Kreće sezona vježbanja. Ima li make-upu mjesta u teretani?

U prvom smo tjednu Nove godine, poznatom i kao tjednu novogodišnjih odluka, a jedna od najčešćih i najmasovnijih među njima svakako je ona koja glasi – krećem s vježbanjem! I ne čekamo više nikakav famozni ponedjeljak. Čim smo iz frižidera izbacili sve ostatke blagdanske hrane, spremne smo za teretanu. Može to biti i bilo kakav drugi vid vježbanja i fizičke aktivnosti – naše tijelo naprosto žudi za naporom, izazovima, znojenjem i povišenim pulsom.

I dok će neke od nas odmah pohitati u šoping kako bi i u teretani ili na reformeru bile šik, većina će nas posegnuti za tajicama i kakvom reklamnom majicom i krenuti. No, posebnu pažnju valja posvetiti i koži lica jer za vježbanje vrijede posebna pravila.

Znoj i make-up se ne vole

Jer, dvojbe nema  – u teretani (na aerobicu, pilatesu, yogi…) ćete se definitivno oznojiti, a to je i cilj, zar ne? Intenzivni cardio trening, a zatim vježbe snage i istezanja izvući će iz vas i zadnje kapi znoja za koje i niste znale da postoje. No, s tim ste i računale, zar ne? Ali, koliko god nam je znojenje u ovom kontekstu poželjno, neće biti dobro ako ste se prije odlaska na vježbanje – našminkale. Lagani sloj maskare, malo rumenila i sjajilo za usta neće praviti probleme, ali ozbiljna podloga u vidu pudera – hoće.

Naime, većina žena u teretanu, iz ovih ili onih razloga odlazi sa full make-upom.  Izuzetak su možda one koje teretanu uspijevaju ugurati prije posla pa se na bicikl ili na orbitrek penju gotovo odmah po izlasku iz kreveta, a šminkaju se u svlačionici, nakon treninga i tuširanja.

Sve ostale dame kojima tempo života ostavlja jako malo vremena pa na redovitu tjelovježbu jure odmah nakon posla, a prije školske priredbe ili korporativne večere, odlučuju se na vježbanje s full make-upom kojega nakon vježbanja stižu tek malo popraviti.

Naravno, postoji i još jedna skupina našminkanih vježbačica – to su dame koje bez make-upa ne izlaze (doslovno) ni baciti smeće pa im je i posjet teretani nezamisliv bez full make-upa. Kako god bilo, veliko je pitanje koliko je vježbanje i znojenje uz nekoliko slojeva šminke zapravo dobro za našu kožu?

Začepljene pore i prištići

Jer, prosječna ženska dnevna make-up rutina obično obuhvaća podlogu, puder, korektor (možda i highlighter) zatim maskaru, olovku za oči, ruž i rumenilo. Ako samo logički razmislimo o svim tim preparatima koje smo nanijeli te u jednadžbu dodamo zagrijavanje i znojenje tijela i lica, jasno je da rezultat ne može biti dobar.

A znoj i povećana temperatura uzrokovana vježbanjem mogu dovesti do otvorenih pora koje će čestice make-upa vrlo brzo začepiti.

Svi su dermatolozi složni oko toga da na vježbanje treba dolaziti bez šminke jer znojenje do kojega dolazi prilikom vježbanja prvenstveno mijenja pH kože i potiče se rad žlijezda lojnica. Zato nije rijetkost da na licima profesionalnih sportašica, ali i sportaša, često viđamo prištiće pa i akne. S druge strane, kombinacijom pudera i znoja nastaje nepoželjna mješavina koja će dodatno začepiti žlijezde lojnice i uzrokovati nastanak prištića i neujednačenost tena.
Osim toga, vaš se ten zbog odlaska u teretanu sa šminkom ili bez nje, može pogoršati i iz drugih razloga. Tijekom vježbanja vaše lice, htjeli vi to ili ne, dolazi u kontakt s prostirkama, dodirujete ga rukama koje su prije toga držale ručke bicikla ili utega te je ono dodatno izloženo bakterijama. Šminka tu nikako neće pomoći, pogotovo jer koža ne diše, a činjenica da tijekom jednosatnog vježbanja lice dotaknemo u prosjeku nekoliko desetaka puta, nikako ne ide u prilog.

Nakon vježbanja – čišćenje

Stoga bi nakon treninga bilo idealno temeljito umiti lice kako bi se uklonili znoj i ostaci otopljenog make-upa, uz upotrebu blagog, ali djelotvornog čistača, osobito ako je osoba sklona aknama. Nakon umivanja, trebalo bi nanijeti kremu za zaštitu kožne barijere.

Ako ste s vremenom i same shvatile koje sve neželjene učinke može imati puder u teretani i koristite tek lagani sloj vodootporne maskare na trepavicama, prilikom njihovog odabira, pripazite da sadrže vitamin E, ceramide i kolagen. One neće isušiti trepavice i neće ih učiniti oštrima te će one ostati na svom mjestu. Svom gym make-upu koji to nije možete i bez straha dodati lagano obojani balzam za usne koji će ih nahraniti i dati im vlagu.

Pročitajte još i ...