Kako nam hrana i vježba mogu pomoći u pomlađivanju

Čovjek je oduvijek u potrazi za eliksirom mladosti, ljepote i zdravlja. Vrijeme se ne može zaustaviti, ali stilom života, kretanjem i izbalansiranom prehranom se može utjecati na njegovu kvalitetu, a tako i na izgled. U ovom modernom užurbanom vremenu prevladava sedentarni način života koji zasigurno ne ide u prilog zdravlju i vitalnosti. Ljudsko tijelo je stvoreno za kretanje. Osim kretanja, prema najnovijim istraživanjima, preporučen je boravak vani na dnevnom svjetlu najmanje 2,5 sata za normalno funkcioniranje organizma i bolji san.

Restrikcijske brzopotezne dijete nisu poželjne jer brzi gubitak na težini utječe na izgled kože. Koža postaje obješena bez tonusa i  sjaja. Kod takvog tipa prehrane dolazi do gubitaka i tako neophodnih vitamina i minerala te sve to utječe na prirodne biokemijske procese i izmjenu tvari. Stoga je iznimno važno jesti nutritivno bogate namirnice, uključiti fizičku aktivnost i hidratizirati se. 

Ipak, koliko god nam u teoriji sve bilo jasno, u praksi najčešće zakažemo ili naprosto ustanovimo da je, unatoč tome što se pridržavamo savjeta koje smo pronašli na internetu, taj proces na putu do sjajne zdrave, zategnute kože, bez bora ili celulita, kod nas naprosto nesavladiv. I to je trenutak u kojemu je poželjno savjetovati se s nutricionistom, koji će “skenirati” vaše tijelo, analizirati prehrambene navike, pregledati nalaze laboratorijskih pretraga ili različite druge analize organizma, te u skladu s tim kreirati personalizirani program u skladu s vašim potrebama.  

Upravo zato, ove smo godine u naš stručni žiri natječaja ESTETICA PREMIUM PRODUCT 2022, uz vrsne dermatologe, uključili i nutricioniste. Mariju Andrijašević, dipl. ing. nutr., i Nenada Bratkovića, mag. nutr., univ. mag. pharm., pitali smo kako nam hrana i vježbanje mogu pomoći u pomlađivanju. 

Trening i prehrana idu ruku pod ruku

 “Fizička aktivnost je potreba, a ne luksuz. Bez obzira na spol, dob i formu – trenirajte. Prema uputama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), osobama od 5 do 65 godina preporučuje se 3-5 treninga tjedno. Brojni su benefiti redovitog treninga: pomaže u očuvaju kardiovaskularnog sustava, utječe na gubitak potkožnog masnog tkiva (naravno, uz adekvatnu prehranu), smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, jačaju kosti i mišići te se smanjuje rizik od osteoporoze, utječe na smanjenje stresa, pomaže kod smanjenja anksioznosti, utječe na reguliranje krvnog tlaka, pomaže u prevenciji različitih kancerogenih bolesti, poboljšava peristaltiku crijeva, boosta funkciju mozga i poboljšava memoriju, utječe na kvalitetu sna, poveća energiju i životni elan… I na kraju, ali ne manje važno, utječe na zdravlje, sjaj i elasticitet kože…”, kaže naša sugovornica, Marija Andrijašević, diplomirana nutricionistica i apsolventica kineziologije te voditeljica fitnessa.

Kao što zdrava izbalansirana prehrana utječe na zdravlje i sastav tijela, tako utječe na izgled i sjaj kože. Ako želite imati zdravu , sjajnu kožu izreka: “Ono si što jedeš” nikad nije bila točnija. Svako ima omiljeni preparate ili tretmane za  kožu, međutim, potrebno ju je hraniti izvana i iznutra. Stare stanice odumiru i zamjenjuju se novima te je zbog toga esencijalno unositi kvalitetne nutrijente.

“Prehrana bogata antioksidansima, povrće, voće, zdrave masti iz ribe, ulja i orašida kao i tanjur ‘pun boja’ pravi su put ka zdravoj i sjajnoj koži. Uz izbalansiranu prehranu te dovoljan unos tekućine, koža izgleda svježe i obnovljeno. Važno je konzumirati dovoljno vitamina C jer je odličan antioksidans koji sudjeluje u neutralizaciji slobodnih radikala. Nalazimo ga u brokuli, borovnicama, crnom ribizu, guavi, kiviju, naranči, papaji, batatu, jagodama, višnjama, limunu, grejpfrutu”, kaže naša sugovornica i dodaje kako je veoma važan i unos vitamin A koji je potreban u površinskim i dubinskim slojevima kože jer pomaže u bržem zacjeljenju oštećenja na koži. Može ga se naći u ribi, jajima, jetrici, zelenom lisnatom povrću, rajčicama, bundevi, batatu, breskvi, marelicama…

French fashion model Camille Rowe in the photoshoot for Reformation 2014 collection., Image: 199745493, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Također, kaže nutricionistkinja, treba pripaziti na koncentraciju i unos vitamina D u organizmu. On  pomaže u obnovi i zacjeljivanju kože. Naše ga tijelo može samo sintetizirati u ljetnim mjesecima kad smo dovoljno izloženi suncu, a u hrani ga najviše ima u ribi (tuna, skuša, haringa, losos…) u ulju jetre bakalara, rakovima, plodovima mora te žumanjku. 

