Kozmetička torbica dr. Ružice Jurakić Tončić – koje proizvode obožava dermatologinja?

Dobro je poznata činjenica da je samo zdrava koža, lijepa koža te njezinoj njezi treba pristupiti u skladu s njezinim potrebama i eventualnim specifičnim stanjima. Ispravno i redovito čišćenje, složit će se stručnjaci, prvi je i možda najvažniji korak svake kvalitetne rutine njege pa mu valja posvetiti dovoljno pažnje i brige, te odabrati učinkovite proizvode koji na kožu neće djelovati agresivno te eventualno pogoršati njezino stanje.

Čišćenje kao najvažniji korak

S tim se slaže i zagrebačka dermatologinja prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, iza koje stoji dugogodišnje iskustvo u području upalnih kožnih bolesti, kontaktnih alergija, atopijskog i kontaktnog dermatitisa te urtikarija i kožnih alergija, ali i različitih anti-age postupaka. Otkrila nam je tajne svojeg rituala ljepote, a s nama je rado podijelila i nekoliko savjeta za njegu kože zimi.

“Ujutro i navečer posebnu brigu posvećujem čišćenju kože – veliki sam ljubitelj ZO Skin health by Zein Obagi čistača – najprije koristim Gentle Cleanser, a potom Exfoliating Polish, dok Complexion Reneval Pads u svoju rutinu uključim dva do tri puta tjedno.  2-3x tjedno”, otkrila nam je dr. Jurakić Tončić.

Retinol i vitamin C

Svakoga jutra ova liječnica na lice nanosi i poizvode s vitaminom C, a trenutni odabir joj je onaj brenda SkinCeuticals C E Ferulic s 15% vitaminom C. Osim toga, dr. Tončić čvrsto vjeruje u snagu i moć seruma te rado isprobava novitete, no uvijek se, kaže, najradije vraća Firming serumu brenda ZO Skin health by Zein Obagi te  Smart Response serumu brenda Dermalogica.

“Također jako volim pripravke s retinoidima“, otkriva dr. Tončić te dodaje kako  ujutro nanosi Daily Power Defense, a navečer Radical Night Repair ZO Skin health by Zein Obagi. “Od pripravaka s AHA kiselinama koristim Exfolating Accelerator, a u posljednje vrijeme sve više posežem za Avène Cleanance Woman korektivnim serumom”.

Nikad dovoljno hidratacije

Kada je riječ o hidrataciji, dr. Tončić najradije bira fluide, laganije kreme i opet serume. “Jedno od velikih ugodnih iznenađenja mi je Bioderma Hydrabio serum te  Hydrabio micelarna voda za čišćenje lica istog brenda. Od krema za njegu područja oko očiju, volim i koristim Intensive Eye Cream iz linije Atoderm brenda Bioderma te Growth Factor Eye serum ZO Skin health by Zein Obagi“, podijelila je dr. Tončič s nama svoje favorite iz ove kategorije.

Zaštita od sunca cijele godine

Još jedan preduvjet za zdravu kožu je zaštita od sunca, na što dermatolozi kontinuirano upozoravaju. Toga se u svojoj rutini strogo drži i naša sugovornica te tijekom čitave godine koristi tonirane pripravke s mineralnom zaštitom.

“Rado biram Photoderm Cover Touch brenda Bioderma te Couvrance tonirani puder s mineralnom zaštitom brenda Avène, u bež nijansi.”

Na pitanje bez kojeg proizvoda ne može zamisliti svoju njegu, dr. Jurakić Tončić spremno odgovara kako se na policama njezine kupaonice uvijek nalazi kompletna linija Toleriane francuskog dermokozmetičkog laboratorija La Roche-Posay. Preferira njihov fluid, a često poseže i za laganom kremom istog brenda.

Dr. Jurakić Tončić nije pobornica drastičnog mijenjanja rutine njege ovisno o godišnjim dobima i klimatskim uvjetima, kada je riječ o usporavanju učinaka starenja.

“Osobno provodim strogu fotoprotekciju cijele godine i veliki sam zagovornik mineralnih faktora na licu, osobito kod žena koje žele ozbiljne rezultate u smislu anti-age procedura, prevencija oštećenja kože i sprečavanja nastanka prekanceroznih lezija i tumora kože. Stoga ni ljeti ne prestajem s retinoidima i AHA kiselinama. Činjenica jest da mi ljeti više odgovaraju pripravci u formi fluida, dok zimi češće posežem za lakšim formulacijama krema zbog klimatskih promjena, centralnog grijanja i hladnoće”, kazala je.

Za njegu tijela ova zagrebačka liječnica ljeti bira losione s urejom, najčešće onaj brenda Eucerin, te koristi ulja za tuširanje od kojih bira Biodermin ili pak XeraCalm AD brenda Avène. Zimi ovim proizvodima dodaje i one s lipidima kako bi kožu dodatno nahranila. Kada ima dovoljno vremena, priušti si i uljnu kupku kako bi kožu tijela oporavila od svih negativnih vanjskih utjecaja.

“Posebnu njegu i pažnju posvećujem koži ruku pa najčešće posvuda imam kreme za njegu ruku – kod kuće, u torbici i u ordinaciji. Važan dio njege su i stickovi za usne, a moj favorit je stick s cold kremom brenda Avène“, rekla nam je dr. Jurakić Tončić.

Kao što je vidljivo iz svega što je s nama podijelila, ova je dermatologinja velika zagovornica hipoalergene dermokozmetike. Tako i za svoju obitelj bira sindete umjesto sapuna, te ulja umjesto gelova za tuširanje.

“Apsolutnu prednost dajem linijama koje služe obnavljanju barijere i mikrobioma kože, s obzirom da se barijera kože silno oštećuje u uvjetima hladnoće/isušivanja kod centralnog grijanja. Preferiram linije bez smjese mirisa, konzervansa i biocida, kakve zapravo propisujemo bolesnicima s atopijskim dermatitisom, ali zapravo zaboravljamo da je zdrava barijera preduvjet pravilne funkcije kože i zdravlja kože- stoga su ove linije preporučljive svima nama”, zaključila je prim. dr. sc. Ružica Jurakić Tončić.

Pročitajte još i ...