Koliko je kilograma zdravo izgubiti za tjedan dana?

Ljeto je i mnogi će od nas vrele dane, prepune najrazličitijeg sezonskog voća i povrća iskoristiti za mršavljenje. Motivacija je jaka – zablistati na plaži, a visoke temperature sjajan su saveznik. Jer, tko bi na +35 uopće pomislio na neku konkretnu, kuhanu hranu? Salate, smoothieji, lubenice i dinje, tu i tamo kakav pileći ili pureći file na žaru i menu je riješen.

No, je li ljeto doista pravo godišnje doba za dijetu? To smo pitanje postavili nutricionistu Nenadu Bratkoviću.  

“Ljeto je po mnogočemu najprikladnije razdoblje za redukciju tjelesne mase i za zdravije životne navike, a samim tim i za zdraviju prehranu. No, ono, kao ni jedno drugo godišnje doba, nije prikladno za „dijetu“ kao koncept koji mnogima donosi samo nevolje i zablude“, pojasnio je Nenad Bratković.

Dodao je kako ljeto nudi daleko veći izbor zdravih namirnica, koje omogućavaju ukusnije obroke, bolju hidraciju, a u sinergiji s redovnim kretanjem, zbog toplog vremena, pruža benefite i na zdraviju tjelesnu masu.

Kao i mnogi njegovi kolege, i ovaj nutricionist smatra da suviše rigorozne dijete nikako nisu dobar put za dugoročno reguliranje  tjelesne težine, već savjetuje – zdravo mršavljenje.

“Zdravo mršavljenje ukratko znači povećanje i stabilizaciju mišićne mase, uz istovremeno smanjivanje udjela masnog tkiva, naročito onog utrobnog koje se ne vidi, a kada držimo dijetu, primarno ciljamo na potkožno masno tkivo. U konkretnom smislu, to znači smanjenje opsega/obima, najviše struka”, rekao je naš sugovornik.

Budući da načelno ne preporučuje ni ukidanje pojedinih grupa namirnica, pitali smo ga i što misli o učinkovitosti takozvanih brzih dijeta, poput mega-popularne Keto ili Atkins dijete.

“Ketogena prehrana nije prehrana za smanjenje tjelesne mase ili „dijeta“, već moćan dijetoterapijski alat kod mnogih bolesti i zdravstvenih stanja, kao što su inzulinska rezistencija, epilepsija, PCOS, itd. Takva se prehrana propisuje personalizirano, i uz dobro razumijevanje. Atkinsova prehrana slična je ketogenoj, no izražena je s većim udjelom masti bez imperativa da se ulazi u ketozu. Ketogena se prehrana načelno treba provoditi uz nadzor stručnjaka i nikako ne napamet i svakome, već osobama kojima bi taj način dijetoterapije/prehrane bio „propisan“”.

Prema riječima Nenada Bratkovića, svaka osoba mora imati ima svoj vlastiti, individualizirani plan prehrane, a za redukciju tjelesne mase (težine), kaže,  potreban je deficit energije.

“Osoba s višom tjelesnom visinom, koja u tjednu ima dan treninga ili pojačanu tjelesnu aktivnost radi tipa posla, pojačane termongeneze radi spontanog kretanja, može imati veći energetski unos prehranom. No, ako uzmemo prosječnu osobu ženskog spola, u recimo, kasnim tridesetima, ili ranim četrdesetima, energetski unos od 1500 Kcal trebao bi biti dostatan, uz udio bjelančevina u prehrani prema tjelesnoj masi; barem 75g.”

Tako bi primjer jednog prehrambenog dana izgledao ovako:

doručak: skyr s borovnicama, malinama, malo kakaa i rogača i chia sjemenki

ručak: filet bijele ribe ili puretine, grillane tikvice s maslinovim uljem, posipano heljdom i svježim peršinom, salata od krastavaca u dresingu od nemasnog jogurta

večera: salata od slanutka, mahuna, rajčice, paprike, dresing od limuna i 2 ražena krekera

Naš je sugovornik naglasio i važnost fizičke aktivnosti u procesu mršavljenja.

Fizička je aktivnost nieizostavna jer je ljudsko tijelo naprosto dizajnirano da se kreće. Baš kao što nećemo postaviti pitanja za pranje zubiju prije spavanja, kretanje ne bi trebalo nikada biti bauk. Strukturirana pak tjelesna aktivnost kao što je trening je poželjan, prije svega kombinacija aerobnog treninga (bicikl, jogging, brzo hodanje) i treninga s otporom koji daje sjajne metaboličke prednosti za znatno bolje metaboličko zdravlje, a ne puku kalorijsku potrošnju kako se nažalost često misli”.

Uzevši u obzir sve ove savjete i upute, kaže nutricionist Nenad Bratković, na tjednoj je bazi moguće izgubiti od 0,5 do 0,75 kg , ovisno o energetskom deficitu, početnom stanju (udjelu masti i opsezima), a gdjekad  rezultati mogu biti i „intenzivniji“.

“Ne vjerujte u ‘čudotvorne’ preparate, tablete i napitke”, poručuje nutricionist – “čim se nešto u naslovu reklamira kao ‘čudotovorno’ ili ‘neviđeno’, možete biti sigurni da je riječ o prijevari. Čuvajte zdravlje i novac, uložite ih u prave stvari za bolje zdravlje!”

Pročitajte još i ...