Osim vitamina, važnu ulogu imaju minerali, i to cink, bakar i selen. Cink (sirevi, puretina, sjemenkame sezama, bundeve, slanutak, špinat…) je važan u jačanju imuniteta te sprječava foto oštećenja kože pod utjecajem UV zračenja. Bakar (šampinjoni, zeleno lisnato povrće, orašidi, jetrica, leća…), osim što djeluje kao antioksidans, smanjuje štetni utjecaj UV zraka te stimulira kolagen i ključan je u poboljšanju elasticiteta kože. Selen (račići, riba, jaja, žitarice…) osim antioksidativnog djelovanja, pomaže u funkcioniranju vitamina A i E te pospješuje njihov antioksidativni učinak. Između mnogobrojnih uloga usporava starenje i pomaže u borbi protiv artritisa.

Mikronutritivni status utječe na starenje

Naš drugi sugovornik u ovoj temi, mag. nutr. univ. mag. pharm. Nenad Bratković, voditelj i vlasnik NutriKlinike – nutricionističkog centra za dijetoterapiju i sportsku prehranu, kaže kako je prehrana usko povezana sa zdravljem kože i potrebna je za sve biološke procese kože, počevši od mladosti do starenja ili bolesti.

Uravnotežene prehrambene navike mogu pridonijeti popravku oštećene kože, no jednako tako – neuravnotežena prehrana može prouzročiti oštećenje kože. Klinička istraživanja i epidemiološka istraživanja pokazala su povezanost prehrane sa zdravljem tkiva i organa te potvrdili da nutritivan status i prehrambene navike imaju važan utjecaj na zdravlje kože i starenje.

“Vitamini, minerali, proteini, voda, masne kiseline su ustvari nutrijenti, dakle tijelo namiče potrebama za nutrijentima iz hrane, odnosno prehrane. Primjerice, voda je jedan od najvažnijih čimbenika u prehrani, nutrijent bez kalorija koji dramatično utječe na status zdravlja kože. Nedostatak vode u tijelu može prouzročiti dehidraciju tkiva i funkcionalne poremećaje (kao što su starenje i upala). Koža nije iznimka, a vanjski izgled kože na usnama i udovima izravan je odraz stupnja hidracije tijela. Mikronutritivan status (status vitamina i mineralnih tvari, te mineralnih tvari u tragovima) utječe na starenje, upalu i zacjeljivanje kože”, objašnjava nutricionist Nenad Bratković, voditelj i vlasnik NutriKlinike – nutricionističkog centra za dijetoterapiju i sportsku prehranu.

Vitaminski status, kako kaže, utječe na zdravlje kože, a nedostatak nekih vitamina poput vitamina C može prouzročiti krhkost strukture kože i smanjenje njene elastičnosti. Vitamin C, naime, direktno omogućava proces stvaranja kolagena. Općenito, nedostatak vitamina iz prehrane onemogućava potrebnu antioksidativnu sposobnost i fiziološke funkcije kože. 

“Vitamin E je važan antioksidans topiv u mastima i koristi se više od 50 godina u dermatologiji, a njegov je status u direktnoj vezi s njegovim unosom iz prehrane. On štiti kožu od raznih štetnih učinaka sunčevog zračenja djelujući kao čistač slobodnih radikala, djelujući s vitaminom C u paru. Uz to posjeduje fotoprotektivna svojstva. Nalazimo ga u namirnicama poput pšeničnih klica, ricinusova ulja, oraha, badema, lješnjaka, sjemenki suncokreta, kelja, špinata…” kaže ovaj cijenjeni nutricionist i nastavlja kako dostatan unos proteina i punovrijednih aminokiselina iz prehrane omogućava stvaranje tzv. strukturalnih proteina poput keratina u koži, dok omega-3 i omega-6 masne kiseline omogućavaju tzv. lipidnu barijeru i strukturalnu cjelovitost kože.

German fashion model Toni Garrn poses for Peter Hahn Fall Winter 2017 collection., Image: 339395243, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Ukratko, pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost nam itekako mogu pomoći u usporavanju starenja i zdravlju kože. Naši sugovornici slažu se kako naša koža zaslužuje brigu i skrb. I, što je najvažnije, ne moramo sve sami. Važno je znati prave adrese na koje se možete obratiti kada vam zatreba pomoć. A naši sugovornici su doista neprijeporni autoriteti u tom području. 

Pročitajte još i ...