Mirela Ilenić: Kako dobiti zdravu brončanu put i sačuvati kožu od starenja?

Autorica današnje kolumne je Mirela Ilenić, gost kolumnist portala Estetica.hr, voditeljica istraživanja i razvoja laboratorija Skinfinity.

Ljeti se u središtu njege kože nalaze zaštita od sunčevog zračenja i poticanje što brže preplanulosti, pa su i proizvodi koje odabiremo usmjereni upravo na te zahtjeve. U moru proizvoda za UV zaštitu, pronalazimo i one koji pažljivo odabranim aktivnim sastojcima djeluju kao aktivatori tamnjenja kože.

173851, EXCLUSIVE: Fresh from a trip to Mexico, a playful Alessandra Ambrosio shows off her beach body in a revealingly-cut one-piece swimsuit and riding boots during a beach photoshoot in Malibu. Los Angeles, California - Wednesday, February 21, 2018., Image: 364036102, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Pacific coast news

Neosporno je da fokus njege kože treba biti na zaštitnim sredstvima te da bismo na kožu, zbog negativnog djelovanja UVA i UVB zraka, prilikom svakom izlaganja suncu trebali nanijeti proizvod sa SPF-om, tim više što moramo biti svjesni činjenice kako upravo te zrake mogu biti jedan od uzroka melanoma kože, od kojeg nažalost svake godine obolijeva sve veći broj osoba. Upravo iz tog razloga, liječnici dermatolozi, ljekarnici i općenito zdravstveni djelatnici neprestano i na razne načine pokušavaju podići svijest o važnosti zaštite kože.

Zaboravljamo da SPF nije dovoljan

No, što se događa nakon dolaska s plaže i kakva je njega tada potrebna da bi koža ostala zdrava? Zaštitni faktor spriječit će štetno djelovanje sunčevih zraka, no konstantno nanošenje proizvoda sa SPF-om, kao i boravak u moru, sa sobom nose i neke nepoželjne posljedice.

Prvenstveno je riječ o oštećivanju lipidnog sloja, kao i o narušavanju balansa hidrolipidne barijere na površini kože. Osim vrućine, suhog zraka, proizvoda sa SPF-om i boravka u moru, hidrolipidnu barijeru možemo oštetiti i čestim brisanjem ručnikom, kao i svakim produljenim boravkom na suncu.

Colombian fashion model Daniela Lopez Osorio stars in Hollister Summer 2017 swimwear collection., Image: 340877872, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Oštećenja uzrokuju i prerano starenje

Svako oštećenje hidrolipidne barijere dovodi do pojačanog transepidermalnog gubitka vlage, zbog čega dolazi do pojave ljuskanja kože, a posljedično i ubrzanog starenja.

U tom periodu ljetnih mjeseci, stoga je nužno pojačano obratiti pozornost i na hidrataciju, koja često ostane zanemarena zbog naglaska na zaštitu od sunca. Hidratacija nije važna samo radi elastičnosti i mekoće kože, ona je naime nužna upravo za obnovu hidrolipidnog sloja, čija narušena ravnoteža donosi brojne negativne posljedice.

Portuguese fashion model Sara Sampaio stars in Calzedonia Swimwear 2014 advertising campaign., Image: 190308388, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Kako obnoviti hidrolipidni sloj? Taj princip možemo objasniti vrlo slikovito. Poznato je kako se voda i masnoća ne mogu međusobno spojiti niti u potpunosti pomiješati. Kada na kožu nanesemo proizvod koji joj donosi mnogo vlage, poput hidratantne kreme, ta vlaga vrlo brzo pomoću određenih nosača u proizvodu uđe u kožu, gdje prodire u akvaporine i same stanice.

Ipak, ulazak vlage u kožu ne znači nužno i njeno zadržavanje. Ako nakon hidratacije na kožu ne nanesemo lipide (masnoće), velik dio te vlage će vrlo brzo ispariti iz kože. Iz tog je razloga za pravilnu i dubinsku hidrataciju nužno kombinirati masnoće i vodu te osigurati njihov optimalan omjer.

Korak koji osigurava dubinsku hidrataciju

Ponekad čak niti redovito nanošenje proizvoda za hidrataciju ne može osigurati dubinsko hranjenje kože, a najčešći razlog je nakupljanje mrtvih stanica na površini kože. Upravo iz tog razloga, u svako je doba godine korisno  nekoliko puta mjesečno napraviti piling tijela, a ljeti je potreba za njim još veća.

