Estetski tretmani lica i tijela koje možete napraviti ljeti

Vrlo se često postavlja pitanje kada je najbolje vrijeme za izvođenje estetskih tretmana, a mnogi vjeruju kako bi se oni trebali preskakati ljeti.

Trebamo li tretmane izbjegavati ljeti?

Jedan od razloga za takvo vjerovanje je snažno ljetno sunce. S obzirom na to da je štetno zračenje ljeti još snažnije nego u ostatku godine, postoji sumnja da će nepovoljno djelovati na delikatnu kožu nakon estetskog tretmana.

Činjenica je da neki od tretmana oštećuju površinski sloj kože i time uklanjaju prirodnu zaštitu od UV zračenja, no ta nas činjenica ne bi trebala sprječavati da se odlučimo na odabrani tretman, već da ozbiljnije shvatimo mjere opreza.

Sunčevo zračenje je posljednjih desetljeća toliko štetno da nas dermatolozi neprestano upozoravaju na važnost korištenja SPF-a čak i na oblačne dane i u svako doba godine, pa niti razdoblje nakon dermatološkog tretmana ne bi trebalo biti iznimka.

SANDRA BULLOCK @ the Los Angeles premiere of 'Minions' held @ the Shrine. June 27, 2015, Image: 251174171, License: Rights-managed, Restrictions: AMERICA, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Visual

Uz pravilno i redovito nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom, čak i koža u procesu obnove bit će sigurna i zaštićena.

Tretmani koji zahtijevaju posebne mjere opreza

Suprotno uvriježenom mišljenju, istina je da se svi dermatološki i ostali estetski tretmani mogu izvoditi ljeti, no posebne mjere opreza zahtijevaju sve vrste laserskih tretmana.

Upotreba lasera na preplanuloj koži i na onoj koži koja je mnogo izložena suncu u nekim slučajevima može povećati vjerojatnost pigmentacijskih promjena, pa se pacijentima koji se odluče na neki od laserskih tretmana u ljetnim mjesecima savjetuje da tretirano područje zaštite vrlo visokim zaštitnim faktorom 6 tjedana prije i 6 tjedana nakon tretmana.

Iz tog se razloga mnoge osobe češće odlučuju laserskim procedurama podvrgnuti u zimskim mjesecima kako bi izbjegli pojačanu njegu, no uz pravilnu zaštitu te je tretmane moguće sigurno napraviti i ljeti.

Tretmani uređajima za oblikovanje lica i tijela

Sve popularniji uređaji za oblikovanje lica i tijela koji se oslanjaju na ultrazvučnu tehnologiju, krioterapiju ili pak radiofrekvenciju, potpuno su sigurni za korištenje tijekom svih godišnjih doba.

Ovakvim tretmanima mogu se riješiti brojni estetski problemi lica i tijela, poput viška masnog tkiva na bedrima, stražnjici, bokovima, trbuhu i nadlakticama, opuštene kože i oslabljenog tonusa te upornog podbratka ili opuštene kože dekoltea.

German fashion icon Heidi Klum in the promotional pictures and screenshots of her clip for her own brand HK Swimwear 2017 collection., Image: 312670545, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Izvrstan su izbor za makeover od glave do pete u zadnji tren prije odlaska na plažu, a s obzirom na to da su potpuno neinvazivni, neće zahtijevati vrijeme oporavka niti posebne mjere opreza.

Stimulacija proizvodnje kolagena

Tretman kojemu se bez straha možete podvrgnuti ljeti je Microneedling, poznatiji kao tretman Dermarollerom. Riječ je o tretmanu koji iznimno sitnim iglicama stvara mikrotraume na površini kože, potičući je da sama pokrene procese obnove i samozacjeljivanja. U tim se procesima stimulira proizvodnja kolagena, koji povećava kvalitetu kože, čini je elastičnijom, otpornijom i zdravijom.

Carla Bruni in the new ad campaign of Bulgari Diva, Image: 218170775, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

U tretman se mogu uključiti i aktivne tvari, poput hijaluronske kiseline, koja će se na ovaj način mnogo lakše i dublje upiti u kožu, čime će njeno djelovanje biti pospješeno. Osim korištenja uobičajenog SPF-a, ovaj tretman ne zahtijeva posebno vrijeme oporavka, a povećana proizvodnja kolagena koristit će koži oštećenoj suncem i visokim temperaturama.

Tretmani dermalnim filerima

Tretmani filerima hijaluronske kiseline, bilo da je riječ o filerima za povećanje volumena i zaglađivanje bora ili skinboosterima koji popravljaju kvalitetu kože, mogu se izvoditi ljeti bez straha od nepovoljnih učinaka.

Poželite li popuniti sitne linije oko usana ili očiju, vratiti izgubljeni volumen obrazima ili usnama ili se pak podvrgnuti medicinskoj mezoterapiji skinboosterima, možete to učiniti i na +30, jer sastav proizvoda, kao i način primjene, ne dovode kožu u poseban rizik ljeti u odnosu na ostale mjesece u godini.

Skinboosteri su jedan od tretmana koji se čak preporučuju napraviti prije ljeta, kao priprema kože na sunce, jer će hijaluronska kiselina dubinski hidratizirati kožu i povećati proizvodnju kolagena.

Pročitajte još i ...