Je li Piezo tehnika doista excalibur suvremene rinoplastike, pitali smo jednog od najvećih stručnjaka za operacije nosa

Neki ga vide samo kao anatomsku strukturu koja omogućava disanje, dok drugi prepoznaju njegovu estetsku ulogu, tvrdeći kako nos otkriva mnogo više o našem karakteru nego što možemo zamisliti. Nubijski, grčki, prćasti, kukasti, ravan, orlovski, rimski…

Da, i božanstveni! Ima ga glumica Carey Mulligan – simetričan je, mali i prćast pri vrhu, a njihovi vlasnici (navodno) uvijek u duši ostaju djeca. Ne znamo koliko je to istina, ali smo za svaki slučaj danas nekoliko puta dodirnuli vlastiti nos jer, prema istraživanjima, može postati hladniji kada lažemo zbog povećanog krvotoka u tom području.

Jedno je sigurno, svi želimo simetričan nosić koji neće biti distrakcija nego ukras na licu. Najbolji pokazatelj koliko se želje i realnost razlikuju je podatak kako je operacija nosa, uz operaciju grudi, najčešći estetski i plastično-rekonstruktivni zahvat. U protekloj godini za rinoplastiku se u svijetu odlučilo 738.743 žena i 256.406 muškaraca, a brojke nastavljaju rasti. Sam postupak vrlo je delikatan i zahtijeva nevjerojatnu preciznost kirurga kao i temeljitu pripremu pacijenta.

Upravo zato iznimno je važno pronaći stručnjaka koji ima vještinu i znanje, ali i savršenu estetiku. Prof. dr. sc. Mislav Gjurić iz Poliklinike Sinteza, iza kojega je više od 7000 operacija nosa, idealan je sugovornik u ovoj temu.

Prof. dr. sc. Mislav Gju­rić, otorinolaringolog i neprijeporni stručnjak za estetsku plastičnu kirurgiju glave i vrata iz Poliklinike Sinteza

Ime profesora Gju­rića ne samo da može stajati uza sve gore navedene reference, nego je u stručnim krugovima poznat kao vrhunski stručnjak koji će uvijek usvojiti nove tehnologije, ali kritički promišljajući o tome što je najbolje za pacijenta i “problematiku”.

Ovaj put tema nam je trenutačno najpoželjnija tehnika oblikovanja nosa novim revolucionarnim uređajem. Riječ je o Piezo rinoplastici, koja se  oslanja na ultrazvučni uređaj za oblikovanje nosnih kostiju bez tradicionalnog lomljenja. Piezo koristi ultrazvučnu mikrovibraciju za precizno rezanje kosti, čime se, kako kažu, osigurava minimalno oštećenje tkiva i brži oporavak pacijenata.

Korištenjem ove tehnike, kirurzi mogu postići finije konture nosa, minimalizirajući oticanje i ožiljke nakon operacije. Također, Piezo nudi brojne prednosti kao što su očuvanje nosnog mosta, precizno oblikovanje kostiju te minimalno oštećenje mekih tkiva, što rezultira bržim oporavkom pacijenata.

Je li doista sve tako čudesno kad je riječ o Piezo tehnologiji?

– Stalno čitamo – brzi oporavak, manje otekline… To je samo djelomice točno i ovisi o svakom pojedinačnom slučaju, o tehnici na kosti, načinu prepariranja nosnog vrška, kvaliteti kože samog pacijenta na koju kirurg ne može utjecati… Bez sumnje, Piezo tehnika je vrijedan doprinos oblikovanju, odnosno rezanju nosnih kostiju, međutim rinoplastika je više od samog rezanja i rada na kosti. Uspjeh ovisi o mnogim drugim faktorima izvan Pieza.

Za što se sve u rinoplastici koristi Piezo uređaj?

– Piezo uređaj se koristi samo za precizno rezanje kosti, odnosno kada je potrebno modelirati, ravnati, smanjiti ili postaviti u središnju liniju koštani dio nosnog hrpta. Tada je preciznost rada Piezo tehnikom veća. Međutim, koštani dio čini samo 1/3 cijeloga hrpta. Dakle, kao što smo rekli, rinoplastika je puno više i za sve ostale dijelove, kao što su nosni vršak, hrskavica, potkožno tkivo, Piezo nije rješenje.

Operaciju nosa mnogi poistovjećuju s “čekićem i dlijetom”, Piezo tehnika je to promijenila – to nosi manje trauma i manje oštećenja za okolno tkivo. Znači li to i brži oporavak, manje oteknuća i modrica?

– Bitno je napomenuti da se ova tehnika najčešće izvodi otvorenim pristupom jer je tada preglednost mnogo bolja. Nedostatak otvorene rinoplastike je da je oteklina i traumatiziranje tkiva veće nego kod zatvorene. Dakle, tu imamo svojevrsni paradoks. S jedne strane, manja je trauma prilikom rezanja kosti, s druge strane, veća je trauma zbog same prirode i načina operiranja.

Hoće li oporavak pacijenta nakon operacije biti kraći, ovisi o tome koliki je udio posla samo na kosti, a koliko se moraju modelirati ostali dijelovi nosa. Prema tome, bez obzira na to što je Piezo trenutačno u Hrvatskoj u modi, zadaća kirurga je objektivno i realno shvatiti koje su prednosti i nedostaci ove tehnike.

Što je s ožiljkom nakon operacije?

– Ako se izvodi otvorena rinoplastika, gdje se radi mali rez na bazi nosa, odnosno kolumele, u 90 % slučajeva taj ožiljak vrlo lijepo zaraste i gotovo je nevidljiv.

Tko su idealni kandidati za Piezo? Što je s grbicama?

– Idealni kandidati za Piezo rinoplastiku su oni koji traže redukciju ili prilagodbu nosne kosti, uključujući smanjenje koštane grbe, podešavanje koštanih devijacija ili sužavanje koštanog srednjeg svoda. Sve ovisi o tome je li pacijenta nužno operirati otvorenom tehnikom. Primjerice, manja grba se može i dalje uspješno riješiti zatvorenom tehnikom. Piezo, naime, reže kost, a grbicu je mnogo elegantnije i brže odstraniti dijamantnom brusilicom. Mi u Sintezi koristimo i dijamantnu brusilicu, ponekad i dlijeto, što je dokazana i kvalitetna tehnika. Uglavnom, jednom tehnikom ne mogu se riješiti svi problemi.

Na konzultacije kod prof. dr. sc. Mislava Gjurića u Poliklinici Sinteza možete se naručiti OVDJE ili pozivom na broj 01/5005 970.

Pročitajte još i ...