Može li se riješiti opuštena koža trbuha nakon 40-te? Pitali smo nutricionista, dermatologa i kirurga

Opuštanje kože nakon 40. godine života prirodna je pojava koju u toj dobi možemo primijetiti i na licu i na tijelu. Budući da je koža na licu stalno izložena vanjskim utjecajima, ali i pogledima, obično je počinjemo tretirati već tijekom tridesetih. Koža tijela za to je vrijeme u drugom planu i njome se počinjemo baviti tek nakon što uočimo određene nepravilnosti.

Trudnoća i porod kao prekretnice

Žene opuštenu kožu na trbuhu obično uoče nakon poroda. To se, naravno, ne događa baš svima, ali porod je obično prijelomni trenutak kada nam se tijelo značajnije promijeni.

“Koža će izgubiti elastičnost i ukoliko ima loš kolagen – to je naprosto stvar genetike i od toga ne možemo pobjeći”, rekla nam je uvodno ugledna zagrebačka dermatologinja dr. Jelena Jakić.

Prema njezinim riječima, prije svega svakako treba dobro analizirati status kože i utvrditi radi li se o starenju te gubitku kolagena i debljine kože ili je pak riječ o „rastegnutoj“ koži koja je rezultat trudnoće, odnosno porođaja ili značajnijeg gubitka tjelesne težine pa treba raditi na njezinoj elastičnosti.

Prvi korak: promjena prehrane

Kada uočimo promjene na području trbuha, prvi impuls nam je uglavnom promjena prehrane. Nutricionistica Mirela Marić iz poliklinike Aviva upozorava na to da se uz opuštenu kožu na trbuhu, često pojavljuje i suvišno masno tkivo, a ono nikako nije samo estetski, već i ozbiljno može utjecati na naše zdravlje. Dijabetes, hormonalni poremećaji, visok tlak, problemi s neplodnošću i štitnjačom samo su neke od bolesti do kojih može doći.

“Želimo li smanjiti obujam struka, zategnuti trbuh i općenito  poboljšati  svoje zdravlje moramo prije svega smanjiti unos ugljikohidrata tijekom dana”, savjetuje Mirela Marić. Osim toga, kaže, treba pripaziti i na unos takozvane dijetalne hrane koja ima puno dodanih soli i konzervansa.

“Svakodnevno treba unositi zdrave masti i proteine, a znatno smanjiti sol, izbaciti gazirana pića i alkohol. Uz promjenu prehrane, potrebno je uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost, povećati unos vode na barem dvije litre dnevno te pokušati smanjiti stres“.

“Masnoća na trbuhu i u struku nije nastala preko noći pa se preko noći neće ni istopiti”, upozorava Mirela Marić, no dodaje kako se njezino topljenje može znatno pospješiti promjenom navika i postavljanjem jasnog cilja – postizanja ravnog trbuha kao zalog za zdravlje.

Drugi korak: dermatološki tretmani

No, kada recepti koje možemo provoditi kod kuće ne daju željene rezultate, odlučujemo se za idući korak – konzultacije s  dermatolozima i plastičnim kirurzima koji nam doista mogu puno pomoći u ostvarenju željenog izgleda.

Dermatologinja Jelena Jakić pojašnjava kako se kožom na trbuhu možemo baviti na više načina i tretirati je s više strana. “Upravo kombinacije metoda i tretmana, iz mog iskustva, daju najbolje rezultate”, kaže dr. Jakić koja u svojoj poliklinici preferira tretmane sofisticirane radiofrekvencije Velvet skin.

“Moram priznati da postižemo jako lijepe rezultate i da žene primjećuju promjene. Druga opcija je stimulacija novog kolagena. Ova vrsta tretmana iziskuje strpljenje – u područje koje želimo tretirati, injiciramo filere ili biorevitalizacije koje su stimulatori novog kolagena – bilo da se radi o polilaktičnoj kiselini ili kalcij-hidroksi apatitu. Na taj način postižemo stimulaciju novog kolagena. Uz to je dobro kombinirati i hijaluronske boostere koji se mogu nadograditi i stvoriti još bolje uvjete sinteze novog kolagena”, otkriva nam dr. Jakić.

Doktorica Jakić napominje i da ukoliko se odlučite za stimulatore novog kolagena, bit će ih potrebno ponoviti nakon određenog vremena, a uvijek ih je dobro popratiti aparatnim tretmanima – radiofrekvencijom ili laserom.

“Cijelu je priču dobro zaokružiti njegom kod kuće posebnim kremama za zatezanje“, savjetuje dermatologinja Jelena Jakić.

Treći korak: kirurški zahvati

Za rješavanje problema opuštene kože na trbuhu postoji i nekoliko kirurških intervencija koje dolaze u obzir ovisno o individualnom nalazu nakon trudnoće.

“To su prije svega klasična (uključuje promjenu položaja pupka) ili poštedna (manji ožiljak, ne mijenja se pozicija pupka) abdominoplastika, tijekom kojih se uklanja višak opuštene kože s trbuha uz zatezanje i približavanje trbušnih mišića i fascija”, pojasnio nam je plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg, dr. sc. Mladen Duduković.

Prema njegovim riječima, u obzir dolazi i cirkumferentna abdominoplastika – ako je došlo i do promjena na koži bokova i nižim dijelovima leđa. “Tom se operacijom odstranjuje i zateže koža duž cijelog opsega tijela, a ožiljak koji ostane je u obliku pojasa”, kaže dr. Duduković.

Uz sva tri navedena postupka često – ali ne i obavezno – potrebna je i liposukcija, kojom će se ukloniti suvišne masne naslage i dodatno uljepšati obrisi tijela.

Ovi se zahvati preporučuju otprilike nakon godinu dana od porođaja ili od prestanka dojenja jer se pretpostavlja da će se tijelo u tom periodu oporaviti.

Kao i kod svih drugih operativnih zahvata, i u slučaju abdominoplastike i liposukcije, izuzetno je važno odabrati iskusnog i stručnog plastično-rekonstruktivnog kirurga od vašeg povjerenja koji će jedini znati kvalitetno i sigurno objediniti sve ove složene operacijske protokole.

Pročitajte još i ...