Time ćemo ubrzati proces deskvamacije (eksfolijacije) i odstraniti odumrle stanice kože. Ipak, pri odabiru pilinga potrebno je obratiti pozornost na nekoliko faktora. U prvom redu to su veličina zrnaca u pilingu te oblik, osobito kod osjetljive kože i nježnijih dijelova tijela. Zašto?

Koristite li, primjerice, piling na bazi soli ili šećera, što je u zadnje vrijeme jako popularno, postoji mogućnost čak i površinskog oštećenja kože. Kristali soli i šećera imaju nepravilan i nezaglađen oblik, a ponekad i vrlo oštre rubove koji prilikom mehaničkog trljanja u kožu mogu izazvati dodatne iritacije.

Osigurava mnogo bolju apsorpciju komponenata

Odabir pilinga ne bi trebao stati na tome – apeliram da također pozornost obratite na korištenje pilinga koji sadrže PE zrnca, poznatija kao eksfolijatori, čija je zadaća mehaničkim trljanjem skinuti odumrle stanice kože.

Iako učinkoviti eksfolijatori, ta sitna zrnca za mora, rijeke i oceane predstavljaju veliku prijetnju, jer su izrađeni od plastike koja se u prirodi ne može razgraditi. Oceanografi već godinama upozoravaju kako veliki dio upravo tih zrnaca iz kozmetičkih proizvoda završi u utrobi riba, pogotovo onih koji se hrane pri dnu mora, kao i onih s dužim životnim vijekom, pa apeliraju na što manje korištenje spomenutih zrnaca.

Ipak, poželjno je piling tijela itekako napraviti prije odlaska na more, a osim što ćemo tako osigurati ravnomjerno tamnjenje, povećat ćemo i mogućnost apsorpcije aktivnih komponenata iz proizvoda koje nanosimo nakon pilinga. Iz tog se razloga eksfolijacija ističe kao jedan od nužnih uvjeta kvalitetne hidratacije cijelog tijela.

Mrežni kanalići dovode vodu ravno u stanice

Hidratacija je, kao što je već istaknuto, izrazito važna za zdravlje, ljepotu i mladolikost kože. Osigurati je možemo humektantima, hijaluronskom kiselinom ili pak aktivatorima sinteze hijaluronske kiseline. Obično se radi o aktivnim komponentama koje su bogate oligofurcelaranom, epidermalnim hijaluronskim aktivatorom, koji ujedno i stimulira proizvodnju ceramida.

Taylor Hill (/ 22.03.2018): Todays mood @guyaroch"", Image: 366902433, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

U trenu kada vlaga dođe u kožu, vrlo važnu ulogu imaju i akvaporini, tzv. mrežni kanalići kojima voda putuje u sve stanice. Kako bi osigurali prolazak vode do svih stanica kože, i akvaporini moraju biti u optimalnom stanju.

Ne zaboravite  da se prilikom izlaganja UVA i UVB zrakama u koži stvara i veća količina slobodnih radikala, što dovodi do oksidativnog stresa, koji je jedan od glavnih uzroka oštećivanja i ubrzanog starenja kože. Iz tog razloga uvijek preporučujem potražiti proizvod za hidrataciju tijela koji u sebi ima nešto veću količinu antioksidansa koji će neutralizirati štetu koju slobodni radikali nanose stanicama.

Ključni za zadržavanje vlade i regeneraciju

Naposljetku, za što duže zadržavanje vlage u stanicama kože, od iznimne su nam važnosti lipidi, odnosno masnoće. Sama hidratantna njega će dopremiti vodu u stanice, no neće osigurati njeno zadržavanje. To nikako ne znači da se nakon sunčanja potrebno namazati maslinovim uljem, jer je ono komedogeno i može začepiti pore, već je potrebno potražiti proizvode koji u sebi imaju karite maslac, ulje ploda divlje ruže, squalan, bademovo ulje ili drugi sastojak sličnih svojstava.

Swedish fashion model Elsa Hosk poses for Victoria's Secret February 2017 catalogues., Image: 319322693, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Prirodni sastojci tih ulja, poput tokoferola, tokotrienola i karotenoida spriječit će isparavanje vlage i osigurati njeno zadržavanje u koži, a potaknut će i prirodnu regeneraciju kože nakon izlaganja suncu.

Oblik i formulacija proizvoda koji ćete odabrati ovisi isključivo o vašim afinitetima i tipu kože, a na raspolaganju su vam losioni, mlijeka, maslaci, kreme, gelovi, splash formule i brojni drugi, ovisno o specifičnim potrebama vaše kože.

Pročitajte još i ...