Možemo li uspješno ispraviti zube u odrasloj dobi s prozirnim aparatićima? Donosimo rezultate!

Dok je prije petnaestak godina ispravljanje osmijeha ili zagriza podrazumijevalo nekoliko godina nošenja “fiksnog” metalnog aparatića za zube, danas prepreke za postizanje pravilnog osmijeha nema – čak i za one među nama koje na spomen aparatića oblije hladan znoj.

Taj nam je napredak omogućila ortodontska terapija nove generacije – naravno, govorimo o Invisalignu, prozirnom aparatiću koji je u mnogim slučajevima bravice, žice i grube metalne rubove klasičnog aparatića učinio dijelom prošlosti!

Kako izgleda ispravljanje zubi alignerima u odrasloj dobi?

No, najčešće o takozvanim alignerima, odnosno prozirnim mobilnim aparatićima ili udlagama za korekciju razmaka i položaja zubi slušamo od tinejdžera, a rijetko imamo priliku saznati kako ovaj proces izgleda kada zube poželimo ispraviti – u odrasloj dobi!

Iz tog smo se razloga obratili dr. med. dent. Srđanu Mareliću, uglednom ortodontu s velikim iskustvom koji je mnogobrojnim pacijentima pomogao u dostizanju savršenog osmijeha – a s obzirom na to je Ortodoncija Marelić među prvima dovela Invisalign u Hrvatsku te joj je dodijeljena titula Platinum Elite II Invisalign Providera (koja se dodjeljuje samo najiskusnijim stručnjacima), jasno nam je kako ćemo iskusnijeg sugovornika teško pronaći!

Pitali smo iskusnog ortodonta – kakve rezultate očekivati u odrasloj dobi?

Prozirnim udlagama kroz određeni period vaš ortodont može preciznim mikrokorekcijama ispraviti čak i kompleksne ortodontske nepravilnosti, a najveću popularnost Invisalign je stekao zbog činjenice da je udoban, diskretan i gotovo nevidljiv – zbog čega se na njega često odlučuju i osobe odrasle dobi.

Ako i vi spadate među osobe koje se na korištenje aparatića još nisu odlučile zbog gustog dnevnog rasporeda i uvjerenja da vam je za brigu o njemu potrebno mnogo vremena – došao je trenutak da vas razuvjerimo!

Prednosti su nebrojene – no je li Invisalign pravi odabir za vas?

Aligneri se, naime, mijenjaju samostalno kod kuće, prema uputama ortodonta te su kontrolni pregledi potrebni svakih 6 do 8 tjedana.

Količina udlaga koja će vam biti potrebna do potpunog ispravljanja osmijeha ovisi naravno o kompleksnosti i vrsti anomalije koju je potrebno korigirati.

Ono što je sigurno jest – Invisalign je potpuno proziran i gotovo neprimjetan, što nam je u odrasloj dobi iznimno važno, a ne možemo ni zanemariti činjenicu da je proces terapije najčešće gotov u manje od godine dana. S obzirom na to da od osoba koje su nosile klasične aparatiće često čujemo kako taj period pamte prije svega po – bolovima, nije na odmet spomenuti kako je vjerojatnost da od alignera nastanu ranice i iritacije – gotovo nepostojeća, a i sami bolovi prilikom pomicanja zubi su minimalni.

Lakše održavanje higijene, ugodnije nošenje te brži rezultati samo su neke od prednosti

Još jedna činjenica koja je mnoge odvraćala od ortodontske terapije je otežano održavanje oralne higijene – a Invisalign udlage promijenile su i ovu paradigmu. Za razliku od klasičnog aparatića koji može ukloniti samo ortodont te je pranje zubi i čišćenje ostataka hrane s metalnih bravica ponekad prava noćna mora, Invisalign udlage možete jednostavno skinuti sami, oprati zube i udlage te ih vratiti na zube nakon pranja – što možete učiniti koliko god često je potrebno!

No, kako nas ionako sve najviše zanimaju konkretni primjeri – i naravno rezultati, danas vam donosimo slučaj pacijentice koja je upravo u Ortodonciji Marelić pronašla svog saveznika za ispravljanje nepravilnosti u zagrizu i položaju zubi.

Donosimo transformaciju s impresivnim rezultatom!

Svoju je priču s Invisalignom s nama podijelila pacijentica Ortodoncije Marelić, tridesetpetogodišnja Ani Pijevac. Pacijentica se za dr. med. dent. Srđanu Mareliću obratila zbog estetike svojih zubi, kojima nije bila zadovoljna.

 

Njegova ortodontska dijagnoza bila je – obostrana anomalija klase II, uz duboki zagriz i zbijenost zuba u oba zubna luka. Iako bi očekivano trajanje terapije s ovakvom dijagnozom u klasičnoj ortodonciji bilo višestruko dulje, pacijentici je određena Invisalign terapija u trajanju od 8 mjeseci – a od siječnja do rujna prošle godine njen je osmijeh doživio potpunu transformaciju.

“Ortodontskom terapijom Invisalign udlagama u 8 mjeseci zubi su nivelirani, a duboki zagriz je otvoren. Također, istrošeni gornji sjekutići intrudirani su kako bi se mogli produžiti kompozitnim nadogradnjama. Rezultat je – obostrano poboljšan zagriz, ali još važnije – pacijentica koja ne skida osmijeh s lica!”, ističe dr. med. dent. Srđan Marelić, specijalist ortodoncije.

 

Za postizanje željenih rezultata, ističe naš sugovornik, alignere je potrebno nositi 22 sata dnevno, a skidaju se isključivo tijekom jela i održavanja oralne higijene. Svakih 7 do 14 dana na redu je nova udlaga, a vaš će osmijeh naočigled postajati ljepši i pravilniji!

Pročitajte još i ...