Najčešće zamke sunčanja

„Tamnoputa sam, ne mogu izgorjeti“, „ svakih pola sata skočim u more, koža mi se dovoljno ohladi i neću pocrveniti“ – ako ste i vi pobornik ovih i sličnih izlika za pretjerano izlaganje suncu bez zaštite – upozoravamo vas da je riječ o mitovima.

Mnoge opasnosti sunčanja nisu nam odmah vidljive

Sunčanje je jedna od omiljenih ljetnih aktivnosti brojnih žena – i to svih dobi – no izlaganje UV zračenju nosi brojne opasnosti, od kojih su mnoge skrivene i vidljive tek mjesecima kasnije.

Crvenilo, peckanje, žarenje, zatezanje, ljuskanje kože i opekline očiti su znakovi da ste sa sunčanjem pretjerali, no postoje brojni problemi koji nam na prvi pogled nisu očiti, no dugoročno nam itekako štete.

Dobro nam je poznata ona stara: „koža pamti“, a da nije riječ o mitu, već istini, dokazuje činjenica da su osobe koje su se u mladosti izlagale suncu mnogo sklonije nastanku tamnih mrlja, bora, ali i zloćudnih tumora kože.

Koliko ima istine u popularnim mitovima?

Neke od najčešćih zamki u koje smo svi barem jednom upali spada uvjerenje kako osobe tamnije puti ne mogu izgorjeti na suncu, kako je krema sa SPF-om alibi za cjelodnevno sunčanje te kako nam ten nakon sunčanja izgleda ljepše.

Kako bismo provjerili istinitost ovih tvrdnji, u pomoć smo pozvali dermatologe uključene u inicijativu #safesummer, kojom smo pod motom “Sigurni i lijepi pod suncem” okupili više od 40 dermatologa diljem Hrvatske koji tijekom svibnja i lipnja u svojim ordinacijama našim čitateljima osiguravaju više od 170 besplatnih pregleda madeža. Više o inicijativi pročitajte OVDJE.

Dermatolozi odgovaraju!

A koliko ima istine u najčešćim mitovima vezanim za sunčanje, razgovarali smo s dr. Suzanom Levardom Mornar iz Ordinacije za dermatologiju i estetsku medicinu DerMAL,  dr. Sniježanom Nakić Tošić iz Ordinacije Derma Tošić te dr. Josipom Zekićem iz Holistic Centra zdravlja. Donosimo njihove odgovore!

Dr. Suzanu Levardu Mornar upitali smo: Uvriježeno je mišljenje da nakon nanošenja SPF-a ne možemo zadobiti opekline od sunca – je li to istina? Možemo li izgorjeti na suncu unatoč kremi? Koliko nas krema štiti?

“Svakodnevno smo izloženi utjecaju sunca, kako njegovoj dobroj stani koja doprinosi zdravlju i ljepoti kože, tako i lošem spektru sunčevih zraka koje utječu na oštećenje kože – u vidu gubljenja elasticiteta kože, hiperpigmentacija kože pa i tumora kože. Zato je preporuka svakodnevna foto protekcija u vidu nanošenja preparata koje sadrže SPF, PA, a prema novim smjernicama i zaštitu od plavog svjetla. Moram naglasiti da sami preparati koji se koriste u zaštiti od fotostarenja i zaštiti kože od nastanka tumora kože nisu apsolutna zaštita. Moramo voditi računa o dijelu dana kada smo izloženi spektru sunčevih zračenja. Zbog toga, treba izbjegavati zadržavanje na otvorenom od 11 sati do 16 sati,kada je spektar UVA najintenzivniji. Također, kao dobra pomoć u zaštiti od UVA zračenja, preporučuje se nošenje majica i pokrivala za glavu s UV filtrima. Zato oprez! Sunce je dobar sluga, ali zao gospodar. Budimo sebi bitni i zaštitimo se !”.

O jednom od najčešćih mitova, onom da sunčanje proljepšava ten, upitali smo dr. Sniježanu Nakić Tošić iz Derma Tošić – ordinacije dr. Sniježana Nakić Tošić. 

Može nam se činiti kako nam je nakon sunčanja bolji ten – nepravilnosti manje vidljive, koža zaglađenija… Je li riječ o “zamci”? Izgleda li koža bolje samo zato što je tamnija – a zapravo joj dugoročno jako štetimo?

“UV zrake imaju imunosupresivno djelovanje, i na taj način definitivno mogu privremeno smiriti upalu, zato ih u dermatologiji i koristimo za liječenje određenih upalnih bolesti – tako da nije isključivo mit da nam se koža na suncu popravi. Također, većina ljudi sunčanju pribjegava  za vrijeme godišnjih odmora pa je samim time i organizam odmorniji, opušteniji i bez stresa – što sve pozitivno utječe na kvalitetu naše kože. Ali ono što sunce definitivno radi našoj koži kod produženog izlaganja je da ju isušuje i zadebljava, što će definitivno ostaviti negativan trag na našoj koži. Također, što je koža tamnija, nepravilnosti su manje vidljive, ali nisu nestale i sigurno će pogoršanje kože uslijediti, i to ne samo u estetskom smislu ili u smislu preuranjenog starenja, što definitivno čini dugotrajno izlaganje UV zrakama – nego smo si značajno i povećali rizik za razvoj karcinoma kože”.

