Kako se ljeti obračunati s proširenim porama?

Ako ste se prijateljici koja muku muči s viškom kilograma ili tvrdokornim aknama požalili na svoje proširene pore, vjerojatno vas je pogledala kao da ste pali s Marsa, ali svi koji imaju iste probleme itekako razumiju vaš očaj. Jer ovi “vidljivi otvori na koži” definitivno su jedan od estetskih problema o kojemu se najmanje raspravlja. A trebalo bi jer je riječ o jednom od najčešćih problema tena, javljaju se u bilo kojoj životnoj dobi i bez obzira na rasu, no problem je nešto učestaliji kod osoba s masnom kožom.

Što su zapravo proširene pore?

Pore ​​su mali otvori na vrhu folikula dlake koji pokrivaju cijelo tijelo. Njihova je zadaća oslobađati sebum, prirodno ulje našeg tijela kako bi hidratizirale kožu i održalo je gipkom. Iako proširene pore mogu biti frustrirajuće, ovi “otvori” su neophodni za održavanje zdrave kože. Sama etiopatogeneza nastanka pora nije dovoljno razjašnjena, a mogući uzroci su vanjski i unutarnji čimbenici kao što su genetska predispozicija, izlaganje UV zrakama, akne, seboreja, policistični jajnici, oštećenja od sunca, i sl. 

Ipak, glavni poznati razlozi nastanka proširenih pora su povećano izlučivanje sebuma, smanjen elasticitet kože oko pore i povećan volumen dlačnog folikula, uključujući i deblju dlaku. Ponavljajuće akne, hormonalni disbalans i način njege kože mogu dodatno pogoršavati veličinu pora. Histološki, okolna koža ima manju količinu kolagena i elastičnih vlakana koji onda rade slabu potporu dlačnom folikulu. 

Ako imate prirodno masnu kožu, velika je vjerojatnost da ćete imati i proširene pore, i to najčešće na području T zone – čelu, nosu i bradi. Naime, kada dođe do prekomjernog lučenja sebuma, mrtve stanice kože i prljavština ostaju zarobljeni u vašoj koži, što uzrokuje povećanje pora. 

Da sve bude gore, ljeti su pore posebno proširen problem. Naime, UV zračenje nepovoljno utječe na kožu na više na načina – ne samo da će dovesti do razgradnje kolagena i gubitka elastičnosti koja je potrebna koži da bi pore sama suzila, već će dovesti i do “stvrdnjavanja” površinskog sloja, čime će pore izgubiti sposobnost sužavanja. Kako ih suziti dovoljno da ne budu vidljive promatraču? S obzirom na to da su pore dio naše kože koji osigurava prirodno ovlaživanje i zaštitu te omogućavaju koži da “diše”, nam nije cilj u potpunosti ih zatvoriti jer, kao što znamo, začepljene pore su uzrok nakupljanja nečistoće i nastanka upale. Cilj nam je, dakle, pore na licu suziti dovoljno da prestanu biti vidljive promatraču, no zadržati adekvatan protok sebuma kroz njih.

Ciljano djelovati na nekoliko problema

Ključni dio strategije, tvrde dermatolozi, je kreiranje svakodnevne rutine njege koja će ciljano djelovati na nekoliko problema – rastapanje viška sebuma iz pora te preventivni učinak na upalne procese i prištiće. Sve to specijalnost je jednog proizvoda – Eau Thermale Avène Cleanance Women, korektivnog seruma koji je odnio pobjedu u kategoriji Najbolji proizvod za tretiranje proširenih pora na Estetica Premium Product 2022.

odels backstage, before the fashion show,Backstage, Beauty, make up, Womenswear, winter 2018 2019,//Z-PIXEL-FORMULA_A_013/Credit:pixelformula/SIPA/1804041450, Image: 367709230, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Eau Thermale Avène Cleanance Women 

Glavna zadaća Eau Thermale Avène Cleanance Women korektivnog seruma nije lagana, ali je obavlja besprijekorno – smanjiti mrlje, poboljšati teksturu kože, zagladiti neravnine i smanjiti proširene pore. Izvrstan je odabir za žene čija je koža masna, problematična, ali i sklona aknama i miteserima. S obzirom na to da se sve više žena susreće s problematičnom kožom i u odrasloj dobi, ovaj je serum objedinio kontrolu sebuma i učinkovito zatezanje pora.

Cleanance Women korektivni serum sadrži jedinstvenu kombinaciju aktivnih sastojaka koje pomažu u borbi protiv nepravilnosti na masnoj koži i mitesera, a istovremeno zateže pore i ograničava oksidaciju sebuma – ostavljajući glatkiji ton kože i blistav ten. Koncentrat aktivnih sastojaka u serumu pruža višestruke rezultate. Synovea® HR pomaže smanjiti pojavu nepravilnosti i ograničiti oksidaciju sebuma, uzrok mitesera. P-REFINYL® smanjuje izgled vidljivih pora dok glikolna te mliječna kiselina pomažu u zaglađivanju i pročišćavanju kože.

Članica dermatološkog žirija Estetica Premium Product 2022, dr. Saida Rezaković, o ovom je proizvodu rekla: “Eau Thermale Avène Cleanance Women je jaki serum koji smanjuje sjaj kože, smanjuje pojavu upalnih promjena i zaista korigira površinske pore. Na početku korištenja uzrokuje crvenilo i zatezanje kože, čak i blago perutanje, koje nestaje nakon 2-3 tjedna kontinuirane upotrebe.”

S njom se slaže i dr. Zrinka Stanić Žgombić, koja ističe kako ovaj korektivni serum ne samo da smiruje početne upalne promjene, nego ima i dugoročno djelovanje.

“Eau Thermale Avène Cleanance Women zaglađuje kožu, smanjuje pore i uklanja nepravilnosti,, a uz to daje matirajući efekt”, kaže dr. Stanić Žgombić, a dr. Ivana Hlevnjak nastavlja kako je koža nakon primjene seruma zaglađena i sjajna.

“Serum povoljno djeluje na problematičnu kožu i kožu sklonu aknama. Sužava pore već nakon nekoliko nanošenja i djeluje protuupalno”, zaključuje dr. Hlevnjak. 

Pročitajte još i ...