Inzulinska rezistencija – zašto teško mršavimo nakon četrdesete i ima li pomoći?

Gubitak suvišnih kilograma s godinama je sve teži zadatak – i to nije tajna. Dok smo u 20-ima mogli tek malo smanjiti večeru ili izbaciti slatkiše, već u 30-ima mršavljenje zahtijeva nešto veći angažman, dok 40-e ne moramo niti spominjati… Svaki pad brojke na vagi slavimo kao pobjedu, jer smo u skidanje svega nekoliko kilograma morali utrošiti mjesece truda.

Mršavljenje je s godinama sve teže

No, uzrok se ne krije samo u tome da s godinama gubimo fizičku izdržljivost za naporne treninge, ili pak zbog poslovnih i obiteljskih obaveza imamo manje vremena za aktivan život, već u problemu koji danas zahvaća ogroman broj osoba, a najugroženija skupina su upravo žene u četrdesetima. Riječ je o dobro nam poznatoj inzulinskoj rezistenciji.

No, moramo li se debljati nakon 40-e, trebamo li prihvatiti tezu o prirodnom usporavanju metabolizma i prestati postavljati pitanja?

Zašto nam je inzulinska rezistencija postala glavni neprijatelj?

Nikako – samo se za odgovore trebamo obratiti stručnjacima. Upravo zato smo porazgovarali s dr. Jeannette Gjurić, vlasnicom Koncepta 5 elemenata, prvog longevity centra u Hrvatskoj. Njena ekspertiza je među kolegama i pacijentima neupitna – a kroz nekoliko desetljeća dugu karijeru u Hrvatsku je donijela brojne nove koncepte, pri čemu je najpoznatija po spajanju tradicionalne, alternativne i zapadne medicine.

Na adresi njenog zagrebačkog longevity centra brojne su osobe pronašle saveznika upravo u borbi s viškom kilograma, a zašto nam je upravo inzulinska rezistencija postala neprijatelj broj jedan –  i što možemo po tom pitanju učiniti, upitali smo dr. Gjurić.

„Debljanje u srednjoj životnoj dobi nije neizbježno. Iako dolazi do usporavanja metabolizma i promjena povezanih s perimenopauzom i promjenama u razini estrogena, moramo se baviti i pojavom koja se javlja s godinama, a naziva se glikemijskim stresom. Konzumiranjem rafiniranih ugljikohidrata, usporavanjem rada štitnjače i padom razina hormona dolazi do promjena u inzulinskoj osjetljivosti, a kao posljedica se javlja i inzulinska rezistencija i otežano gubljenje kilograma“, objašnjava doktorica.

Upravo zato je ovom problemu ključno pristupiti multidisciplinarno, a takvom je pristupu posvećen Prvi hrvatski longevity simpozij koji organizira dr. Gjurić 20. travnja u Hilton garden Inn kongresnom centru u Zagrebu, u suradnji s impresivnom listom predavača. Ovaj jedinstveni događaj u regiji okuplja liječnike, nutricioniste, biokemičare, psihologe, fizioterapeute i farmaceute u želji za konstruktivnim istraživanjem suvremenog koncepta dugovječnosti.

Prvi hrvatski longevity simpozij: multidisciplinarni tim za rješavanje problema inzulinske rezistencije

Samo jedno od predavanja koje s nestrpljenjem iščekujemo je „Inzulinska rezistencija i „longevity“ – dva najveća neprijatelja“, koje će održati dr. sc. Ana-Marija Liberati Pršo.

U njenom ćemo predavanju saznati sve o uzročno-posljedičnoj vezi inzulinske rezistencije, kroničnih bolesti i ubrzanog starenja. Okupljeni će iz prve ruke od etablirane stručnjakinje saznati sve o prepoznavanju, prevenciji i liječenju inzulinske rezistencije kao osnovi sporijeg starenja.

Više o predavanju pročitajte OVDJE. 

Kako je biološko starenje naspram onog kronološkog jedna od gorućih tema posljednjih godina, i ovom je pitanju posvećeno predavanje na Prvom hrvatskom longevity simpoziju –  nosi naziv “Što je biološko starenje i koji je njegov utjecaj na žensko zdravlje? ,  a održat će ga dr.sc. Julija Jurić. 

Muškarci i žene ne stare jednako, a najveće su razlike upravo u razdoblju menopauze – kada žene čak 2.5 puta brže nego u bilo kojem drugom razdoblju života. Osim bržeg starenja, mogu razviti i čitav niz kroničnih bolesti i narušiti kvalitetu života. Kakav je utjecaj biološkog starenja na tjelesnu težinu, što napraviti i postoji li učinkovita prevencija? Doznajte na predavanju dr. Jurić, o kojem više možete saznati  OVDJE.

Postizanje zdrave dugovječnosti moguće je!

