Namažite ih na lice ili popijte – kako djeluju probiotici za ljepotu kože?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), „probiotici su živi organizmi koji, ako se pravilno doziraju, djeluju blagotvorno na zdravlje čovjeka“.  Riječ je zapravo o dobrim bakterijama koje žive u simbiozi s našim organizmom, naročito s crijevima i kožom. Njihov razvoj ubrzavaju prebiotici, koji stimuliraju njihovu aktivnost i bioraznolikost.

Korištenje probiotika sve je popularnije

Upravo zbog toga raste i popularnost namirnica bogatih probioticima, kao što su jogurt, kefir, miso, tempeh ili kombucha, ali i raznih oblika suplemenata koji ih sadrže u koncentriranim dozama.

Najpopularniji i najčešće korišteni probiotici su Lactobacillus koji pospješuje probavu i jača imunitet te bifidus koji pomaže u probavi vlakana i pospješuje metaboličke procese. Tu je i saccharomyces koji djeluje kao svojevrsni kvasac – prijatelj kože, zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima.

Osvjedočeni u njihovo djelovanje, sve češće posežemo za raznim nutrikozmetičkim pripravcima koji imaju jednu veliku prednost – razvijeni su specifično prema potrebama kože i djeluju isključivo na željeni cilj, što znači da djeluju iznutra, i to na sve dijelove kože, uključujući i one koje svakodnevnom beauty rutinom ne možemo obuhvatiti.

Advanced Nutrition Programme™ Skin Youth Biome™

Advanced Nutrition Programme™ linija je suplemenata u kojoj se posebno ističe program naziva Skin Youth Biome™ s moćnim probiotičkim sastavom.  Inovativna kombinacija dobrih bakterija i vitamina C doprinosi hidrataciji kože, jačanju kolagena, općem zdravlju kože te smanjenju znakova starenja.

 

Formuliran kao sveobuhvatna anti-age potpora ljepoti, osigurava koži zdravlje od najdubljih slojeva do površine. Sadrži moćan probiotički kompleks nazvan Skin Youth Biome™. Svaka dnevna doza sadržava pet milijardi aktivnih kultura četiriju znanstveno potvrđenih sojeva, koji ciljano podupiru imunosni sustav i čuvaju organizam od starenja. Dodatak vitamina C potiče stvaranje kolagena. Ova kombinacija živih kultura s vitaminom C održava funkcionalnost crijevne flore pa tako i kože, koja postaje vidno zaglađenija i mladolikija.

OMNi-BiOTiC META-CARE Cink Plus

OMNi-BiOTiC u svojoj paleti proizvoda nudi proizvode koji probleme sa zdravljem kože rješavaju iznutra, iz crijeva. Oni se mogu međusobno kombinirati, a za posebno dobre rezultate i njegovanu kožu preporučuje se neki od probiotika koristiti istovremeno s preparatom META-CARE Cink Plus. Riječ je o inovativnoj kombinaciji hranjivih tvari s kolagenom i biotinom za zdravu kožu, kosu i nokte te njegovan ten.

Kada govorimo o probioticima i koži, važan pojam je mikrobiom, a on podrazumijeva sve bakterije koje se nalaze na površini kože. Neke od njih smatraju se „dobrima“, a neke „lošima“, no ono što je važno jest njihova ravnoteža jer se samo tako postiže nevidljivi obrambeni štit kože koji se aktivira kada je ona izložena štetnim utjecajima koje sa sobom nosi suvremeni, ubrzan tempo života.

Ovaj trend plodno je tlo vrlo brzo pronašao i u kozmetičkoj industriji, a probiotici su ekspresno prešli put od frižidera do kozmetičkih torbica. Danas su sve češći sastojci seruma, tretmana i čistača, na opću radost zadovoljnih korisnica, ali i korisnika.

“Četvrti sloj kože”

Bakterijska kožna flora više se ne smatra samo elementom koji treba (sa)čuvati, već je ona postala ključni faktor ljepote kože, njezin „četvrti sloj“, smatraju stručnjaci. I upravo tu uskaču probiotici koji se apliciraju lokalno i tako pozitivno utječu na ravnotežu i sastav kožne mikroflore.

U praksi, probiotici na kožu djeluju blagotvorno na tri ključna načina: imaju funkciju štita, proizvode prirodne antibiotike koji se bore protiv loših bakterija te na koncu, pospješuju funkcionalnost kože u borbi s vanjskim faktorima kao što su slobodni radikali, UV zračenje i zagađenje.

Različite kozmetičke kuće danas uključuju probiotike u svoje formulacije, sa željom da ojačaju kožu i učine je manje podložnom vanjskim štetnim utjecajima. Takvi su proizvodi posebno preporučljivi za osjetljivu kožu, čije su barijera i mikrobiom ugroženi i onemogućuju koži da se brani od štetnih utjecaja i upalnih procesa.

Lancôme Advanced Génifique

Tako je Lancôme u formulaciju svog, sada već kultnog seruma Advanced Génifique uključio čak sedam probiotika i prebiotika. Tim je serumom ovaj brend pokazao potpuno nov pristup koži – naime, ova formula iz Lancômeovog laboratorija pokrenula je svojevrsnu lavinu u kontekstu proučavanja mikrobioma, što je koncept koji je njegu kože pomaknuo od izvanjskog uljepšavanja kože prema njenom prirodnom osnaživanju.

Glavna mu je misija prirodno ojačati kožu, osnažiti njenu prirodnu zaštitnu barijeru i uspostaviti ravnotežu mikrobioma, a svilenkast osjećaj i predivan miris samo su dodatni benefiti ovog vrhunskog proizvoda.

Nikel Probiotik krema

Ovaj su trend prihvatile i domaće kozmetičke kuće pa je tako Nikel izbacio prvu hrvatsku probiotičku kremu pod nazivom Nikel Probiotik krema.  Ona sadrži mliječni protein koji minimalizira reakcije uzrokovane iritacijom kože, smanjuje vrijeme trajanja upale i ubrzava oporavak fiziološkog stanja kože. Preporučuje se za njegu i oporavak oštećene i ispucale kože, kože sklone ljuskanju, ne sadrži kortikosteroide, a mogu je koristiti i djeca i odrasli.

Probiotici, te sitne mikrobakterije sa snažnim zaštitnim djelovanjem, pravi su super heroji koji usporavaju procese starenja i neutraliziraju iritacije kože. Stoga je dolazak hladnijih dana, sezone grijanja i suhog zraka možda pravi trenutak da ih isprobate i na svojoj koži. Jer uravnotežen mikrobiom kože, osim što je čini zdravom i vizualno ljepšom, dokazano usporava i njeno starenje.

Pročitajte još i ...