Uklanjanje viška kože nakon mršavljenja – zategnite cijelo tijelo po najboljoj cijeni

Izgubiti 15, 20, 30 – čak i više kilograma, izniman je pothvat. Jednom kada uspijemo nezdrave navike ostaviti u prošlosti, a dnevnu rutinu popuniti uravnoteženim obrocima i redovnom tjelovježbom – transformacija je neizbježna.

Umjesto tijela iz snova – dobili ste obješenu kožu?

Ipak, muči li nas višak kilograma, često nam mršavljenje može postati jedini fokus, kreirajući mentalni sklop koji nam govori kako će svi naši problemi nestati – samo kada smršavimo.

Iz tog je razloga vrlo česta pojava razočaranja nakon gubitka većeg broja kilograma, jer nakon nekoliko mjeseci napornog rada i odricanja nismo dobili savršeno tijelo „iz časopisa“, već mnogo obješene kože, lokalizirane masne naslage koje kao da su zalijepljene za potkožje i figuru koja je sve samo ne dostojna fitness naslovnice.

U tom se trenu trebamo podsjetiti kako je iza nas izniman pothvat – kompletna promjena životnih navika i izuzetna samodisciplina dovela nas je do nekoliko konfenkcijskih brojeva manje i drastičnog smanjenja zdravstvenih rizika, a višak kože jednostavno je pokazatelj čitave „borbe“ koja je za nama.

Ipak, često nas upravo taj podsjetnik sprječava da u novoj figuri u potpunosti uživamo, jer nas svaki pogled u ogledalo odvraća od uskakanja u onu usku haljinu koju smo kupili, ali je još nemamo hrabrosti obući.

Trajno nanesena šteta kolagenu ne može se poništiti

O svim problemima povezanim s velikim gubitkom kilograma i posljedicama koje takva preobrazba ostavlja na našoj koži, porazgovarali smo s jednim od najiskusnijih kirurga u Hrvatskoj – mr.sc. Bojanom Ignatovskim iz daruvarske Poliklinike Arcadia.

mr.sc. Bojan Ignatovski, izvor: Facebook Poliklinike Arcadia

Prije svega, zanimalo nas je kakva je razlika između mlade osobe koja drastično smršavi i osobi primjerice iznad 45-e koja izgubi veći broj kilograma, s obzirom na prirodni gubitak elastičnosti s godinama?

„Jasno je kako koža mlađe osobe ima mnogo veću elastičnost, zbog čega se i nakon drastičnog mršavljenja može vraćati prema ‘normali’, no nikada ne poprima normalni izgled, jer je nakon značajnog rastezanja došlo do oštećenja kolagenskih i elastinskih vlakana. Osobe u starijoj dobi susreću se s još jednim problemom – smanjenom kvalitetom kože i prirodnim spuštanjem kože pod utjecajem gravitacije. Ta se pojava vidi na licu, vratu, dekolteu, nadlakticama, trbuhu i natkoljenicama, zbog čega je kod starijih osoba nakon mršavljenja često potrebno napraviti više zahvata, ovisno o dijelu tijela koji im najviše smeta“, objašnjava mr. sc. Ignatovski.

Zatezanje kože nadlaktica, iz arhive Poliklinike Arcadia

Iz tog su razloga u Poliklinici Arcadia kreirali posebnu ponudu za zahvate odstranjivanja viška kože – kroz niz od tri zahvata, obuhvaćene su sve zone tijela pogođene viškom opuštene kože, a najbolje od svega – ova nevjerojatna transformacija dostupna je po izvrsnoj cijeni.

Što uključuje kompletna transformacija?

Prvi zahvat obuhvaća višak kože i potkožnog masnog tkiva na trbuhu, struku i leđima, čija je redovna cijena 35 000 kuna, druga se etapa makeovera odnosi na lifting lica i nadlaktica – čija je redovna cijena 30 500 kuna, dok je finalni zahvat zatezanje natkoljenica, koji biste inače platili 10 000 kuna. S obzirom na to da nakon prve operacije slijede 3 mjeseca oporavka, zahvati se odvijaju u tri etape.

