Dr. Van Loghem: Zašto se usne u 40-ima popunjavaju posve drugačije nego u 20-ima?

June 7, 2015 - New York, New York, USA - Jennifer Lopez attending the American Theatre Wing's 69th Annual Tony Awards at Radio City Music Hall on June 7, 2015 in New York City, Image: 248187762, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Iako često imamo priliku razgovarati s domaćim stručnjacima svjetskog glasa, kada se pred nama nađe jedan od najvećih europskih estetskih liječnika – ne propuštamo priliku upitati ga pitanja koja „čuvamo u rukavu“ upravo za ovakve prilike.

U elegantnom ambijentu aule Muzeja Mimara našli su se vrhunski domaći i strani liječnici posvećeni ljepoti, ali i brojni drugi ljubitelji estetike, a sve ih je okupila zajednička strast prema najmodernijim metodama pomlađivanja, oblikovanja i povećanja najsenzualnijeg dijela ženskog lica – usana.

View this post on Instagram

 

A post shared by Sanela Bećar (@becarsanela) on

Na ekskluzivnom predstavljanju Belotero Lips Shape & Contour hijaluronskih filera proizvođača Merz Aesthetics između ostalih, našao se i dr. Jani van Loghem, dopredsjednik Nizozemskog društva za estetsku medicinu, estetski liječnik s dugogodišnjim iskustvom u minimalno invazivnim tretmanima pomlađivanja. Osim što predaje na Akademskom medicinskom centru u Amsterdamu, dr. Van Loghem član je i brojnim međunarodnih društava za estetsku medicinu, uključujući i Global Faculty of Merz Institute of Advanced Aesthetics.

„Polje estetske medicine vidim kao novu medicinsku specijalizaciju. Svoje pacijente shvaćam jednako ozbiljno kao što svaki specijalist shvaća svoje. Estetska medicine brzo je rastuća grana s iznimno uzbudljivim pomacima, a ja želim biti dio njenog izvanrednog razvoja“, istaknuo je ovaj nizozemski stručnjak za neinvazivno pomlađivanje i na vlastitoj internetskoj stranici, a mi smo ga upitali neka od pitanja na koja odgovore nećete pronaći na svakom uglu – predstavljamo vam „majstora estetike“ na vrućem stolcu portala Estetica.hr.

Dr. Jani van Loghem

Poput ruža i olovke – dva proizvoda za savršene usne

Već ste godinama jedan od najcjenjenijih europskih liječnika u polju estetske medicine, dobitnik ste brojnih profesionalnih nagrada i jedan od liječnika čije se mišljenje u svijetu estetike iznimno poštuje, a najpoznatiji ste po zagovaranju iznimno prirodnog izgleda. I proizvodi koji su nam danas u fokusu – Belotero Lips Shape & Contour namijenjeni su upravo tome – postizanju potpuno prirodnog izgleda usana, zar ne?

Tako je, rekao bih da se najveća inovacija krije upravo u kombinaciji dvaju proizvoda koji različitim gustoćama i pomno određenim količinama daju pune i volumizirane usne, ali uz potpuno zadržavanje prirodnog, svježeg i umjerenog izgleda.

Jeste li već imali priliku isprobati nove filere Belotero Shape & Contour? Po vašem dosadašnjem kliničkom iskustvu s pacijentima, možete li ih usporediti s drugim filerima koje ste do sada koristili, što je toliko posebno u ovom novom konceptu?

Inovativni pristup bazira se na korištenju dva proizvoda koji djeluju u sinergiji – ženama taj koncept najbolje objašnjavam usporedbom s olovkom i ružem za usne – svaki od njih radi „svoj posao“, no samo zajednički postižu potpuni efekt volumiziranih i definiranih usana. Iako estetski liječnici ionako često kombiniraju više različitih gustoća filera kod popunjavanja usana kako bi postigli najprirodniji dojam, ova je kombinacija kreirana upravo kako bi postigla potpuno prirodni izgled usana. Koristeći dva hijaluronska filera različitih gustoća – Belotero Lips Shape i Contour, i to u manjim pakiranjima od 0.6 umjesto 1 mililitra, postižu se najprirodniji rezultati dosad. Inače, kad bih želio na usnama svojih pacijentica koristiti dva različita filera – jedan za definiciju rubova,a drugi za popunjavanje, morao bih uzeti dva filera i iskoristiti 2 mililitra filera, što je previše za bilo koje usne i dovodi do efekta pačjih usana. Ovakvim smanjenim dozama omogućeno je korištenje dvaju različitih gustoća u savršenim količinama.