Kad su u pitanju mitovi, svatko od nas se susreo s osobom tamnije puti koja tvrdi da nikada nije zadobila opekline od sunčevog zračenja te jednostavno – ne može izgorjeti. Dr. Josipa Zekića zato smo upitali:  Mogu li i osobe tamnije puti izgorjeti na suncu? Treba li njima manje SPF-a te je li sunce jednako opasno za njih?

“Sunce je izvor života, i većina živih organizama na zemlji živi zahvaljujući energiji koju nam sunce daje. Od prastanice, preko modrozelenih algi, pa do posljednje stanice u čovjeku, sve one imaju zajedničko ishodište –  a time i zajedničke mehanizme kojima reagiraju na sunce i stupaju u interakciju s energijom koju donosi sunčeva svjetlost. Ritam dana i noći, odnosno svjetla i tame, izuzetno je važan za funkcioniranja organizma, osobito za neuroendokrinu ravnotežu. U skladu s ovim, jasno je da umjereno izlaganje suncu ima nezamjenjive pozitivne učinke na naše zdravlje. Umjereno izlaganje znači izlaganje sunčevoj svjetlosti kada je tok zračenja sunca toliki da u koži stvara minimalnu količinu slobodnih radikala koji je oštećuju. Prevedeno na jednostavan jezik, prije 10 sati ujutro i nakon 16 sati popodne tijekom ljetnog vremena. Jednako onoliko koliko nam pretjerano sunčevo zračenje smeta i izaziva neželjene učinke na zdravlje kože te zahtjeva zaštitu ponajprije odjećom, a onda i kremama za zaštitu od sunca, bilo onima s mineralnim ili drugim kemijskim filtrima, toliko umjereno izlaganje koristi i tjelesnom i duševnom zdravlju. Ostanite zdravi, uzimajte obilnije količine (2+ L) čiste vode u ljetnim mjesecima, od 10 do 16 nosite prozračnu bijelu odjeću od prirodnih materijala, izložene dijelove kože zaštitite svaka 2 sata kremom sa SPF50+ faktorom zaštite i odgovorno uživajte u ljetu, zabavi i opuštanju koje ljeto donosi. Ostanimo odgovorni za svoje zdravlje!”.

 

A kako biste osim sigurni, pod suncem ovoga ljeta bili i lijepi, ali i zdravi, pobrinuli su se partneri projekta #safesummer, vrhunski svjetski brendovi Allergosan, Dermalogica, jane iredale i Kérastase – zahvaljujući čijim ćete proizvodima svoje ljetovanje, ali i ostatak ljeta u gradu provesti u najboljem izdanju.

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50

Dermalogica AGE Smart Dynamic Skin Recovery SPF 50 snažna je formula namijenjena koži koja gubi kolagen, a osim visoke SPF zaštite, pruža i dubinsku hidrataciju, potporu kolagenu, ali i zaštitu od oksidativnog stresa.

Ova će formula posebno povoljno djelovati na dehidriranu zrelu kožu kojoj kronično nedostaje vlage, a na lice, vrat i dekolte nanosi se barem pola sata prije izlaganja suncu. Riječ je o nježnom emolijensu, lagane teksture sa zaštitnim faktorom 50, čija inovativna oleosomska tehnologija omogućuje povećanu UV zaštitu s puno manje kemijskih zaštitnih sastojaka, što ju čini lakšom za nanošenje uz manju vjerojatnost pojave iritacija kože.

Kérastase Soleil sprej dvofazno ulje

Da je tijekom ljeta i kosi potrebna zaštita i obnova, nije novost. Zato je projekt #safesummer podržao i brend Kérastase, svojim Soleil dvofaznim uljem u spreju. Proizvod je namijenjen kosi izloženoj suncu, a koristi se bez ispiranja. Sadrži jedinstvenu kombinaciju zaštitnog ulja i slanog spreja za stiliziranje, a kosu oblikuje u samo nekoliko pokreta, posebno naglašavajući “beachy waves” valove.

Ovaj se proizvod brzo upija i trenutačno omekšava kosu, kako bi se oporavila od štetnog učinka sunca, visokih temperatura, slane vode i vjetra. Aktivno štiti kosu od oštećenja od sunca i naglašava njen prirodni sjaj. Na kosi ne ostavlja masne ostatke, a ova nježna, suha i lagana izmaglica štiti kosu kationskim polimerima, UV filtrima i Filter Photo-Defence tehnologijom. 

Pročitajte još i ...