Abdominoplastika, iz arhive Poliklinike Arcadia

Osobe koje već duže vrijeme razmišljaju o zahvatima uklanjanja viška kože, znaju kako je riječ o popriličnoj financijskoj investiciji – no ova nam ponuda ugledne poliklinike za plastičnu kirurgiju omogućava da u novoj figuri umjesto za 75 000 kuna uživamo za 55 000 kuna. Ušteda od čak 20 000 kuna na tri zahvata zaista je značajna, no dobre vijesti imamo i za osobe koje su u planu imale samo neki od navedenih zahvata.

Ako se odlučite na kombinaciju zahvata iz različitih etapa, tada skuplji zahvat plaćate po punoj cijeni, dok se na jeftiniji obračunava 50% popusta. Odluči li se pad osoba kombinirati zahvate iz tri različite etape (primjerice uklanjanje kože na trbuhu, nadlakticama i natkoljenicama), tada se dva skuplja zahvata naplaćuju po standardnoj cijeni, dok je najjeftiniji zahvat – besplatan.

Ključni preduvjeti za trajni rezultat

Jedno od najčešćih pitanja koje zanima osobe prilikom odluke o ovakvom tipu zahvata je – što ako osoba u budućnosti počne ponovno dobivati kilograme te je li prije zahvata potrebno biti stabilne težine?

„Osobe koje se podvrgavaju ovakvim zahvatima najčešće se ne vraćaju starim navikama, barem kad je u pitanju prehrana. Svakoj se osobi preporučuje da prije zahvata prehranom i promjenom životnih navika stabiliziraju tjelesnu težinu – uklanjanje viška kože dolazi kao zadnji korak, nakon što je osoba postigla željenu težinu. Ne dođe li do trajne promjene u prehrambenim navikama, doći će do akumulacije masnih naslaga na dijelovima tijela na kojima nije rađen zahvat – osoba će ponovno dobiti na težini i nestat će učinak estetske operacije“, objašnjava kirurg.

Emily Ratajkowski has posted a photo on Instagram with the following remarks: I donÕt think you ready for this jelly ???? big things coming to @inamorataswim soon Twitter, 2018-03-19 11:40:43. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 366375047, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Ističe i kako svaki od zahvata predviđa posebne procedure koje je potrebno poštovati, ovisno o regiji na kojoj se izvodi. Također, mr.sc. Ignatovski tvrdi kako je prije zahvata nužno provesti i antitrombotičku prevenciju, a potreba za njoj također ovisi o regiji zahvata, ali i dobi osobe.

Je li baš svatko kandidat za kompleksni makeover?

S obzirom na to da se zahvati izvode makeovera izvode u više etapa te da je između zahvata potrebno vrijeme oporavka, zanimalo nas je kako izgleda čitav postoperativni tijek te kada se zapravo očekuju finalni rezultati?

„Oporavak ovisi o veličini i težini zahvata, dijelu tijela na kojem je zahvat izveden i dobi pacijenta. Kod svake operacije, pacijent dobiva pismeni naputak o postoperativnom tijeku . što treba raditi kod kuće, kakve tretmane provoditi kod kozmetičara ili masera te na što obratiti pažnju. Najveći broj pacijenata spreman je već nakon 24 sata za puštanje na kućnu njegu, dok je kod nekih potrebno ostati 2 do 3 dana na bolničkoj njezi – jedan od njih je abdominoplastika, koji zbog kompleksnog niza postupaka ipak zahtijeva malo duži oporavak“, objašnjava.

Abdominoplastika, iz arhive Poliklinike Arcadia

Ističe i kako nije baš svatko idealan kandidat za čitav ovaj proces pa je prije zahvata potrebno napraviti kompletne pretrage krvi i urina te EKG, RTG pluća te pregled kardiologa i anesteziologa, a po potrebi i ultrazvučni pregled. Prije operacije nužno je pacijenta upoznati s cijelim tijekom operacije, očekivanih rezultata i mogućih komplikacija, a kad su u pitanju ožiljci, mr. sc. Ignatovski ističe: „Kirurški su rezovi kreirani u skrivenim dijelovima tijela, zbog čega su kasnije nevidljivi. Dužina ožiljka pak ovisi o tome koji se zahvat izvodi, a njegova izraženost o napetosti kože, ‘nježnosti’ izvođenja operacije, ali i samoj prirodi kože i genetskoj sklonosti prema nastanku ožiljka“.

Pročitajte još i ...