Dr. Matija Miletić: “Tužne” i spuštene oči mogu se riješiti jednostavnim zahvatom

Inaugural Fundraising Gala for The Fred Hollows Foundation. The Dream Hotel, Hollywood, California. 15 Nov 2017 Pictured: Camilla Belle., Image: 355500744, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mega Agency

„Tužne“,„umorne“ ili „pospane“ oči karakterizira spušteni vanjski kut oka zbog čega lice poprima „tužan“ izgled. Takav oblik očiju s godinama postaje još izraženiji, a pojavom viška kože na gornjim kapcima, sužava se vidno polje oka.

Postoje različiti oblici očiju, od većih do manjih, više ili manje razmaknutih, s više ili manje vidljivim kapkom pa do okruglih, bademastih, kosih ili „kosih prema dolje“ koje se opisno nazivaju „tužnim očima“.

Iako je svaki oblik očiju lijep, mačkaste se uvijek ističu kao „najzavodljivije“ pa se i makeup tutoriali uglavnom bave time kako izvući tuš i postići blago ukošene oči.

Dr. Matija Miletić, foto: Dražen Kokorić (Story.hr)

O ovoj temi razgovarali smo s dr. Matijom Miletićem iz MM Medestetice koji nam je otkrio da zahvat podizanja očnih kutova često zanima mlade pacijentice.

Pročitajte i: Dr. Matija Miletić: Korekcija kapaka pred vašim očima

Mogu li se “tužne” oči korigirati bez blefaroplastike?

„Nerijetko dobivam upite od mlađih pacijentica koje žele korigirati oblik očiju, a da im pritom nije potrebna blefaroplastika jer se još nije stvorio višak kože na kapcima. Promjenom tog detalja zaista se postiže značajna promjena u izgledu, mijenja se oblik oka i kapka, a time i dojam cijelog lica“, otkriva dr. Miletić.

Zahvat kojim se podiže vanjski kut oka zove se kantopeksija. Još je jedna prednost ovog zahvata što se asimetrične oči, odnosno oči kojima postoji razlika u vanjskom kutu, mogu ispraviti i učiniti jednakima.

„Postupak korigiranja vanjskog kuta oka izvodi se u lokalnoj anesteziji. Malim rezom u vanjskom dijelu oka šavom se podiže vanjski očni kut koji se fiksira za kost orbite i na taj način od ‘tužnih očiju’ postiže vedar izgled. Sam zahvat traje oko 40 minuta, a oporavak oko 2 tjedna“, dodaje dr. Miletić i ističe kako metoda ovisi i o željenom rezultatu, ali i o samom obliku oka.

Katie Holmes attending Broadway Opening Night Performance After Party for 'Dead Accounts' at Gotham Hall in New York City. November 29, 2012., Image: 147017582, License: Rights-managed, Restrictions: NOT FOR SALE IN: USA AND JAPAN., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kada je očima potreban veći lifting i kada procijeni da pacijentu kantopeksija neće biti dovoljna, dr. Miletić preporučuje kantoplastiku.

„Radi se o sličnom postupku, ali se tetiva donje vjeđe oslobodi i malo skrati, dok je daljnji postupak jednak kao i kod zahvata navedene kantopeksije. Rez je vrlo sličan kao u prethodno navedenom postupku, također se izvodi u lokalnoj anesteziji, a oporavak je jednak“, objašnjava dr. Miletić i dodaje kako se ovim postupkom može postići veća promjena te od „spuštenih očiju“ napraviti bademaste odnosno mačkaste oči.

Cijena ovih zahvata u Ordinaciji MM Medesetica iznosi 7 500 kuna, a prije postupka potrebne su konzultacije. Iznimno je važno, naglašava dr. Miletić, detaljno razgovarati s pacijentom i procijeniti proporcije lica i koji oblik očiju najbolje pristaje osobi.

Pročitajte još i ...