Što kada lice “govori” 35, a ruke i dekolte 50?

Lice bez bora, ujednačen ten bez mrlja, mladenački osmijeh i vitak stas, ali… Iako se većina nas uglavnom fokusira na izgled lica, posebice kada je riječ o borbi s borama i tragovima starenja, postoje još neki dijelovi tijela koji odaju godine, ponekad nas čineći još i starijima.

Dekolte i vrat prvi su na udaru kad su u pitanju prerano nastali znakovi starenja. Čak i ako nam lice izgleda bitno mlađe, bore na vratu, pigmentacije na rukama i namreškan dekolte s oštećenjima od sunca vrlo će brzo otkriti da mladenačko lice ipak krije više godina nego što se na prvu čini.

April 12, 2015 - Los Angeles, California, U.S. - Jennifer Lopez arrives for the 2015 MTV Movie Awards at the Nokia theater. (Credit Image: © Lisa O'Connor/ZUMA Wire)

Mladolikost se ne bi smjela odnositi samo na lice

Iako svako desetljeće života nosi svoje posebnosti – i prednosti, možemo se složiti kako se velik dio samopouzdanja krije i u brizi o sebi, a ta briga ne bi se smjela odnositi samo na lice.

Osim vrata i dekoltea, pravi su izdajnici godina i ruke, šake, koljena i laktovi. Neke od tih regija odjeća će uspješno sakriti, međutim, najveći je problem dekoltea i vrata, pa i nadlanica, koji su u većini slučajeva otkriveni.

© PHOTO / LE PARISIEN / FREDERIC DUGIT SPECTCALE / CINEMA Palais des festivals à Cannes (06) 69ème Festival de Cannes Photo: Montée des marches du film MONEY MONSTER (Etats-Unis) [Hors Compétition] En présence de Eva Longoria 69th annual Cannes Film Festival in Cannes, France, May 2016. The film festival will run from 11 to 22 May. cannes le 12 05 2016 photo /, Image: 284309300, License: Rights-managed, Restrictions: OK POUR DIFFUSION, Model Release: no, Credit line: Profimedia, MAXPPP

Izrazito osjetljiva koža mnogo brže razvija znakove starenja

Radi se o dijelovima tijela koji su tijekom života puno jače i više izloženi vanjskim faktorima, a posebno utjecaju sunca. Također, tu se nalazi koža koja je mnogo osjetljivija nego ona na drugim dijelovima tijela, zbog čega brže i lakše postaje suha i podložnija znakovima starenja. Upravo zato na te „zapostavljene“, a izložene dijelove tijela treba paziti jednako koliko i na lice – nanositi proizvode za njegu i zaštitu od sunca.

Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense SPF 50 hranjiva je zaštitna krema koja intenzivno vlaži kožu. Lagana tekstura omogućava brzo upijanje, a proizvod nosi još jednu prednost – sprječava pojavu mrlja i pigmentacija, kako bi koža na vratu, dekolteu i rukama ostala ujednačena čak i tijekom ljeta.

Metode koje pomlađuju bez mnogo muke

Ipak, ako ste već zakasnili i tragovi starenja značajno su uočljiviji na vratu nego na licu, postoje metode kojima se situacija može popraviti. Od neinvazivnih metoda tu su dermalni fileri i botox, a od kirurških lifting vrata i liposukcija podbratka, a kad su sofisticirani uređaji u pitanju, na zatezanja vrata izvrsno djeluju Ultherapy i Med Visage.

Nadlanice su još jedan od izdajnika godina, a pomlađivanje ruku tretman je koji je posljednjih godina postao izuzetno popularan. Ruke se mogu pomladiti pomoću nekoliko metoda. Ubrizgavanjem dermalnih filera može se postići volumen kože i stimulirati kolagen – hijaluronom se postiže pomlađena koža, skrivaju žile i vraća elasticitet.

Pročitajte i : Kako izgleda pomlađivanje ruku filerima

Osvježene, hidrirane i pomlađene ruke

Još jedna iznimno uspješna metoda kojom se koža ruku može osvježiti, hidratizirati i pomladiti je mezoterapija. Ovom se metodom sitnim iglicama u kožu unose aminokiseline, vitamini i hijaluron koji također stimuliraju proizvodnju kolagena, zaslužnog za mladoliki izgled kože i poboljšani tonus.

U slučaju izrazito namreškanih nadlanica, u kojima je najočitiji problem manjak masnog tkiva, izvrsne rezultate pokazuje i zahvat lipofilinga.  Ovom metodom ruke se pomlađuju masnim tkivom koje se uzima s dijelova tijela na kojima masnog tkiva ima dovoljno.

Dio tijela koji ljeti najčešće skrivamo

Kad su u pitanju dijelovi tijela koji dodaju godine, a često se nađu na vrhu liste najomraženijih, ne možemo ne spomenuti nadlaktice. Opuštena koža, oslabljeni mišići, manjak tonusa i definicije, dojam “mlohavosti”... Sve su ovo karakteristike s kojima se većina žena susreće u području nadlaktica, posebno nakon 40-e.

Iako će redovita tjelovježba, prehrana i kvalitetne kreme za hidrataciju kože zaista učiniti mnogo, ponekad je višak opuštene kože toliko izražen da je najbolje rješenje odlučiti se na zahvat zatezanja nadlaktica. Taj se postupak službeno naziva brahioplastikom, a osim kirurškog zahvata, danas su dostupne i brojne manje invazivne opcije, poput smrzavanja masnih stanica, ultrazvuka i radiofrekvencije.

Pročitajte više: Vodič za zatezanje nadlaktica 

Uklonite li mrlje, automatski “skidate” godine

Što se tiče kvalitete same kože, depigmentacije odnosno hiperpigmentacije zasigurno dodaju još koju godinu, a uspješno se mogu tretirati laserima ili dubokim medicinskim kemijskim pilingom (kemoabrazija) kojim se uklanjaju fine bore te eventualno hiperpigmentacije i staračke pjege.

Osim dermatoloških tretmana, danas se na tržištu nalazi velik broj visokoučinkovitih dermatoloških preparata koje možete koristiti kod kuće, a njihov je učinak na prevenciju i posvjetljivanje mrlja iznimno velik.

Nikel Serum s tratinčicom iznimno je koncentrirani proizvod sa snažnim učinkom na smanjenje i prevenciju hiperpigmentacija, a može se koristiti i u ljetnim mjesecima. Sadrži ekstrakt cvijeta tratinčice i faktore vlaženja te intenzivno umanjuje vidljivost smeđih pigmentiranih mrlja.

Ovakve se formule baziraju na skincare kiselinama i biljnim ekstraktima, a mnoge sadrže i abrazivne sastojke koji djeluju poput dermoabrazije kod kuće.

Pročitajte još i ...