorijskim uvjetima moguće ga je i sintetički proizvesti. Važno je napomenuti i da se prirodno nalazi i u našoj koži te da ga je, baš poput kolagena i hijalurona, poželjno nadoknaditi ako primijetimo da nam ga nedostaje.

Sastavni dio vlaženja i regeneracije kože

Ako niste znali, glicerin ili glicerol je zapravo prema formuli trostruki alkohol, a ova slatkasta, bezbojna tekućina bez mirisa poznata je kao iznimno dobro otapalo, zbog čega se u kozmetici koristi svakodnevno, jer se mnoge tvari u njemu rastapaju mnogo bolje i brže nego u primjerice vodi ili drugim oblicima alkohola.

Ovaj naizgled jednostavan sastojak sastavni je dio vlastitog kožnog sustava za vlaženje, zbog čega ga koža izvrsno podnosi i lako iskorištava nanesenog u topikalnim proizvodima. Zahvaljujući njegovoj sposobnosti privlačenja, upijanja i dugotrajnog zadržavanja vode, smatra se jednim od najsnažnijih ovlaživača kože, zbog čega se često koristi u proizvodima za regeneraciju funkcije kožne barijere i povećanje elastičnosti kože.

Kiehl’s Hydro-Plumping Re-Texturizing Serum Concentrate hidratantni je serum koji će zagladiti kožu i napuniti je vlagom do najdubljih slojeva. Formula sadrži 15% glicerina koji će pomoći u revitalizaciji umorne kože i vraćanju zdravijeg izgleda kože.

Osim toga, dokazano ublažava i smanjuje kožne iritacije i oštećenja, a najviše odgovara suhoj koži, onoj sklonoj iritacijama, kao i koži čija je prirodna zaštitna barijera oštećena.

Iznimno koristan, ali nikada u čistoj formi

Uzevši u obzir njegove sposobnosti zadržavanja vlage, jasno nam je da je glicerin iznimno koristan sastojak u ovlaživanju i obnovi kože, no dermatolozi i farmaceuti upozoravaju da ga na lice nikada ne bismo mogli nanijeti u njegovoj čistoj formi. Osim što je riječ o alkoholu, sporna je i njegova funkcija privlačenja vode.

Sept. 15, 2015 - New York, USA - Badgley Mischka..MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2016 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, DEFILE, FASHION SHOW RUNWAY COLLECTION, PRET A PORTER, MODELWEAR, MODESCHAU LAUFSTEG FR�œHLING FRUEHLING SOMMER.NYPAPSS16, Image: 259553224, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Naime, iako ja zadržavanje vlage više nego poželjno, s njenim je privlačenjem potrebno biti oprezan – čisti glicerin će vodu iz dubljih slojeva povući u površinske, preko kojih će koža vrlo lako izgubiti vlagu, a dublji će slojevi ostati dehidrirani. Ne brinite, ovakav učinak izazvao bi samo čisti glicerin, a u svojim ga omiljenim kozmetičkim proizvodima nalazimo upravo onakvog kakvog želimo – u kombinaciji s mastima.

La Roche-Posay Effaclar Mat sadrži antioksidativne vitamine C i E te beta-lipohidroksi kiselinu (LHA) koji pomažu u borbi s viškom ulja na koža i umanjuju vidljivost pora, a zahvaljujući glicerinu koža će ostati meka i hidratizirana unatoč efektu matiranja tena.

U optimalnoj koncentraciji, glicerin predstavlja do 10% u odnosu na druge sastojke, pri čemu doprinosi regeneraciji kože i prevenciji preranih znakova starenja.

Iznimno širok raspon primjene

Još jedna od njegovih prednosti je i ta da uspješno sprječava zadebljanja kože i ubrzava zacjeljivanje ozljeda, zbog čega se vrlo često nalazi u kremama za suhu i oštećenu kožu, kao i onima namijenjenima za kožu nakon izlaganja suncu, jer gotovo da ne postoji sastojak koji će tako brzo nadoknaditi kožu svu izgubljenu vlagu.

Penlope Cruz direct the video for the new autumn winter campaign of lingerie brand Agent Provocateur , also appears in the video as well as spanish male model Jon Kortajarena and some females lingerie models, Image: 200606266, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

S obzirom na to da je riječ o iznimno korisnom sastojku, preporučujemo da ga potražite na etiketama krema i losiona te u svoju rutinu uključite proizvod s glicerinom, ili ako vam je draže – glicerolom.

Pročitajte još i ...