Fileri vs. fileri – kako odabrati najbolje

NEW YORK, NY - FEBRUARY 16: Sailor Lee Brinkley-Cook, Christie Brinkley and Alexa Ray Joel attend the Sports Illustrated Swimsuit 2017 launch event at Center415 Event Space on February 16, 2017 in New York City., Image: 321292019, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Ugledavši ženu neprirodno punih jagodica, zategnutu, čak pomalo izobličena lica, komentar brojnih osoba prije nekoliko je godina bio isti – kako se samo “izbotoksirala”… No, s vremenom smo svladali anti-ageing gradivo, i to lekciju po lekciju. Prva je svakako bila ova: žena koja izgleda prenapuhano definitivno nije bila na tretmanu botoksom nego na – filerima. Druga bi se lekcija dala sažeti u malu beauty mudrost: na zov vječne mladosti ne treba se oglušiti, nego samo odabrati stručnjaka koji, osim licencije, ima i savršeno oko za estetiku.

Kako se snaći u ‘moru’ informacija

Dobar estetski liječnik neće vam “prenapuniti lice” već će stručno utvrđenom dozom na njemu postići jednu novu senzualnost, koju je velik broj žena smatrao nepovratno izgubljenom. A u stručnim smo rukama – ponesene spoznajom da zapravo ne želimo izgledati 20 godina mlađe, nego njegovano, ženstveno i maksimalno dobro – usvojile i treću lekciju o filerima. Ona je, za razliku od prve dvije, dosta komplicirana. Treba se, naime, snaći u moru proizvoda, sastojaka i reklama od kojih svaka sadrži primamljiva obećanja o prirodnom izgledu, dugotrajnom učinku, formulama koje nimalo ne štete koži…

Najpopularniji fileri – hijaluronski

Naše smo estetske liječnike dugo i ustrajno bombardirale pitanjima – zašto baš ovaj filer? Mogu li isti punjač koristiti i za naglašavanje jagodica i za uklanjanje podočnjaka? Mogu li istom formulom smanjiti nos i povećati usne? A tekstura lica, kako nju poboljšati? Je li svaki novi proizvod ujedno – najbolji? Je li skuplji bolji od jeftinog?

Najpopularniji fileri svakako su hijaluronski jer – osim što djeluju iznimno prirodno – nemaju trajne posljedice, a mogu se i, ako za tim postoji potreba, u potpunosti ukloniti enzimom hijaluronidazom. Liječnici se danas često vežu uz neki renomirani brand kao što su Restylane, Juvéderm, Belotero, Neauvia… a svaki od njih ima čitav spektar filera različitih gustoća, koncentracije hijalurona i veličina molekula. Također, iza njih stoje godine medicinskih istraživanja i testiranja.

Zlatni standard anti-ageinga

Hijaluronska je kiselina prirodni sastojak naše kože, a njezin je glavni zadatak hidratiziranje kože, ali i podržavanje kolagena u koži te popravljanje elasticiteta. Koža tako dobiva sjaj, ostaje zategnuta, ten je zdraviji, a licu se može vratiti izgubljeni volumen. Moderni fileri su zapravo stabilizirani hijaluron. Savršeno senzualni rezultati mogu se ponekad postići i vrlo malom količinom, dok je za neke zahvate potrebno puno više hijalurona.

Najstariji član obitelji filera

Svaki brend filera koristi drugu metodu i tehnologiju stabilizacije i vezanja hijaluronske kiseline kako bi u koži trajao što dulje, od 6 do 36 mjeseci. U obitelji hijaluronskih filera brend Restylane važi za najstarijeg člana, a nastao je zahvaljujući švedskom znanstveniku Bengti Agerupi 1996. – 2003. te postao prvi filer koji je odobrila FDA, američka agencija za hranu i lijekove poznata po vrlo strogim kriterijima. Restylane je dugo bio jedini filer na tržištu, a onda se pojavio i Juvéderm. “Restylane je Coca-Cola dermalnih filera, Juvéderm Pepsi Cola, a svi ostali dermalni fileri su Cockta ili Spar Cola”, duhovito je brendove filera usporedio jedan od naših najpopularnijih estetskih liječnika, dr. Nikola Milojević.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 16: Sailor Lee Brinkley-Cook, Christie Brinkley and Alexa Ray Joel attend the Sports Illustrated Swimsuit 2017 launch event at Center415 Event Space on February 16, 2017 in New York City., Image: 321292019, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

S obzirom na to da je bol pri postupku poprilično važan faktor koji će neke spriječiti u namjeri da se podvrgnu tretmanu dermalnim punjačima, treba napomenuti da neki fileri – poput Restylanea, Juvederma i Teosyala – sadrže lidokain, lokalni anestetik koji uvelike ublažava osjećaj neugode.

