Posvjetljujete kosu? Evo kako izbjeći oštećenja i lomljivost cijelo ljeto

Poznata izreka kaže kako se plavuše bolje zabavljaju, a mi bismo dodali – osim kad je riječ o brizi za kosu.

Održati plavu kosu zdravom – nemoguća ljetna misija?

Dok prirodne plavuše imaju ponešto lakši posao, dame koje blond boju postižu posvjetljivanjem i bojenjem, znaju da je održavanje sjajne i zdrave frizure prilično težak zadatak.

A kad su u pitanju ljetni mjeseci – rekli bismo gotovo pa nemoguć. Srećom, u današnje vrijeme nemogućih stvari skoro pa i nema, a najmodernije linija visokonaprednih proizvoda olakšavaju nam barem jednu muku – održavanje plave kose zdravom.

Zašto su plavušama ljetni mjeseci najveći izazov?

Odgovor nije nimalo jednostavan – osim što kosu već procesom posvjetljivanja oštećujemo, ljetni uvjeti mogu dodatno pogoršati situaciju i znatno narušiti samu strukturu vlasi.

S obzirom na to UV zračenje oštećuje ne samo površinski sloj kose, odnosno kutikulu – i tome je čine podložnom gubitku vlage, već oštećuju i protein koji kosi daje čvrstoću – keratin.

I prirodno plava i posvijetljena kosa su ugrožene

Baš kao što je našoj koži za otpornost i čvrstoću bitan kolagen, tako je kosi bitan keratin – a jednom kad ga sunce ošteti, kosa postaje vidno slabija, poroznija i isušenija. Za one s povijetljenom kosom, situacija je još gora – jer sunce doprinosi i bržim promjenama u nijansama boje, a ovisno o prirodnom pigmentu i korištenoj boji, te promjene mogu varirati od platinaste – do narančaste.

Slikovito bismo mogli reći kako UV zračenje doslovno razgrađuje keratin, ali i boju vlasi – a isto vrijedi i za prirodnu, i za obojenu nijansu.

Blond Savior – linija koja opravdava ime

Nizozemski laboratorij poznat po personaliziranim linijama koje ciljano djeluju na stvarne probleme kose – Keune – zato je razvio liniju znakovitog imena Blond Savior.

Kao što joj ime govori, riječ je o liniji koja spašava plavu kosu od oštećenja, blijeđenja boje, pucanja i gubitka vlage – a svaka dama koja ponosno nosi blond nijanse znat će da se ovi problemi drastično pogoršavaju upravo ljeti. Ova je linija mnogo više od ljetnog spasitelja – namijenjena je svakodnevnoj njezi posvijetljene kose kroz čitavu godinu, no u toplim mjesecima za njom ćemo još češće posezati.

Proizvodi koji obnavljaju veze unutar kose

Sudeći po benefitima koje donosi kosi, možemo zaključiti kako Blond Savior svakako opravdava svoje ime – jer obnavlja veze koje je sunce oštetilo u unutarnjoj strukturi vlasi.

Prema instrumentalnim testiranjima korisnika, već nakon jedne aplikacije kosa je  čak 7 puta čvršća, a javlja se i do 96% manje pucanja vlasi. Osim što će dokazano popraviti oštećenja nastala u procesu izbjeljivanja kose, ova će linija s vremenom poboljšati kvalitetu kose iznutra, čineći je otpornijom na pucanje i oštećenja. Stručnjaci iz Keunea ističu kako se tajna krije u moćnim sastojcima – čija je molekularna struktura vrlo mala, što im olakšava prodiranje u korteks vlasi i popravak kose na razini svake dlake.

S obzirom na to da je plava kosa posebno podložna oštećenjima i gubitku boje, Blonde Savior ideja je kreirana upravo da bi podržala prirodnu strukturu vlasi i s vremenom izgradila čvrstoću kose iznutra.

Jača kosu unutar korteksa

Blonde savior šampon formuliran je bez sulfata, a sadrži moćnu kombinaciju glikolne kiseline i kreatina, koja podržava osjetljivu, ugroženu i izbijeljenu kosu. Njegova se najveća moć krije u činjenici da obnavlja i jača kosu unutar korteksa, istovremeno pružajući trenutnu hidrataciju za instant sjajan i zdrav izgled kose.

U ovoj se formuli nalaze i kationski polimeri koji podmazuju vlakna kose za lakše raspetljavanje i raščešljavanje, no kosa nakon korištenja nije otežana, već dubinski hidrirana. Šampon se preporučuje za posvijetljenu, izbijeljenu i kosu s pramenovima, a dizajniran je kako bi pružio podršku mehaničkim svojstvima kose i ojačao je iznutra.

Znamo da je boravku na suncu teško odoljeti, a toplinskom oblikovanju kose ponekad još teže – ako i vi spadate među žene koje se četkanja, feniranja, ravnanja i uvijanja ne odriču nit ina +35, vrijeme je da kosi pružite korak više.

Pružite plavoj kosi korak više

A taj korak više zove se Blonde Savior Mask – intenzivna masa za kosu formulirana s glikolnom kiselinom i kreatinom, koja će oštećenoj i izbijeljenoj kosi pružiti trenutnu vlagu te je ojačati unutar korteksa.

Kumulativna oštećenja kose ono su što nas najviše brine – počinju kao gubitak sjaja i suhoća vlasi, no progresijom dolazi do oštećenja nanostrukturne razine kose koja rezultira gubitkom proteina i lipida. Ova intenzivna maska primjetno smanjuje lomljenje i privlači vlagu u kosu, a zahvaljujući mirasilu – patentiranom regeneracijskom polimeru, ostavlja kosu svilenkasto mekom.

Za najbolji učinak, masku nanesite na ručnikom osušenu, vlažnu kosu te nježno umasirajte te isperite nakon 3 do 5 minuta.

Patentirani sastojci za blistavu kosu cijelo ljeto

Za one dane u kojima se čini da je vašoj plavoj kosi potrebna dodatna doza pomoći – ili je pak planirate „mučiti“ peglom ili figarom, tu je Blonde savior leave-in treatment. U ovaj ćete se preparat zaljubiti čim ga isprobate – jer ojačava kosu iznutra, a na vanjskom sloju stvara sloj koji kosi omogućuje podnošenje temperature do 230˚C, minimizirajući trenje prilikom češljanja i četkanja.

Riječ je o iznimno hranjivoj kremi za oporavak kose, a samo jedan od sastojaka koji vrijedi istaknuti je N-DURHANCE – patentirani regenerirajući polimer dizajniran za popravak i obnavljanje oštećene površine kose.

Ovaj će leave-in tretman najbolje djelovati ako nanesete jednu do dvije pumpice na kosu osušenu ručnikom, a koristi se bez ispiranja. Ako primijetite da vaša plava kosa tijekom ljeta poprima narančaste tonove, u rutinu njege uvrstite Silver Savior šampon, koji sadrži ljubičaste pigmente i neutralizira neželjenu toplinu boje.

Pročitajte još i ...