Laseri u službi ujednačenog tena i pomlađene kože

Brazilian fashion model Adriana Lima stars in Le Lis Blanc 2016-2017 collections., Image: 310500782, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Trend preplanulosti jedan je od najvećih krivaca starenja kože. Starenje kože očituje se u izraženim borama i pigmentnim lezijama, kao što su pjege, solarni lentigo, hiperpigmentacije i depigmentacije. Fotooštećenu kožu karakterizira stanjeni površinski sloj (epidermis), zadebljala, fragmentirana i topiva kolagena i elastična vlakna, a promjene se pogoršavaju kontinuiranom izloženošću suncu.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Ralph & Russo Paris Haute Couture. Autumn/Winter 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 293335667, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Osim utjecaja na kolagen i elastična vlakna, UV zračenje pokazuje i utjecaj na smanjenje hijaluronske kiseline čija ja zadaća vezivanje vode pa koža izgleda suha, s vidljivim borama. S obzirom na to da se broj melanocita smanjuje od 8 do 20 posto po desetljeću, a time i sinteza melanina čija je glavna uloga apsorpcija kancerogenih UV zraka, koža starijih osoba teže se brani od sunca i postoji veći rizik od razvoja raka kože.

Vanjski utjecaji ostavljaju brojne posljedice na kožu, a crvenilo, bradavice, različite pjege na koži, proširene kapilare, pa i dlačice i tetovaže uspješno se uklanjaju laserima. Primjena lasera zasniva se na „selektivnosti“, mogućnosti oštećenja samo ciljanih struktura, odnosno bez oštećenja ili s minimalnim oštećenjem okolnog tkiva. U zadnje vrijeme sve su popularniji laseri za obnovu kože.

American fashion model Lily Aldridge stars in Bvlgari Fall Winter 2016 advertising campaign., Image: 303323963, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Staračke mrlje, za koje je danas poznato da su rezultat djelovanja sunca na kožu, sitne bore na licu, pore i neujednačen ten koji kožu lica čine starijom nego što ona zaista jest, različita crvenila i slično uspješno se rješavaju laserima koji tako kožu čine ujednačenijim, svježijom i pomlađenom.

Pomlađivanje kože laserom podrazumijeva zatezanje kože lica, uklanjanje sitnih kapilara te reduciranje mrlja na koži. Rezultati se postižu pomoću snažnog diodnog lasera koji, zahvaljujući svjetlosnom postupku, omogućava kontrolu termalnog oštećivanja kože, što vodi postupnom remodeliranju kolagena, uz očuvanje epiderme. Tretman laserskog pomlađivanja poboljšava ten kože te stimulira kožu da bude zdravija i otpornija.

Laserski resurfacing ablativna je metoda koja se koristi za poboljšanje izgleda aktinički oštećene kože (UV zrakama), smanjenje fotoinduciranih bora lica, te uklanjanje mrlja (diskromija) i ožiljaka. Za vrijeme tretmana precizno se uklanja površinski sloj kože kako bi se došlo do donjeg sloja koji je glatkiji i mladolikiji. Tretman također aktivira kolagen koji potiče daljnje zatezanje kože te stimulira stanice unutar dermisa na produkciju novog, svježeg epidermalnog sloja.

Laserima se danas mogu tretirati mnogi problemi kože – od prvih bora i staračkih pjega do madeža i bradavica,a rezultati ovog bezbolnog tretmana su pomlađena i ljepša koža te vraćena svježina lica.

Pročitajte još i ...