JUVEDERM

Fileri Juvederm sadrže 90 % hijaluronske kiseline male molekularne težine te 10 % hijaluronske kiseline veće molekularne težine. Tu takozvanu Vycross tehnologiju karakterizira viša razina viskoznosti koja omogućuje fileru da održi svoju molekularnu strukturu nakon tretmana. To pak za posljedicu ima dugotrajnost rezultata zahvaljujući većoj otpornosti na razgradnju uzrokovanu slobodnim radikalima i enzimima. Zbog gelaste strukture i viskoznosti, dermalni filer je blag i ugodan prilikom tretmana i – što je najvažnije – omogućuje postizanje prirodnog izgleda.

juvederm volite

Remodeliranje lica Juvederm Vycross objedinjuje pet proizvoda – Volux, Voluma, Volift, Volbella i Volite –  koji liječniku omogućuju potpuno individualizirani pristup klijentu s obzirom na indikaciju (remodeliranje lica, augmentacija, kvaliteta kože) i regiju koja se tretira, ali i dob. Juvederm Volux omogućuje remodeliranje donje čeljusti i brade, a traje i do 24 mjeseca. Voluma vraća volumen, a idealan je za područje temporalne regije, jagodičnih kostiju i srednjeg dijela lica te traje do 18 mjeseci.

Volift se najviše koristi prilikom povećanja usnica i nadoknade volumena u mimičnim dijelovima lica jer potpunim sjedinjenjem s kožom omogućuju prirodan izgled, a traje 12-18 mjeseci. Volbella je mekani i blagi filer gelaste strukture, idealan za područje podočnjaka, usnice i nadusnice te uklanjanje sitnih bora, a traje do 12 mjeseci. Volite je pak namijenjen poboljšanju kvalitete kože, ali se može koristiti i za hidrataciju usnica te ublažavanje podočnjaka i sitnih bora oko očiju. Traje otprilike 6-9 mjeseci.

BELOTERO

Fileri Belotero njemačkog brenda Merz Aesthetics lako se apliciraju, što omogućuje vrlo precizan rad, a uz to ne stvaraju grudice i lako ih je razmasirati. Belotero Hydro kombinira hijaluronsku kiselinu i glicerin što dovodi do trenutačne hidratacije kože, a samim tim i vraćanja sjaja. Ima i korektivnu ulogu – a ispravlja uglavnom sitne nepravilnosti tena. Soft je rješenje za fine linije i vraćanje vlage u dublje strukture kože. Zbog svoje kohezivnosti i kapaciteta vezanja vode idealan je za popunjavanje sitnih bora oko usana. Balance filerom korigiraju se umjereno izražene nazolabijalne i marionetske bore, one oko usana te oko očiju. Intense će riješiti problem dubljih bora, dok je Volume osmišljen kako bi se lice modeliralo i kako bi se nadoknadio izgubljeni volumen jagodica, obraza i brade.

Filozofija brenda počiva na komplementarnom pristupu, prema kojemu lice uvijek treba promatrati kao cjelinu te se ne preporučuje znakove starenja tretirati izolirano od ostatka lica. Belotero fileri jedinstveni su po patentiranoj CPM tehnologiji koja omogućava optimalnu prilagodljivost individualnim potrebama, što omogućava iznimno prirodne rezultate. Jedinstveni su i po svojoj ravnomjernoj integraciji u tkivo, što rezultira potpuno prirodnim izgledom.

November 2 2016, New York City Actress Gwyneth Paltrow attends the Frederique Constant Horological Smartwatch launch at Spring Studios on November 2, 2016 in New York City. By Line: Philip Vaughan/ACE Pictures ACE Pictures Inc Tel: 6467670430 Email: info@acepixs.com, Image: 304619202, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Acepixs

Belotero Volume zbog svojih se reoloških svojstava toliko dobro prilagođava okolnom tkivu da je prijelaz između tretiranih i netretiranih područja vrlo nježan, neprimjetan i posve prirodan zahvaljujući kohezivnosti i elastičnosti injektiranog gela. Toliko se dobro uklapa da se – osim individualnim crtama lica – prilagođava čak i facijalnoj ekspresiji… Za nazolabijalne bore koristi se Belotero Intense, filer srednje gustoće, a njime se postiže popunjavanje dubljih bora. Belotero Revive skinbooster sluzi za tretiranje plitkih bora na čelu nastalih mimikom lica. Za usnice je tu Belotero Lip Shape kojim se popunjava volumen, popravlja tekstura usnica te hidratiziranje kože.

RESTYLANE

Restylane Classic savršen je za podočnjake i noseve, Restylane Lyft za dobivanje volumena lica i popunjavanje dubljih bora, a Restylane skinbooster koristi se za pomlađivanje kože. Karakterizira ih minimalan broj negativnih posljedica, koje su uz to lako rješive. Osim toga, širok dijapazon proizvoda različite gustoće omogućuje rad u komfornoj zoni – s izvanrednim rezultatima.

