Na međunarodnom estetskom kongresu u Dubrovniku predstavljeni trendovi u estetskoj medicini

Bez vremena oporavka, bez šavova ili ožiljaka. Sofisticirane metode estetske medicine donijele su nove mogućnosti pomlađivanja, a ono što se nekada činilo nezamislivim, danas je postalo dio svakodnevnog uljepšavanja. No, da estetski tretmani nisu dosegli svoj vrhunac i da nas očekuju još inovativnije metode i pristupi u pomlađivanju, otkrili su renomirani estetski liječnici koji su se nedavno okupili na velikom kongresu estetske medicine u Dubrovniku.

Hrvatska u centru pažnje

U organizaciji dr. Nikole Milojevića u suradnji s British College of Aesthetic Medicine, Međunarodni kongres estetske medicine The Aesthetic Medicine Congress (TAMC) privukao je veliku pažnju u estetsko-medicinskim krugovima, okupiviši elitu estetskih liječnika na jednom mjestu.

Dr. Nikola Milojević, estetski liječnik s inozemnom karijerom, u Ujedinjenom Kraljevstvu poznat i kao „kralj botoxa“, inovator i jedan od naših najcjenjenijih liječnika na polju estetske medicine, prvi je u Hrvatskoj u toliko velikom broju okupio svjetske estetske lidere.

dr. Nikola Milojević

Tijekom tri dana kongresa kroz predavanja, radionice i panel diskusije, okupljeni liječnici obradili su sve aspekte estetske medicine i predstavili svjetske trendove, a mi smo izdvojili nekoliko predavanja koja su pobudila najveće zanimanje sudionika TAMC 2018.

S većim količinama filera do prirodnijih rezultata

Jedno od najzapaženijih predavanja na kongresu u Dubrovniku održao je dr. Tapan Patel, osnivač i ravnatelj Klinike PHI, među stručnjacima i pacijentima prepoznat kao jedan od najtalentiranijih i najvještijih estetskih liječnika u Velikoj Britaniji.

Ovaj renomirani liječnik nedavno je uvršten na prestižnu listu časopisa Tatler, kao jedan od 30 najboljih anti-age stručnjaka. S više od 15 godina kliničkog iskustva te više od deset godina izvođenja i sam je razvio nove pristupe u pomlađivanju neinvazivnim metodama estetske medicine.

dr. Tapan Patel

Dr. Patel predstavio je takozvani „whole face approach“, pristup kojim se većim količinama filera („more is less“) postižu prirodniji i skladniji rezultati. Iako su sve donedavno estetski liječnici zagovarali pristup kojim se tretira jedna do dvije kritične zone lica, danas se sve više stručnjaka priklanja sveobuhvatnom tretmanu. Tretirajući sve regije, pomlađuje se kompletno lice, vraća volumen i postiže pravi nekirurški lifting. Iako se koriste veće količine filera, čak i do 12ml hijaluronske kiseline, ovim se pristupom izbjegava neprirodan, napuhani izgled jagodica ili usana.

„More is less“ pristup tako je dokazao da je problematika ranijih pristupa bila u pretjerivanju s dozama filera u pojedinim zonama, ali i u pogrešnoj tehnici apliciranja, jer se filer ubrizgavao u samu masnu naslagu, a ne ispod nje, što je rezultiralo „pillow face“ izgledom.

Da ne ostane sve na riječima, pobrinuli su se priznati liječnici – dr. Herve Raspaldo i dr. Dimitris Sykianakis, koji su u svojim radionicama prikazali primjenu „whole face approach“ tehnike.

C-lifting za pomlađivanje područja oko očiju

Na Međunarodnom kongresu estetske medicine predstavljena je još jedna impresivna tehnika pomlađivanja, i to najosjetljivije regije lica – područja oko očijuDr. Herve Raspaldo, švicarski plastični kirurg čija su specijalnost metode pomlađivanja lica i vrata, prikazao je „chic lift“ – inovativan pristup tretiranja podočnjaka.

dr. Herve Raspaldo

Lifting područja oko očiju izvodi se aplikacijom hijaluronskih filera ispod podočnjaka, oko oka te u gornju obrvu, kako bi se uklonili podočnjaci i otvorio pogled.  Specifičan raspored filera zapravo tvori oblik slova C, otkud potječe i naziv tretmana.

Lifting lica kroz dva šava

Kada neinvazivne metode više nisu opcija pomlađivanja, kirurški pristup rješenje je koje daje najbolje rezultate. Facelifting koji je nekada uključivao dugotrajni oporavak i nekoliko pozicija koje su skrivale šavove, danas je moguće izvesti u lokalnoj anesteziji putem svega jednog reza.

Takozvani „one stitch lift“, minimalno invazivni facelifting, prikazao je dr. Peter Prendergast, predsjednik stručnog društva European College of Aesthetic Medicine and Surgery,  čija su specijalnost neinvazivni i minimalno invazivni zahvati za poboljšanje izgleda lica i tijela.

dr. Peter Prendergast

„One stitch lift“ izvodi se pod lokalnom anestezijom, a uključuje samo jedan rez i po jedan šav sa svake strane lica. Zahvat je idealan za lifting lica, podizanja obraza, smanjenje podbratka i zatezanje kože vrata, a rezultati izgledaju potpuno prirodno, što potvrđuje i Madonna, koja se navodno podvrgnula upravo ovoj metodi faceliftinga.

Pionir u korištenju filera

Još jedna zvijezda ovog estetskog kongresa bio je Koenraad de Boulle, dermatolog i ravnatelj privatne dermatološke klinike Aalst u Aalstu u Belgiji. Ugledni dermatolog tretmane filerima izvodi još od 1980-ih, a do danas je postao jedan od najboljih liječnika u dijagnosticiranju i liječenju komplikacija nekirurških zahvata.

dr. Koenraad de Boulle

Osim konkretnih primjera na temelju kojih je objasnio metode rješavanja komplikacija, pojedina predavanja posvetio je  povijesti i razvoju estetike i tehnikama pomlađivanja, uzimajući u obzir fizionomiju lica kroz godine.

Dermatolog Michaela Jacksona i “britanska kraljica usana”

Predavanje na TAMC kongresu održao je i nekadašnji dermatolog Michaela Jacksona, dr. Patrick Treacy, jedan od najutjecajnijih estetskih liječnika na svijetu koji je u Los Angelesu 2017. i 2018. godine imenovan jednim od 100 najboljih globalnih lidera u estetskoj medicini.

Među poznatim sudionicima kongresa našla se i jedna od najuspješnijih estetskih liječnica, dr. Rita Rakus, koja je održala predavanje o uspješnom poslovanju. Naime, „britanska kraljica usana“ vodi jednu od najboljih klinika u Londonu, kliniku s najviše lasera u Velikoj Britaniji, a posluje i u Dubaiju i Monte Carlu.

Uz istaknute predavače na kongresu su nove trendove predstavili i estetski kozmetički i seksualni liječnik dr. Sherif Wakil, ravnatelj konzultantske tvrtke za procijene dr. Paul Myersali i mnogi hrvatski stručnjaci poput plastičnog kirurga glave i vrata dr. Zorana Žgaljardića, dermatologinja dr. Željane Bolanče, dr. Nevije Delalle i dr. Ivane Nole, maksilofacijalnih kirurga dr. Tomice Bagatina i dr. Aleksandra Milenovića te mnogi drugi.

Pročitajte još i ...