Unutarnji stres utječe na kožu: saveznici za blistav i čisti ten

Koža može biti naš najveći prijatelj i najveći neprijatelj. Pokriva cjelokupnu površinu tijela štiteći od vanjskih faktora i toksina, a ujedno nam omogućuje komunikaciju s vanjskim svijetom preko osjeta dodira. No, koža nas upozorava i na bol, pa i na ugodu. Drži nas pozornima, tako da je koža jedan vrlo dinamičan organ.

Koža nas ne štiti samo od vanjskih faktora već i od onih unutarnjih, onih koji se događaju u nama. Tako da vas vrlo često podsjećamo na važnost nanošenja SPF zaštite tijekom sunčanih, ljetnih mjeseci, no što je sa zaštitom kože od onih unutarnjih faktora, poput stresa?

Važnost unutarnjeg zdravlja za kožu

Koža je ogledalo našeg zdravlja. Kada se, primjerice, radi o dehidraciji, koža postaje naborana i suha. Kada se radi o pretjeranom unosu soli, koža postaje nabubrena, podbuhla. Kada tijelu nedostaje određenih nutrijenata, koža postaje osjetljiva i vrlo sporo zacjeljuje.

No, s vremena na vrijeme psihološki stres počinje utjecati (previše) na kožu, a tada tijelo ispušta stresni hormon – kortizol. Kortizol u tom trenutku počinje djelovati na cijelu plejadu simptoma, pa i na kožu. Tako zna dovesti i do pojačano ispadanja kose, izbijanja akni, rozaceje, psorijaze, pa i različitih ekcema. A osobe koje imaju neke od kroničnih kožnih problema, u stresnim razdobljima, suočavaju se s pojačanim simptomima.

S obzirom na to kakva nam je svima bila protekla godina, nije niti čudo da se mnogo ljudi bori s određenim kožnim problemima, čak i ako ih ranije nisu imali. A na prvom mjestu su definitivno maskne – odnosno, akne uzrokovane nošenjem akni.

PROČITAJ VIŠE: PROTIV ZAČEPLJENIH PORA I NEPRAVILNOSTI – PROIZVODI ZA BESPRIJEKORAN TEN

Kako stres utječe na kožu?

Iako će, većina nas, za prvu pomoć kod kožnih problema rješenje potražiti u nekim od dodataka prehrani, istina je da je balansirana prehrana sasvim dovoljna za normalno funkcioniranje svih tjelesnih funkcija i metabolizma.

Rješenje je u hranjivim sastojcima koji se stavljaju na kožu, a djeluju izvana prema unutra.

Vitamini A, C i D

Vitamin C je nužan za proizvodnju kolagena koji je glavni gradivni element kože, a kao dodatak u serumu ili kremi za kožu fantastično može utjecati na pojavu akni, brisanje mrlja od hiperpigmentacija i općenito na vraćanje sjaja koži.  Vitamin A poznat je po tome što reducira sebum i oslobađa začepljene pore. Dodavanjem retinola, derivata vitamina A, prevenira se nastanak bora i akni, a ujedno djeluje i osvježavajuće na kožu lica jer ju i zaglađuje i hidratizira.Vitamin D, a to svi znamo, nužan je za normalno funkcioniranje imuniteta, a sintetizira se preko kože, izravnim izlaganjem sunčevim zrakama. Na dermatološkoj razini vitamin D sudjeluje u sprječavanju nastanka raka kože, reducira pojavnost akni i rozaceje, te fantastično djeluje na zaštitu od ispadanja kose.

Pilinzi, ali ne samo lica

Pilinzi djeluju tako što kozmetičkim sastojcima, na mehaničkim način djeluju na uklanjanje mrtvih stanica kože s lica, oslobađajući pore. No, pilinzi nisu rezervirani samo za lice, dapače! Jednom tjedno svi bi trebali napraviti piling tijela, pa i lica. Za piling tijela dovoljan vam je ili grubi ručnik ili krpica, kojom ćete tijekom tuširanja skinuti mrtve stanice kože s tijela. No, ako ne želite mehanički možete i kozmetički s nekim od preparata na tržištu.

Za piling lica nije preporučljivo biti grub s kožom lica, pa za takvu vrstu odaberite neki od kozmetičkih proizvoda koji će odgovarati vašem tipu kože.Salma Hayek at the Vanity Fair party, 89th Annual Academy Awards, Los Angeles, USA. 26.02.2017, Image: 322820436, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS- Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Photoshot - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa entertainment

Voda, i samo voda

Hidratacija je ključna za normalno funkcioniranje tijela i metabolizma, pa tako i za kožu. Kada je koža isušena, postaje sklona boranju, sivilu, nastanku akni, ali čak i pojavi određenih problema kao što je perutanje uz liniju kose. Redovitim hidratiziranjem kože, koje je prilagođeno vašem tipu, dugoročno će utjecati na zdravlje kože, a naročito kada je izložena stresnim razdobljima.

No, koža lica nije jedina koža o kojoj trebamo voditi brigu, tu je i koža tijela. Nakon tuširanja obavezno se namažite nekim hidratantnim i hranjivim losionom koji će nahraniti kožu. Naročito sada, u vrijeme grijanja i suhog unutarnje zraka, te vjetra.

Pročitajte još i ...