Sasvim novi koncept oblikovanja i popunjava usana – rezultati prirodniji no ikada

Belotero hijaluronski fileri u relativno su se kratkom vremenu uspjeli istaknuti kao jedno od omiljenih „oružja“ estetskih liječnika diljem svijeta. Liječnici ga posebno hvale kad je u pitanju područje oko usana, zašto je tako poseban?

Belotero se na tržištu nalazi više od 10 godina, a ja ga koristim na svojim pacijentima jednako toliko.  Kao njegovu najveću posebnosti istaknuo bih izvanrednu mogućnost integracije s tkivom. Zbog niske viskoznosti, koja se posebice ističe u novom Contour proizvodu, ovaj je filer vrlo mekan, što mu omogućava da uđe među stanice tkiva i spriječi bilo kakvu pojavu grudica nakon ubrizgavanja.

Zbog iznimno velike kohezivnosti i nove tehnologije dinamičkog „cross-linkinga“, nema razlijevanja proizvoda ili pomicanja pod kožom. Primjerice, volim kombinirati Belotero Contour za definiciju rubova usana, a Belotero Shape za popunjavanje, volumen i bolju profilnu projekciju. U pravu ste, liječnici ga obožavaju za područje oko usana zbog niske gustoće, jer izvrsno popunjava tanke linije oko usana i dehidracijske borice tipične za ovu regiju.

„Full face approach“ najveći je hit u estetskoj medicini proteklih godina – čini se da je postao svojevrstan sveti gral uspješnog pomlađivanja. Vodite li se i vi ovim pristupom i mislite li da je uopće moguće pomladiti samo manji dio lica, bez da gledamo ostatak? Ima li istine i u vjerovanju kako će popunjavanje usana naglasiti nazolabijalne bore?

Apsolutno se slažem, „Full face approach“ jedini je ispravni pristup i nužan je za uspješno pomlađivanje. Ne samo zato što se izoliranim tretiranjem jedne regije često samo naglašavaju problemi drugih regija, već može doći i do potpune promjene u poimanju lica. Primjerice, poveća li usne osoba s malom bradom, ona će izgledati još uvučenije i vrlo neskladno. Istina je i da povećanjem usana često naglašavamo nazolabijalne bore, što je posebno neugodno kod mladih žena koje do jučer bore nisu niti imale, zbog čega je ključno lice promatrati kao cjelinu. Isto tako, ako netko ima „prazno lice“ bez volumena u obrazima, a mi mu istaknemo usne – izgledat će još gore.

Zato je s povećanjem usana potrebno biti vrlo oprezan, jer su upravo usne prvo što će drugi primijetiti na vama, posebice danas, kada svi znaju na drugima prepoznati povećane usne. Takav pristup primjenjujem na svakom pacijentu – iako često dolaze na povećanje usana, često se zna dogoditi da im ustvari rastopim postojeće filere u usnama, a dodam ih negdje drugdje, primjerice i obraze kako bi čitavo lice poprimilo sklad. Jer – što je zapravo ljepota? Ne pomislimo za neku osobu da je lijepa jer ima velike usne ili podignute obraze, nego zato što je njeno lice izbalansirano, na njemu postoji harmonija – proporcije različitih dijelova lica međusobno su usklađene, a usne su samo dio toga.

Usne se u 40-ima popunjavaju posve drugačije nego u 20-ima

Kako se razlikuje vaš pristup mladoj ženi koja samo želi punije usne i ženi koja je u 40-ima i osim manjka volumena, ima znakove starenja u cijeloj regiji oko usana – kako pristupate različitim problemima?

