Znate li koji tip tretmana uspješno rješava i akne, i hiperpigmentacije, i bore?

Brazilian fashion model Adriana Lima stars in Le Lis Blanc 2016-2017 collections., Image: 310500782, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Trend preplanulosti jedan je od najvećih krivaca starenja kože. Starenje kože očituje se u izraženim borama i pigmentnim lezijama, kao što su pjege, solarni lentigo, hiperpigmentacije i depigmentacije. Fotooštećenu kožu karakterizira stanjeni površinski sloj (epidermis), zadebljala, fragmentirana i topiva kolagena i elastična vlakna, a promjene se pogoršavaju kontinuiranom izloženošću suncu.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Ralph & Russo Paris Haute Couture. Autumn/Winter 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 293335667, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Osim utjecaja na kolagen i elastična vlakna, UV zračenje pokazuje i utjecaj na smanjenje hijaluronske kiseline čija ja zadaća vezivanje vode pa koža izgleda suha, s vidljivim borama. S obzirom na to da se broj melanocita smanjuje od 8 do 20 posto po desetljeću, a time i sinteza melanina čija je glavna uloga apsorpcija kancerogenih UV zraka, koža starijih osoba teže se brani od sunca i postoji veći rizik od razvoja raka kože.

Crvenilo, bradavice, pjegice…

Vanjski utjecaji ostavljaju brojne posljedice na kožu, a crvenilo, bradavice, različite pjege na koži, proširene kapilare, pa i dlačice i tetovaže uspješno se uklanjaju laserima. Primjena lasera zasniva se na „selektivnosti“, mogućnosti oštećenja samo ciljanih struktura, odnosno bez oštećenja ili s minimalnim oštećenjem okolnog tkiva. U zadnje vrijeme sve su popularniji laseri za obnovu kože.

American fashion model Lily Aldridge stars in Bvlgari Fall Winter 2016 advertising campaign., Image: 303323963, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Staračke mrlje, za koje je danas poznato da su rezultat djelovanja sunca na kožu, sitne bore na licu, pore i neujednačen ten koji kožu lica čine starijom nego što ona zaista jest, različita crvenila i slično uspješno se rješavaju laserima koji tako kožu čine ujednačenijim, svježijom i pomlađenom.

O pomlađivanju laserom pisala je i dr. Nevia Dellale, a više možete pročitati OVDJE.

Remodeliranje kolagena

Pomlađivanje kože laserom podrazumijeva zatezanje kože lica, uklanjanje sitnih kapilara te reduciranje mrlja na koži. Rezultati se postižu pomoću snažnog diodnog lasera koji, zahvaljujući svjetlosnom postupku, omogućava kontrolu termalnog oštećivanja kože, što vodi postupnom remodeliranju kolagena, uz očuvanje epiderme. Tretman laserskog pomlađivanja poboljšava ten kože te stimulira kožu da bude zdravija i otpornija.

Laserski resurfacing ablativna je metoda koja se koristi za poboljšanje izgleda aktinički oštećene kože (UV zrakama), smanjenje fotoinduciranih bora lica, te uklanjanje mrlja (diskromija) i ožiljaka. Za vrijeme tretmana precizno se uklanja površinski sloj kože kako bi se došlo do donjeg sloja koji je glatkiji i mladolikiji. Tretman također aktivira kolagen koji potiče daljnje zatezanje kože te stimulira stanice unutar dermisa na produkciju novog, svježeg epidermalnog sloja.

Problem upalnih procesa: akne, crvenilo, bolni prištići…

U nekim se poliklinikama, poput poliklinika Bagatin i Lege Artis, akne tretiraju diodnim laserom, koji prvenstveno uklanja bakterije u potkožju – manje bakterija znači i manje upala, crvenila i bolnih natečenih prištića. Ovaj je tretman izvrsno rješenje za sve vrste akni – mitesere, papule i pustule, a jednako se uspješno koristi i na aknama koje su trenutno u upalnom procesu, kao i onima koje su trenutno u „mirnijem“ stanju.
Zašto je upravo laser jedno od najučinkovitijih rješenja za akne, posebno dok traje upalni proces? Kad u koži, na mjestu nastanka bubuljice, traje aktivna upala, prištiće tada ne smijemo istiskivati niti na bilo koji način čistiti ili mehanički tretirati. Osim što možemo osjetljivu okolnu kožu dodatno iritirati, često upravo zbog neadekvatnog čišćenja može doći do širenja bakterija i pogoršanja upale, a nestručno istiskivanje glavni je razlog i za dugotrajne ožiljke koji se mogu na koži zadržati još godinama nakon izlječenja akni.
Lais Ribeiro (laisribeiro / 21.03.2019)"", Image: 421371510, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A
Laserom je moguće tretirati različita područja lica i tijela, baš kao i različiti tipovi i stupnjevi akni – svjetlosna energija koju emitira laser iznimno povoljno djeluje na upalni proces, umirujući kožu u vrlo kratkom roku. Osim toga, pokazuje i značajan učinak na sužavanje pora, čime se i nakupljanje sebuma u njima bitno smanjuje – sve će ovo rezultirati i manjom pojavom akni u budućnosti.

Pročitajte još i ...