Kako znati da je došlo vrijeme za ozbiljnije zahvate pomlađivanja?

Poznat je podatak da naša koža počinje stariti odmah po rođenju, a da se prvi znakovi starenja mogu vidjeti već nakon 25. godine života. Međutim, to sve smatramo prirodnim i normalnim i živimo s tim sve dok bore, tonus i jedrost naše kože ne krenu silaznom putanjom.

Mnoge od nas odlučit će se za preventivne mjere i zdravu i mladoliku kožu pokušati što dulje održati neinvazivnim anti-ageing metodama. Taj dio industrije ljepote u pravom je uzletu i iz perspektive od samo desetak godina, čudesno je napredovao.

Što kada neinvazivno nije dovoljno?

Fileri, botox, uređaji koji donose posljednju riječ tehnologije, biostimulacija…samo su neki od fantastičnih neinvazivnih metoda kojima se danas postižu doista začudno dobri rezultati. Rješavaju se bore, ‘ispuhani obrazi’, oslabjeli tonus, koži se vraća sjaj, zdrava boja i jedrost. Na ovakve se tretmane odlučujemo u tridesetima i četrdesetima, dakle onda kada znakovi starenja nisu pretjerano vidljivi.

No, kada oni postaju ‘izdajnički’ i kada posve jasno otkrivaju naše godine i svu povijest naše kože, počinjemo razmišljati o koraku dalje. Jer, neinvazivne metode pomlađivanja, zatezanja i preoblikovanja lica zaista mogu “skinuti” 5, ponekad čak i 10 godina s lica, no na koži koja nije redovito njegovana ili zbog godina već pokazuje vrlo izražene znakove starenja, fileri, botox i uređaji za pomlađivanje neće uvijek donijeti rezultat koji očekujemo. Stoga, u drugoj polovici četrdesetih, mnoge dame počinju vrlo ozbiljno razmišljati o konkretnijim estetskim zahvatima.

Razmišljanje o kirurškim zahvatima

Jedan od najpopularnijih kirurških zahvata pomlađivanja svakako je face lifting. Iako se na njega nije lako odlučiti i mnoge od nas će dobro razmisliti prije donošenja te odluke, stručnjaci su složni kako upravo ovaj postupak pruža sjajne i dugotrajne rezultate.

Budući da svako lice ne stari jednako, ne možemo sa sigurnošću ni točno odrediti životnu dob u kojoj bi bilo dobro napraviti face lifting, no tu su zato jasno prepoznatljivi znakovi koji će nam sasvim dobro dati do znanja da za našu kožu neinvazivni tretmani više nisu dovoljni.

Kada zakoračimo u pedesete, dolazi do određenog pada strukture lica, odnosno opušta se muskulatura lica i vrata koju prati opuštanje kože i potrebna nam je konkretnija pomoć. No, i tu valja naglasiti da ima slučajeva kada je koža temeljito i sustavno njegovana pa će možda kirurgija ipak moći pričekati još koju godinu.

No, ako su se na licu pojavile doista duboke bore, a čitavo lice odaje dojam ovješenosti, željenu napetost, jedrost i mladolikost moći ćemo povratiti isključivo kirurškim putem.

Također, kod vrlo ovješene i opuštene kože oko vilice, odnosno srednje i donje trećine lica, neinvazivni tretmani ne mogu postići značajnije rezultate jer je potrebno odstraniti višak kože i namjestiti potkožno tkivo. Ovakvi se izraženi znakovi starenja najčešće primjećuju nakon 55-e.

Kirurškim face liftingom lice se može zategnuti – odstraniti višak kože i zategnuti ostatak te napeti potkožno smješten sloj koji pokriva mišiće lica i u kontinuitetu je s mišićem na vratu. Kirurška metoda potrebna je i kada se uz višak kože treba odstraniti masno tkivo ili repozicionirati mišić, što se nikako ne može postići neinvazivnim tretmanima.

Kombiniranjem tretmana i zahvata do najboljih rezultata

Činjenica da ste se odlučili za kiruršku metodu pomlađivanja, nikako ne znači da je za vas završilo vrijeme neinvazivnih tretmana. Upravo suprotno – najbolji se rezultati postižu upravo kombinacijom face liftinga, filera i botoxa. A ako svemu dodamo još i laser, osim zatezanja kože i ublažavanja bora, postići ćete i ujednačenost tena. Naravno, kao i uvijek kada je riječ o kirurškim zahvatima, savjetujte se sa svojim estetskim kirurgom od povjerenja i postavite mu baš sva pitanja koja vas muče.

Pročitajte još i ...