Opekline od sunca – što ako ih unatoč SPF-u zadobijete?

Ljetni praznici su stigli! Vrijeme je da ostavite svakodnevicu iza sebe i (nadamo se) odvojite malo vremena za opuštanje, uživanje s prijateljima i bijeg od posla ili škole bar na kratko.

Prirodno je da ljudi hrle prema mjestima na obali koja nude sunce, ugodne temperature i morski povjetarac, ali mogu se naći nespremni za intenzivne ultraljubičaste (UV) zrake koje prate taj svima omiljeni krajolik.

U blizini pijeska ili mora – poseban oprez!

Opekline od sunca događaju se čak i onima koji redovito nanose SPF, sklanjaju se u hlad i pokušavaju izbjeći te strašne opekline od sunca. Ali kada ne poduzmete odgovarajuće korake da se zaštitite, moguće je da ćete zadobiti opekline od sunca: pogotovo ako ste u blizini pijeska ili mora, jer oboje reflektiraju sunčeve zrake ka vama, pojačavajući vašu izloženost UV zračenju.

Ako ovog ljeta idete na plažu (ili čak samo provodite vrijeme na suncu u vlastitom dvorištu!), pobrinite se da prije svega znate kako izbjeći opekline od sunca – ali i što učiniti ako ih ipak zadobite.

Prevencija je najbolji lijek

Prije odlaska na plažu, osim nanošenja kreme za sunčanje — The Skin Cancer Foundation preporuča korištenje proizvoda širokog spektra sa SPF od 30 ili više kada provodite duže vrijeme na otvorenom — već i kapu, sunčane naočale i prozračnu odjeću kojom se možete zaštititi od jakog sunca. Odgovarajuća zaštita od sunca posebno je važna za djecu i mlade odrasle osobe, budući da je šteta od sunca kumulativna.

“Opekline od sunca u djetinjstvu značajno povećavaju rizik od raka kože kasnije u životu”, kaže Linda K. Franks, dr.med. dermatologije. “Međutim, ako ste već pretrpjeli nekoliko opeklina od sunca, možete smanjiti svoje šanse za rak kože izbjegavanjem budućih opeklina na stanicama kože koje su već bile zahvaćene opeklinama od sunca.”

Potpuno sprječavanje opeklina od sunca daleko je najbolji način da smanjimo rizik od raka kože.

Zaustavite opekline u nastajanju

Ali što ako zaboravite ponovno nanijeti kremu za sunčanje ili slučajno ostavite šešir kod kuće tijekom dana? Događa se – ali čak i ako si obećate da ćete sljedeći put biti pametniji, možda ste već dobili opekline od sunca. Prema dr. Franks, rano prepoznavanje potencijalnih opeklina može pomoći u smanjenju konačne štete.

“Ako osjetite da vam koža gori ili da vas pecka, odmah potražite hlad”, kaže ona. “Simptomi crvenila i peckanja dokaz su da je pokrenuta upalna reakcija.”

Reakcija je uzrokovana izravnim oštećenjem stanica kože i njihove DNK štetnim ultraljubičastim zrakama. Dr. Franks objašnjava da smanjenjem upale možete ograničiti kolateralna oštećenja kože.

Prva linija liječenja oštećenja

“Neophodno je hitno liječenje”, kaže ona. “Primjena hidratantne emulzije ili kreme trebala bi biti prva linija liječenja. Lijekovi kao što su Ibuprofeni, takozvani ‘nesteroidni protuupalni lijekovi’ ili NSAIDS, pomoći će, ali ih morate uzeti u prvih nekoliko sati nakon opeklina.

Osim toga, svakako izbjegavajte daljnje izlaganje suncu, nosite laganu, prozračnu odjeću i pijte mnogo vode. Pijenje dodatne tekućine važno je jer opekline izvlače tekućinu na površinu kože. Moguće je dehidrirati dok opekline zacjeljuju jer se te tekućine povlače s drugih mjesta u tijelu.

Sljedećih nekoliko dana nakon zadobivenih opeklina od sunca, hladne kupke i tuširanja mogu ublažiti iritaciju i bol. Kako biste izbjegli isušivanje kože, nemojte se predugo zadržavati u vodi i na još uvijek vlažnu kožu nanesite hidratantnu emulziju na bazi vode. Izbjegavajte hidratantne kreme na bazi ulja, jer mogu zarobiti toplinu i pogoršati opekline.

Krema protiv opeklina od sunca – koju koristiti?

Najbolje rješenje za opekline od sunca su emulzije. Zašto emulzije? Jer su laganih tekstura, brzo se upijaju, ne sadržavaju ulja ni sastojke koje zadržavaju toplinu na koži! Tako da najbolja krema protiv opeklina od sunca zapravo je emulzija – a mi vam donosimo vrhunsku!

Najučinkovitija krema protiv opeklina od sunca je neoVIDERM.

neoVIDERM emulzija djeluje na svim razinama zaštite i obnavljanja kože.

Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu, a koji se sastoji od betaglukana, hijaluronske kiseline i alginata, neoVIDERM će obnoviti hidrolipidnu barijeru, vratiti normalne uvjete fiziološke obrane kože, umiriti opekline i upalne procese, dubinski hidratizirati kožu i ubrzati regeneraciju kožnog tkiva.

NeoVIDERM emulziju potražite na www.delmerion.hr i u svim ljekarnama!

Pročitajte još i ...