U sklopu programa posjetitelji će saznati i koja je točno uloga aktivnog načina života – ne samo u mršavljenju, već i u longevityju, a posebno nas raduje predavanje pod nazivom:

“Uloga i utjecaj tjelesne (ne)aktivnosti u postizanju zdrave dugovječnosti”, koje će održati dr. sc. Sebastijan Orlić. Ovaj će doktor znanosti inženjerske kemije u području biotehnologije, instruktor fitnesa i certificirani exercise nutrition coach pokretač projekta “Kvaliteta života” u kojem interdisciplinarnim pristupom educira kako doći do optimalnih životnih i sportskih performansi svakog od nas. Više o njegovom predavanju pročitajte OVDJE.

Mjesto kojem je longevity filozofija centralna točka

Koncepte i učenja koje će predstaviti na Prvom hrvatskom longevity simpoziju dr. Jeannette Gjurić svakodnevno primjenjuje i u radu s pacijentima, shvaćajući da niti jedan problem nije moguće riješiti ako na tijelo ne gledamo kao na cjelinu.

Sklad duha, uma i tijela polazišna je točka Koncepta 5 elemenata – u zdravom tijelu zdrav je duh, a kada se osjećamo dobro, odmah izgledamo bolje. Zato su u ovome centru tretmani osmišljeni poštujući longevity filozofiju, pa tako stručno vođenje u gubitku kilograma obuhvaća ajurvedsko savjetovanje, dijagnostiku biorezonancom, kreiranje programa prehrane prilagođenog svakom klijentu posebno te potom niz terapijskih postupaka, ovisno o stanju organizma.

Jedan od omiljenih dijagnostičko-terapijskih alata dr. Gjurić je upravo biorezonanca. Ovaj će nam uređaj pomoći dublje razumjeti kako naš organizam reagira na hranu, a prije svega na prekomjerne šećere – što je iznimno važno u borbi s inzulinskom rezistencijom.

“Na temelju pregleda, možemo utvrditi i postoji li intolerancija na hranu, odnosno zakašnjela patološka reakcija na konzumiranu hranu. Upravo ona može biti taj nevidljivi neprijatelj koji ometa put prema mršavljenju, zdravlju i dugovječnosti. Pravilna prehrana ključ je balansa u organizmu, no ona se razlikuje za svakog od nas – kroz analizu energetskog polja biorezonancom, možemo identificirati intolerancije i pravilno usmjeriti vašu prehranu”, objašnjava doktorica.

Dr. Jeannette Gjurić ističe kako u detoksikaciji organizma i pokretanju organizma važnu stavku čini i sauna – opuštajući tretman kojim se pospješuje mršavljenje.

„Našim klijenticama i klijentima na raspolaganju je infracrvena sauna temperature od 60 do 230˚C, a frekvencija grijača usklađuje se s frekvencijom energije ljudskog tijela te se na taj način potiče znojenje. Znojenjem se, dakako, izlučuju toksini iz bubrega, jetre i crijeva što ima višestruke blagodati na organizam“, kaže zagrebačka liječnica, dodajući kako je tretman posebno dobar i u smislu anti-aginga jer smanjuje znakove starenja, poboljšava cirkulaciju te normalizira krvni tlak. Detoks povećava energetsku razinu našeg tijela i pospješuje nesmetan tok energije u tijelu, a sve ovo doprinosi ravnoteži u organizmu koja je ključna kako bismo dugoročno riješili problem prekomjernog nakupljanja kilograma.

Nikad nije kasno odlučiti dovesti se u formu, no s godinama je sve teže riješiti se tvrdokornih naslaga masnog tkiva. Zato je dr. Gjurić jedna od omiljenih metoda Endospheres Therapy. Ovaj uređaj posebno je koristan za dame nakon 40-e, jer stimulira cirkulaciju i potiče kretanje limfe u tijelu, što pokreče pozitivne promjene na razini cijelog organizma. Koristeći niz rotirajućih sfera koje vrše kompresivne mikrovibracije na različitim dijelovima tijela, Endospheres terapija pomaže u uklanjanju masnih naslaga na odabranim dijelovima tijela, smanjuje vidljivost tvrdokornog celulita te aktivira protok limfe.

” Za razliku od invazivnih metoda koje mogu biti bolne i neugodne, ovaj je tretman potpuno siguran i bez nuspojava. Tretmani  U prvoj fazi, fokus je na aktivaciji cijelog sustava i postupnoj pripremi tkiva na jače kompresivne mikrovibracije. Senzori u aparatu se individualno prilagođavaju kritičnim zonama, omogućavajući prilagođenu terapiju svakom klijentu, što nam daje upravo dozu personaliziranosti koja je nužna u mršavljenju i oblikovanju tijela”, objasnila nam je vlasnica Koncepta 5 elemenata.

Koncept 5 elemenata spaja ljubav prema zapadnoj i funkcionalnoj medicini te tradicionalnoj kineskoj medicini s longevity konceptom življenja, a kako longevity oživjeti na razini multidisciplinarnog tima – saznat ćemo 20. travnja u Zagrebu.

Program Prvog hrvatskog longevity simpozija pogledajte OVDJE, a ulaznice potražite OVDJE.

Pročitajte još i ...