Kako umanjiti vidljivost svježih i starih ožiljaka kod kuće?

Formiranje ožiljaka nakon oštećenja kože svakodnevna je pojava, a gotovo da ne postoji osoba koja na tijelu nema barem nekoliko ožiljaka od površinskih rana, porezotina, akni, ili pak dječjih uspomena poput pada s bicikla.

Taylor Hill (/ 22.03.2018): Todays mood @guyaroch"", Image: 366902433, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Za nastanak ožiljaka odgovorni su naši mehanizmi samoobnavljanja

Svima nam je poznato da će dublje rane ostaviti i vidljivije ožiljke, no znamo li zašto je tako? Da bismo mogli prepoznati vrste ožiljaka i odabrati tretmane kojima ćemo ih umanjiti, potrebno je prvo razumjeti kako ožiljci nastaju i kakvi sve mogu biti.

Prilikom svake ozljede, opekotine, operacije, infekcije ili pak kožne bolesti, na našoj će koži doći do stvaranje rane. Kako je ljudsko tijelo programirano da svaku ozljedu i oštećenje pokuša u što kraćem roku obnoviti, tako će se i na najmanju ozljedu aktivirati naši mehanizmi regeneracije kože i tkiva.

Hiperprodukcija vezivnog tkiva – što je osoba mlađa, ožiljci su veći

Iako ih smatramo neestetskom pojavom, stvaranje ožiljka na mjestu rane zapravo je znak da naša prirodna sposobnost obnavljanja funkcionira, što dokazuje i činjenica da su mlađe osobe zdravije kože sklonije razvoju većih, izraženijih ožiljaka, nego osobe starije dobi.

Razlog tome je jednostavan – stanice mladih osoba stvaraju se brže, pa mnogo češće dolazi do hiperprodukcije vezivnih vlakana odgovornih za nastanak vidljivih ožiljka.

Tip ožiljka ovisi o tome kako je nastao

Vrsta ožiljka koji će se stvoriti tijekom zarastanja rane ovisi o mnogo faktora, među kojima su dob osobe, dio tijela koji je ozlijeđen, genetska predispozicija, ali i težina, odnosno, dubina ozljede.

Površinske se rane na koži same zatvaraju nakon svega nekoliko dana ili eventualno nekoliko tjedana ako je riječ o primjerice operaciji, no dublji se slojevi tkiva obnavljaju i zarastaju još mjesecima nakon površinskog zatvaranja rane.

Naše je tijelo nevjerojatan mehanizam, pa prilikom zacjeljivanja površinskih rana obnavlja samo kožu i ne stvara novo vezivno tkivo, dok pri zacjeljivanju dubljih slojeva tkiva počinje pojačano stvarati vezivna vlakna koja su tijelu nužna  za povezivanje stanica i tkiva. Upravo u tom procesu dolazi i do stvaranja ožiljka, jer višak novostvorenih vezivnih poprima izgled i teksturu različitu od kože koja ga okružuje.

Prirodan način zatvaranja rane

Ovisno o vrsti i jačini zadobivene ozljede, na našoj se koži može stvoriti više vrsta ožiljaka. Tako će dublje ozljede ili one inficirane često rezultirati uzdignutim ili hipertrofičnim ožiljcima zbog previše proizvedenog vezivnog tkiva, a kožne bolesti ili akne najčešće će rezultirati upravo suprotnim učinkom, ulegnutim ili atrofičnim ožiljkom, zbog nedovoljno proizvedenog vezivnog tkiva.

Estetski najproblematičnija vrsta ožiljka, koju žene najčešće žele ukloniti su pretjerano izrasli ožiljci, poznatiji kao keloidi. Oni nastaju nakon dužeg vremena od zarastanja rane, zbog vezivnih vlakana koja nastavljaju rasti i preko rane, šireći se na zdravu kožu.

Na proces stvaranje ožiljka najbolje je djelovati iznutra

Kako bi se umanjila vjerojatnost nastanka hipertrofičnih, atrofičnih ili keloidnih ožiljaka, ključno je početi kožu tretirati čim se rana zatvori i uklone eventualni šavovi. Svježe zaraslu kožu preporučuje se tretirati proizvodom koji će spriječiti stvaranje prekomjernog vezivnog tkiva i poboljšati elastičnost kože, poput Contractubex® noćnog intenzivnog flastera za svježe i stare ožiljke.

Riječ je o inovativnom proizvodu koji snažno i učinkovito djeluje na svježe i stare ožiljke, i to u procesu stvaranja novog tkiva.

Jedinstvena sposobnost ovog noćnog flastera je u sprječavanju stvaranja prekomjernog ožiljnog tkiva, kao i u regulaciji kompletnog procesa stvaranja ožiljka, zahvaljujući stvaranju okluzije uz istovremeno otpuštanju aktivnih djelatnih tvari, kroz apliciranje flastera unutar 6-12 sati.

Aktivni sastojci koji sprječavaju stvaranje ožiljka

Zahvaljujući snažnim aktivnim sastojcima, Contractubex® noćni flaster pospješit će procese unutar kože i pozitivno utjecati na proces zarastanja novog tkiva.

Sadrži ekstrakt biljke Allium Cepae, koja djeluje kao antiflogistik, sprječavajući oslobađanje medijatora upale, a ima i antialergijsko djelovanje. Ekstrakt lukovice luka usporava stvaranje keloida, zahvaljujući sposobnosti usporavanja rasta keloidnih fibroblasta, a primarnom zarastanju rana pomoći će i svojim baktericidnim djelovanjem.

Drugi moćni sastojak, već dobro poznat po blagotvornom učinku na obnavljanje kože je Alantoin. Zahvaljujući učinku epitelizacije i povećanju kapaciteta tkiva za vezivanje vode, značajno će potpomoći zarastanju rana, a umirit će i površinski svrbež i nadraženost kože koji prate stvaranje ožiljaka.

Contractubex flaster za primjenu noću

Contractubex® je osmišljen kao noćni intenzivni flaster, jer je proces regeneracije kože najučinkovitiji noću, pa će i aktivni sastojci djelovati mnogo snažnije dok spavamo. Ovaj inovativni flaster prvi je s dvostrukim mehanizmom djelovanja – stvaranje okluzije uz istovremeno otpuštanje ekstrakta biljke Allium Cepae te Alantoina.

Da bi na kraju procesa zacjeljenja rane rezultati bili najbolji, a ožiljak jedva vidljiv, potrebno je s njegovom primjenom započeti odmah po zatvaranju rane i uklanjanju šavova te nastaviti tijekom 3 mjeseca. Kako bi njegovo produljeno korištenje bilo što ugodnije, flaster je izrazito mekan i tanak te je hipoalergen, kako bi se mogao koristiti na bilo kojem dijelu tijela, a flaster dimenzije 12×3 cm moguće je rezati na potrebnu veličinu ožiljka.

Contractubex® formula također je dostupna i u obliku gela od 20g i 50g za ožiljke veće površine.

Pročitajte još i ...