Neujednačen ten i smeđe mrljice – ovaj sastojak učinit će značajnu razliku

Gledate se u ogledalu i užasnuto preispitujete odakle mrljice na vašem licu… Kako bismo odgovorili na to pitanje, važno je znati da nije svaka tamna mrlja na koži ista – neke od njih nastaju kao rezultat prekomjerne aktivnosti melanocita pod utjecajem sunčevih zraka, druge su posljedica hormonske aktivnosti (najčešće poznate kao trudničke pigmentacije i melazma), dok su treće tzv. postupalne pigmentacije, nastale zbog prirodnog odgovora tijela na ozljedu ili upalu. U njih se ubrajaju i one vrlo česte – “flekice” koje nastaju nakon nestručnog istiskivanja prištića. Ipak, svima im je zajedničko jedno – želimo ih što prije ukloniti.

Sjajna je vijest da u svijetu kozmetike postoji sastojak koji se uvijek iznova dokazuje kao čarobni štapić za brojne probleme kože, a posebice kada je riječ o gore spomenutom neujednačenom tenu i dosadnim smeđim mrljicama. Riječ je o retinolu, derivatu vitamina A, koji je postao nezaobilazni dio rutine njege kože kod onih koji žele vidljive rezultate.

Kako retinol djeluje i kako ga koristiti?

Kada se nanosi na kožu, retinol se pretvara u retinoičnu kiselinu, koja direktno utječe na rast i diferencijaciju stanica kože. Ovaj proces ne samo da pomaže u izjednačavanju tena već i u smanjenju finih linija i bora, čime koža postaje glađa, čvršća i vizualno mlađa. Osim toga, retinol potiče proizvodnju kolagena i elastina, ključnih proteina za očuvanje mladolikosti kože.

Iako je izuzetno učinkovit, važno je znati kako ga pravilno koristiti. Preporučuje se postupno uvođenje retinola u rutinu njege kako bi se koža naviknula, počevši s nižim koncentracijama i postupno povećavajući količinu. Koristi se uglavnom noću jer može povećati osjetljivost kože na sunce. Također, ne smije se zaboraviti na svakodnevnu primjenu kreme sa zaštitnim faktorom tijekom dana kako bi se koža dodatno štitila od UV zračenja i spriječilo stvaranje novih mrlja.

Što je retinil palmitat i zašto će ga koža obožavati

Retinil palmitat je ester vitamina A, koji se često koristi u kozmetičkim proizvodima. Ima slična svojstva kao i retinol, ali se smatra blažim oblikom retinoida. Kad je riječ o tretiranju hiperpigmentacija, retinil palmitat ima nekoliko potencijalnih koristi.

Poboljšava obnavljanje kože

Kao i retinol, retinil palmitat potiče proces obnove kože. Potiče eksfolijaciju mrtvih stanica kože i stvaranje novih. To rezultira ravnomjernijim tonom kože i smanjenjem vidljivosti hiperpigmentacija. Također, djeluje na inhibiciju enzima odgovornih za proizvodnju melanina. Time se smanjuje pretjerana proizvodnja melanina i smanjuju hiperpigmentacije.

Slavna francuska krema već je godinama razlog blistavog i mladolikog tena brojnih zvijezda, a iznimno djelovanje duguje specifičnoj kombinaciji sastojaka – retinolu i makrogolu. U njenom se sastavu nalazi retinil palmitat, derivat retinoične kiseline koji se u nju pretvara desetak minuta nakon nanošenja, a kako bi apsorpcija bila potpuna, pobrinuo se sastojak naziva makrogol.

A313 za blistav ten bez mrlja i bora

Poznat kao molekula koja djeluje putem osmotskog mehanizma, makrogol je svojevrstan magnet za vlagu, što znači da privlači vodu na površinu kože i pomaže u njenom zadržavanju. Rezultat je puniji izgled kože, površinska zategnutost i nevjerojatno glatka tekstura lica.

Osim toga, ova će supstancija omekšati kožu, pridonijeti njenom zdravlju i hidrataciji, što omogućuje vitamin A bolje prodiranje u kožu – i time doprinosi njegovoj učinkovitosti. Gusta konzistencija ove pomade djeluje kao zaštitni sloj na koži, zadržavajući vlažnost i zaustavljajući transepidermalni gubitak vode tijekom noći, no osobina A313 kreme koja najviše oduševljava skincare entuzijastice njena je multifunkcionalnost.

Nakon apliciranja A313 krema, na površini kože stvara se tanki svilenkasti film, koji privlači vodu na površinu kože i stvara barijeru prema vanjskom svijetu – sprječavajući tako prekomjerni transepidermalni gubitak vlage, koji inače očekujemo kod upotrebe preparata s retinolom. A znamo da više vode u međustaničnom okruženju, znači i puniji, svježiji izgled lica te zaglađena površinska tekstura. Upravo iz tog razloga, ova je formulacija pridobila simpatije ljubitelja kozmetike diljem svijeta – jer njen učinak zaista možete vidjeti već nakon prvog nanošenja.

Preporučuje se, baš kao i svaki pripravak s retinolom, koristiti u večernjoj rutini, na suhoj koži, uz obavezno korištenje kreme sa zaštitnim faktorom preko dana.

A313 kremu s retinolom možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te u online trgovini Vaše zdravlje.

Pročitajte još i ...