S puderom na plažu – da ili ne?

Iako posljednjih dana to ni blizu tako ne izgleda – ljeto samo što nije stiglo. A ono za većinu znači dugo željeni odmor, more, sunce i plažu. Pripreme za to toliko očekivano godišnje doba započinju još zimi, kada, nakon svih novogodišnjih ugađanja pa i pretjerivanja, upisujemo teretanu ili krećemo na neki drugi oblik vježbanja.

Zimu i proljeće koristimo i kako bismo napravile sve moguće tretmane (pa i zahvate) koji će nam omogućiti da na plaži izgledamo točno onako kako bismo željele. Svakako pripremamo i kožu, kako lica, tako i tijela.

Već znamo da bar mjesec dana prije izlaganja suncu valja početi koristiti suplemente s beta karotenom i ostalim korisnim sastojcima koji će se pobrinuti da zadržimo zdrav i lijep ten i za najekstremnijih vrućina. Šešir širokog oboda i velike sunčane naočale svakako će nam biti od pomoći, no i jedno i drugo kad-tad moramo skinuti, a i onda želimo da naš ten izgleda što je bolje moguće.

I sada dolazimo do pitanja svih pitanja ljetnje beauty rutine – možemo li s puderom na plažu? Mišljenja oko toga prilično su podijeljena pa smo za savjet zamolili uglednu zagrebačku dermatologinju dr. Jelenu Jakić koja nam je spremno odmah rekla kako odlazak na plažu nikako ne preporuča s make-upom u vidu pravoga pudera.

“To ne bih preporučila ponajprije zato jer koža drugačije diše i živi u ljetnim uvjetima. Pore su puno otvorenije, što znači da će čestice pudera prodrijeti puno dublje i zatvoriti žlijezde lojnice, ali i žlijezde znojnice. Čak i osobe koje nikada nemaju problema s kožom, mogu uslijed takvog postupanja dobiti sitne papulopustule, a oni koji imaju problematičan ten, sasvim će sigurno doživjeti pogoršanje”, upozorila je dr. Jakić.
Danas na tržištu srećom doista postoje brojni proizvodi koji su puno bolje rješenje od pudera tijekom ljetnih mjeseci. Od toniranih krema sa zaštitnim faktorm s najvišom mogućom protekcijom i spektrima UV zaštite za svaki tip kože, preko takozvanih CC krema koje uz zaštitni faktor imaju i njegujuće sastojke u vidu hijalurona i vitamina C, a s time i lagani efekt pudera ili čak highlithera.

“Tako onima koji žele postići efekt ujednačenog tena i sakriti nedostatke, savjetujem da to bude neki od takvih ‘čarobnjaka’. Učinak će biti sličan, a vaša će vam koža biti itekako zahvalna jer joj niste priredili neželjene nuspojave”, savjetuje naša sugovornica.
Dr. Jakić dodaje kako na plaži nikako ne smijemo zaboraviti ni na zaštitu kose. “Preporučam nanošenje posebno formuliranih ulja koja u sebi imaju i zaštitne faktore. Osim toga, nakon izlaska iz mora uvijek treba isprati sol iz kose, a po povratku s ljetovanja učiniti regenerativne tretmane za oporavak u dogovoru sa frizerom. Odličan učinak oživljavanja vlasišta moguće je postići i s mezoterapijom ili PRP tretmanima vlastišta”, kaže dr. Jakić.
Dodala je kako tretmane njege nakon povratka s plaže svakako savjetuje i za kožu. “Savjetujem tretmane koji kombiniraju nježne pilinge jer koža se u kontaktu sa suncem uvijek dodatno brani i stvara jači površinski keratinski štit kako bi zaštitila svoj DNA i stanice iz kojih se rađa i obnavlja. Rezultat toga je suhoća pa uz pilinge koji će ubrzano maknuti takav sloj kože, obavezno idu tretmani koktelima biorevitalizacije”.
Za preživljavanje na plaži uz što manja oštećenja kože, dr. Jelena Jakić savjetuje uvijek sa sobom nositi termalnu vodu i posebne pripravke namijenjene baš za njegu kože nakon sunca. Oni će smanjiti crvenilo i iritacije koji se mogu pojaviti ako pretjeramo s izlaganjem suncu, a kožu će i umiriti i ohladiti.

Dakle,  ljetnu toaletnu torbicu složite pod sloganom ‘manje je više’, a u nju ubacite svega nekoliko nužnih i pouzdanih komada s kojima ćete postići blistav i zdrav izgled, bez previše utrošenog vremena.

Nikad dovoljno hidratacije

Iako smo na intenzivnu hidrataciju fokusirani tijekom zimskih mjeseci, ponajviše zbog suhog zraka u prostorijama i štetnih vanjskih utjecaja, naša koža vlagu treba i ljeti. Osim toga, bez obzira na visoke temperature, i ljeti je moramo dobro i kvalitetno nahraniti jer ćemo samo tako postići zaglađeniji izgled lica i smanjiti vidljivost linija i bora.

Savjet koji slijedi trebao bi se podrazumijevati, ali ipak ćemo ga još jednom ponoviti: SPF na plaži (ali i u gradu ljeti) je must have! Kvalitetni proizvodi za zaštitu od sunca, pružit će vam i dobru hidrataciju pa ćete tako jednim proizvodom ispuniti dva najvažnija uvjeta ljetne njege.

Ne zaboravite usne!

Tijekom ljeta, nikako ne smijemo zaboraviti ni usne. Znamo da su osjetljivije od kože lica pa im treba posebna zaštita. Stoga na plažu, umjesto uobičajenog ruža, ponesite balzam s visokim SPF-om koji može biti i blago toniran. On će usne njegovati, nahraniti i hidratizirati te će im dati prekrasan prirodan sjaj.

Pročitajte još i ...