Kod mladih žena, najčešće je stvar u popravljanju proporcija – njihove usne želimo uljepšati, težimo ljepšem obliku i većem volumenu, dok je kod starijih pacijentica to tek drugi korak. Ako su se u regiji oko usana pojavili znakovi starenja, poput bora, povlačenja kostiju gornje i donje čeljusti, povlačenja brade, tada stavljam filere na dublje pozicije uz kost, kako bi pogurali meko tkivo i cijelom području vratili mladenačku konturu. Jer je kost platforma za meko tkivo i kožu –  taj se postupak zove „deep volumization“ i oslanja se na ideju da je potrebno poništiti promjene u anatomiji koje su se dogodile s godinama. Moj je posao vratiti „stvari na mjesto“, a ne pretjerano napuniti usne ili obraze. Važno je pritom voditi računa i o ostalim komponentama prirodnih procesa starenja – stanju i pozicijama ligamenata, ali i o gubljenju masnih jastučića u dubljim strukturama tkiva na licu. Važna je i kvaliteta kože, jer s godinama gubimo veliku količinu kolagena, pa je i pristup malo kompliciraniji.

Biste li rekli da je ova kombinacija dvaju Belotero filera jednako uspješna za pomlađivanje i popunjavanje svih tipova usana – i za one prepune borica, i za starije usne kojima nedostaje vlage, ali i za mlade usne kojima nedostaje volumena?

Rekao bih, iz iskustva,  da se ova kombinacija filera može koristiti za 99 % usana – iznimke su vrlo rijetke. Primjerice, često za rubove usana koristim „blanching“ tehniku s Belotero Lips Contourom pri čemu vrlo površno ubrizgavam hijaluron s vrlo oštrom iglom kako bi prirodno istaknuo rub usne, no ako je koža oko usana iznimno tanka, onda bi se radije odlučio za malo rjeđi filer, poput Belotero Softa, no to se događa iznimno rijetko, u manje od 1% slučajeva.

Sept. 25, 2015 - Milan, ITALY - Aigner. EYES N MOUTHS LIPS MODEL ON BACKSTAGE, MILAN FASHION WEEK 2016 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, RTW, PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER, MAILAND, MILANO.MILPAPSS16, Image: 263107325, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Unutar Belotero Lips linije proizvoda postoje i proizvodi koji se mogu koristiti i samo za hidratizaciju usana, bez dodavanja volumena. U to se svrhu može koristiti Belotero Contour, koji će – iako je namijenjen rubovima usana – apliciran u sredinu usana izvrsno navlačiti vodu i zagladiti površinu usana. Koristim ga i za osobe koje ne žele mnogo volumena, već samo zaglađene i meke usne, bez velike profilne projekcije.  Nedavno je na tržište došao i Belotero Revive, koji djeluje kao Skinbooster i namijenjen je dubinskoj hidratizaciji, a može se koristiti i za usne, iako se razgrađuje brže od ostalih filera za usne. Kao „korak između“, volim koristiti Belotero Soft, filer koji ne daje mnogo volumena, vrlo je mekan i ne stvara efekt pačjih usana, a njegovi rezultati traju oko 4 mjeseca.

Stručnost je ključna za maksimalnu ugodnost i minimalne nuspojave

Za kraj – što je s bolovima? Iskustva žena koje su povećale usne znatno variraju – neke žene kažu da su ubod jedva osjetile, dok druge tvrde da im je povećanje usana bilo poprilično bolno iskustvo. Kako je moguće da razina boli toliko varira?

Belotero Shape i Contour proizvodi imaju lidokaina, a mogu se koristiti i s lokalnim anestetikom, iako smatram da ne ključno ipak dobro se opustiti. Istina je da je povećanje usana nekima vrlo bolno iskustvo, dok im se drugi prepuštaju sa smiješkom. Iz iskustva s pacijentima, rekao bih da razina boli ovisi ponajviše o anksioznosti. Kako bi se osoba opustila, najčešće koristim vrlo malu količinu lokalnog anestetika na unutarnjoj strani usana, nakon čega usne utrnu, kao i cijela čeljust, a osoba će nakon toga popunjavanje usana podnijeti mnogo lakše. Iz tog je razloga i važno da osoba u čije se ruke prepustite poznaje anatomiju lica i da se tretman odvija u medicinskoj ustanovi, kako bi se mogle ne samo otkloniti  nuspojave, već i osigurati maksimalnu ugodnost tijekom trajanja tretmana.

Pročitajte još i ...