Kako vratiti keratin kosi u udobnosti vlastitog doma?

Keratin je ono što nas čini čvrstima. Odnosno, to je strukturni protein koji je odgovoran za stabilnost i oblik stanice. Podgrupe kreatina su glavni sastojci kose i općenito dlaka na tijelu. Dakle, bez keratina nema niti zdrave, sjajne i čvrste kose. Kosa sadrži otprilike 8% vode, 3% minerala i čak 89% keratina – dakle, toliko je važan za kosu.

Stoga je bez sumnje keratin svakako jedan od najčešćih stanovnika na popisu sastojaka raznih proizvoda za kosu. Zašto? Pa, za početak, keranociti su stanice keratina koje kada se “rode” izguravaju stare iz vlasi, a taj proces se zove keratinizacija i daje konačni izgled kose. Stare proteinske veze nalaze se u vanjskom sloju vlasi i poklapaju se s novim vezama. Ako su postojeće veze dovoljno oštećene, jezgra vlasi ostat će podložna gubitku snage i oblika. U takvom slučaju javlja se tzv. frizzy kosa, odnosno ona koja je sklona i statičkom elektricitetu, ali i pucanju i neurednosti.

Jaka i lijepa kosa

Keratin osim što je kamen temeljac zdrave kose, je i ekstremno jak, a najčešće oslabljuje uslijed vanjskih faktora. A to su, već znamo, UV zračenje, često ravnanje, toplinsko oblikovanje kose, pa čak i bojanje. No, čak i uz najbolju volju, keratin se u kosi s vremenom smanjuje, pa njegova razina u vlasima s godinama postepeno pada.

U modernom i tehnološki naprednom svijetu u kakvom živimo keratinom ne oskudijevamo već ga imamo u bočicama od šampona, serumima, regeneratorima, pa čak i dodacima prehrani. No, na umu treba imati da keratin neće jednako djelovati na svaki tip kose. Od njega najviše koristi imaju žene i muškarci s oštećenom, frizzy kosom koja puca i generalno ju je vrlo teško dovesti u red. Naime, takvoj kosi osim što nedostaje života, nedostaje joj i glavni sastojak života na zemlji, a to je – voda!
Keratin u takvim slučajevima pomaže kosi zarobiti vlagu u vlasi zbog čega kosa ne podlijega tako lako statičkom elektricitetu, a posljedično izgleda manje raščupana. Izuzev toga, kako smo ranije naveli, keratin je temelj za izgradnju vlasi, pa će neki od proizvoda s keratinom kosu učiniti puno čvršćom zbog čega će se vlasi manje lomiti.

Od raznih keratinskih tretmana najmanje koristi će imati ravna i teška kosa koju će keratin dodatno otežati zarobljujući dodatnu vlagu u vlasi. Stoga se keratinski tretmani preporučuju osobama s valovitom ili kovrčavom kosom, onima koji često bojaju te uređuju kosu, a najmanje osobama s ravnom i gustom kosom. Njima dodatna doza keratina nije potrebna jer osim što imaju dovoljno keratina, dodatne doze će otežati i zamastiti kosu.

Yellow Repair šampon i regenerator

Linija Repair namijenjena je jako oštećenoj kosi, a njezini aduti su proteini badema koji zbog svoje manje molekularne težine prodiru u vlakna kose i povezuju se s keratinom kreirajući nove veze te kakao maslac bogat antioksidantima i masnim kiselinama koji zatvara kutikulu i dubinski hrani kosu čineći je mekom i svilenkastom.

Linija se sastoji od šampona s proteinima badema, keratinom i kakao maslacem koji obnavlja i jača kosu, daje joj čvrstoću, elastičnost i zdrav izgled te i maske s proteinima badema, keratinom i kakao maslacem koja obnavlja jako oštećenu kosu.

Kérastase Résistance Sérum Extentioniste serum

Serum za rast kose Kérastase Résistance Extentioniste Scalp Serum jača vlasište i vlakna kose od korijena. Redovitim korištenjem postiže se prekrasna, sjajna i snažna kosa, te zdravo vlasište. Zahvaljujući keratinu koji prodire duboko u vlas kosa će biti jača, a ceramid će ju učiniti sjajnom i elastičnom.

Serum se nanosi izravno na vlasište nakon pranja i laganog sušenja. Doza iz kapaljke nanosi se u ravnoj liniji od čela prema šiji. Kretanje kapaljke slijedi se prstima i nježno masira u vlasište kako bi serum došao sve do korijena. Kad se završi s nanošenjem, potrebno je još jednom izmasirati cijelo vlasište kako bi serum dospio u svaki dio vlasišta.

Vichy Dercos Kera-Solutions šampon

Kosa koju često tretirate kemijskim, toplinskim i mehaničkim agresorima postepeno gubi keratin. Posljedica je krhka, beživotna kosa, gruba na dodir. Regenerativni šampon za suhu i oštećenu kosu Vichy Dercos Kera-Solutions sadrži specijalnu recepturu s mikroimplantatima s Pro-Keratin Complexom, koja popravlja kosu već od prve upotrebe. U isto vrijeme je čak 48 sati štiti od kovrčanja i olakšava njezino uređivanje.

Zbog sastava od 2 % Pro-Keratin Complex i alantoina dubinski obnavlja i popravlja kosu, a kao rezultat daje mekanu i sjajnu kosu koja ima čak 60%  oštećenja manje već nakon prve upotrebe.

Hårkontroll Boost dodatak prehrani

Inovativan i uspješan švedski brand koji predstavlja koncept zdrave i lijepe kose kreirao je proizvod Hårkontroll Boost, iza kojeg stoje klinička ispitivanja, pozitivne reakcije korisnika i neprestane potvrde zadovoljstva klijenata u obliku više od milijun prodanih paketa. Hårkontroll Boost je dodatak prehrani koji osnažuje kosu, sprječava njeno opadanje te potiče rast nove kose, a idealan je onda kada je vašoj kosi potrebna dodatna doza keratina.

Njegova je učinkovitost dokazana kliničkom studijom. Sadrži patentirani i klinički dokazano djelotvoran keratin Cynatine®HNS koji ima sposobnost regeneracije oštećene kose te sprečava gubitak kose. Također, u sastavu ovog proizvoda nalazi i keratin u kombinaciji s biotinom i cinkom, koji pomažu kosi da zadrži svoja prirodna svojstva, dok bakar pridonosi prirodnoj pigmentaciji kose.

Pročitajte još i ...