Tko je Filippo Sorcinelli, parfumeur čiji je klijent i sam papa?

Talijanski parfumeur i dizajner Filippo Sorcinelli jedinstven je umjetnik koji u sebi i u svojem opusu spaja naizgled nespojive dimenzije i elemente. U dobi od 13 godina postao je orguljaš te je svirao u katedralama u talijanskim gradovima Fano, Rimini i San Benedetto del Tronto da bi se zatim školovao na Papinskom insitutu za crkvenu glazbu te je sudjelovao na najprestižnijim glazbenim festivalima u Italiji.

2001. spojio je umjetnost i religiju te je osnovao svoj high end couture atelje LAVS (Laboratorio Atelier Vesti Sacre), a među njegovim su klijentima i papa Franjo te Benedikt XVI za koje je napravio nekoliko svečanih ruha. Potpisuje i “UNUM”, kolekciju od pet parfema inspiriranih gotičkom arhitekturom koji se temelje na dragocjenom tamjanu i mitskim ružama kako bi prizvali bezvremenski duh Vatikana.

Njegov prvi miris – Lavs koji je lansiran 2014. postigao je fantastičan globalni uspjeh. Naime, prema Financial Timesu, riječ je o najboljem parfemu na bazi tamjana na svijetu.

Tu su i evokativni mirisi Opus 1144, posvećen katedrali Notre Dame u Parizu te Rosa Nigra, ali i mirisi Nebbia, Io_non_ho_mani_che_mi_accarezzino_il_volto i _scusami_.

S drupe strane, svojom kolekcijom od četiri mirisa nazvanom XSé, Filippo Sorcinelli istražuje svijet seksualnosti i različitih identiteta. Popper-pop, Cyber sex, Cruising area i Slightly b!tch! njihova su sugestivna imena, a svi imaju zajednički nazivnik – Extrait de perversion. 

Krajem 2020. Sorcinelli je lansirao Superflùo, liniju od pet proizvoda za njegu tijela.

Njegove su mirisne kreacije dosegle kultni status, a mogu se nabaviti putem njegove web stranice ili u rijetkim ekskluzivnim parfumerijama diljem svijeta.

Privatni život obavijen tajnom

Privatni život Filippa Sorcinellija prava je enigma. Nisu javno poznate informacije o njegovom ljubavnom životu, ali ni o prošlim vezama. Jako je vezan uz Mondolfo, svoj rodni grad, u kojega se vratio i gdje i danas živi. Vrlo je aktivan na Instagramu, gdje redovito objavljuje vlastite fotografije, ali i one svojih mirisnih kreacija te svoga doma i ljubimaca. Intrigantan je i njegov fizički izgled, a poznat je i kao ljubitelj specifičnih tetovaža te mračne estetike.

Talijanski mediji često i rado špekuliraju o njegovu financijskom uspjehu i bogatstvu, ali i ti su podaci obavijeni velom tajne.

Njegova je biografija puna zanimljivosti, a izdvojit ćemo samo neke: vještinu krojenja i vezenja naučio je od tete; kako bi pomogao stanovništvu talijanske regije Marche koju je pogodio potres, 2016. je kreirao i na tržište lansirao miris Epicentro te je prihode donirao; zajedno s udrugom Pro Arte Mondolfo pokrenuo je projekt Mondolfo Galleria Senza Soffitto, kako bi podržao i promovirao mlade suvremene umjetnike.

Pročitajte još i ...