Restylane Vital i Vital light iznimni su boosteri za poboljšanje kvalitete kože – kao temelj za daljnje postupke OBT ili NASHA tehnologijom. Prva se skupina obično koristi kada liječnik želi dodatno poboljšati kvalitetu kože, a potom dodati volumen, a drugu kada je potrebno konturiranje lica i dodavanje većeg volumena s jačim lifting efektom. Za postizanje idealnih obrisa lica, točnije, kod korekcije upalih obraza, neki liječnici koriste Ellanse filere, koji potiču stvaranje kolagena, čime se postiže volumen i poboljšava kvaliteta kože.

NEAUVIA

Švicarski brand Neauvia ponosi se titulom „prvog organskog filera“, a svojim djelovanjem pruža dugoročni učinak pomlađivanja i učvršćivanja kože. Na licu ne ostaju tragovi tretmana nakon kojeg, pomlađeni i osvježeni, odmah možete nastaviti svoj uobičajeni dnevni ritam. Ovaj švicarski brand filera jedinstven je po prirodnom načinu proizvodnje u kojem se ne koriste nikakve dodatne kemikalije.

Kako bi proizvod odgovarao baš svakoj koži, alergijske reakcije svedene su na minimum. PEG umrežavanjem hijaluronske kiseline u Neauvia Organic fileru umanjen je rizik od imunološke reakcije u koži. Posebna tehnologija proizvodnje sprječava preveliku stimulaciju imunostanica u tijelu, stvaranje granuloma i kronične upale, istovremeno odlažući degradaciju i bioapsorpciju injektiranog filera, čime pruža dugotrajniji učinak. Briše znakove starenja, a koža se stimulacijom kolagena nastavlja pomlađivati sama od sebe.

Neauvia Organic Stimulate filer je s višestrukim učinkom: omogućuje zaglađivanje bora, lifting efekt i dugotrajnu biostimulaciju kože. Uz hijaluronsku kiselinu sadrži i 1% kalcij hidroksiapatita, minerala koji se nalazi u ljudskim kostima i potiče proizvodnju novog kolagena u koži. Upravo zbog jedinstvenog sastava, Stimulate filer postiže uklanjanje znakova starenja uz biostimulaciju i revitalizaciju kože. Izvrstan je za tretiranje dubokih nazolabijalnih bora, lifting efekt, oblikovanje brade i pomlađivanje ruku, a izuzetne rezultate daje i u poboljšanju kvalitete i punoće kože te volumena lica.

German fashion icon Heidi Klum in a new image for Astor Beauty 207 collection., Image: 330507747, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

ALIAXIN

Aliaxin® fileri proizvođača IBSA sadrže čistu hijaluronsku kiselinu, a njihov je učinak višestruk – koži se vraća volumen, redefiniraju se konture lica, nadomješta se struktura koju je lice izgubilo s godinama, ali popunjavaju se i izražene bore. Uz to, djeluju i na dubinsku hidrataciju jer sadrže hijaluronsku kiselinu manje i veće molekularne mase – time je osigurana kohezivnost proizvoda, ali i njegova besprijekorna integracija u tkivo.

U slučaju nazolabijalnih bora i spuštenih obraza najbolje je kombinirati Aliaxin® Essential Volume – filer čija je gustoća prilagođena podizanju obraza, popunjavanju nazolabijalnih bora i vraćanju volumena mekim tkivima – i jedinstveni tretman za biorevitalizaciju kože, Profhilo®. Ovaj posljednji preporučuje se svi ženama jer se njegov koncept zasniva na dubinskom hidriranju kože, poticanju sinteze novog kolagena i revitaliziranju kože. Inovativni pristup zasniva se na konceptu Hydrolift® Action, što bismo mogli prevesti kao „hidrolifting“: objedinjuje vraćanje tonusa i elastičnosti te dubinsku hidraciju kože.

Profhilo se postupno i ravnomjerno integrira u tkivo potičući fibroblaste na sintezu kolagena. Djelujući kao kombinacija skinboostera i filera, ovaj je proizvod idealan za osobe koje žele čitavo lice lagano zategnuti, nahraniti i osigurati mu produljeni efekt revitalizacije. Kombinacija Profhila i Aliaxin filera pokazuje iznimne rezultate i kad je riječ o okomitim borama iznad usana.

, Image: 165259721, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Fileri su odličan način za korekciju nesavršenosti, vraćanje i održavanje mladolikosti te otkrivanje najbolje verzije sebe. Svaki punjač renomiranog brenda dat će izniman rezultat ako liječnik poznaje anatomiju i fiziologiju lica, ima osjećaj za estetiku i poštuje očekivanja klijentica. Ako su realna, naravno!

Pročitajte još i ...