Bez šavova: Bez viseće kože na vratu u samo jednom tretmanu

Stare li pojedini dijelovi lica zaista brže od drugih? Doslovno – ne, jer je jasno da je koža čitavog lica jednako stara, no kad je o pokazivanju starosti riječ, neki će dijelovi lica odati, a ponekad čak i dodati godine mnogo ranije od ostalih. Donja trećina lica regija je na kojoj se najčešće očitavaju izraženiji znakovi starenja – padom tonusa, cijelo lice gravitira prema dolje, a linija čeljusti i vrat najuočljivije su žrtve procesa starenja.

Jednom kada se znakovi starenja ispišu u obliku opuštene kože, serumi i kreme ostaju bespomoćni. Da „baš ništa ne pomaže“, otkrila nam je i 63-godišnja Jasna koja posljednjih 10-ak godina razmišlja o pomlađivanju vrata i donje trećine lica.

Prije tretmana

„Kada sam počela razmišljati o uklanjanju opuštene kože, jedino je rješenje bio kirurški zahvat. ‘Pod nož’ jednostavno nisam htjela ići. Nedavno sam saznala da postoji i nekirurški pristup koji rezultatima parira ‘pravom liftingu’, no ne podrazumijeva šavove. Nakon konzultacija s dr. Nevijom Delalle, odlučila sam tretman i isprobati“, objašnjava Jasna, a dr. Delalle, vlasnica poliklinike Dermalife, potvrđuje – doista postoji tretman koji uklanja opuštenu kožu bez noža.

Vrat ne smijemo zanemariti

„Govoreći o pomlađivanju donje trećine lica, često preskačemo vrat, što je velika greška – on, naime, zbog tanke kože vrlo rano gubi elastičnost i punoću, a opuštena koža ispod linije čeljusti s godinama počinje predstavljati izražen estetski problem“, ističe dermatologinja, dodajući kako je i opuštena brada zaslužna za „obješen“ dojam lica i vrata.

Čvrsta linija čeljusti s godinama se značajnije gubi, konture postaju sve manje izražene, a koža na njima sve manje napeta.

Dr. Nevia Delalle, spec. dermatovenerologije

Prejowl sulcus ili karakteristične udubine linije čeljusti na mjestu spajanja s marionetskim brazdama ključne su točke kad je riječ o pomlađivanju čeljusti, ali i čitavog lica, jer će i vrlo mala promjena i podizanje dovesti do snažnog lifting efekta“, naglašava naša sugovornica.

Revolucija nekirurškog pomlađivanja

Dugo je godina „facelifting“ bio jedini pojam koji se povezivao s podizanjem i zatezanjem opuštene kože na licu, a razlog tome bio je očit – duboke bore, višak obješene kože i lice koje se doima kao da visi, tretirati su se mogli isključivo operativnim zahvatom koji je uklanjao višak kože, a preostalu kožu zatezao prema vanjskom rubu lica.

Posljednjih se godina estetska medicina razvila u toj mjeri da gotovo da ne postoji estetski problem, bio on povezan sa starenjem ili ne, koji nije moguće riješiti neinvazivnim putem, a uređaji poput Plasmagea označili su svojevrsnu anti-age revoluciju, omogućivši uklanjanje najrazličitijih znakova starenja bez odlaska pod nož.

„Pojavivši se na pozornici estetske medicine, Plasmage je omogućio novi smjer u tretiranju znakova starenja – za promjene čije je tretiranje nekada zahtijevalo operaciju, ovaj inovativni uređaj donio je rješenje – opuštenu kožu, najtvrdokorniji problem donje trećine lica, uklanja na minimalno invazivan način“, otkriva dr. Delalle.

Kako bi se koža zategnula, dodaje renomirana dermatologinja, potrebno je djelovati na kolagen, a inovativni uređaj rezultate ostvaruje potičući proizvodnju upravo ovog važnog proteina.

Tkivo se samo učvršćuje, podiže, preoblikuje i obnavlja

Uređaj Plasmage radi na principu frakcijske plazme, a koristiti se može za različite probleme i pomlađivanje gotovo svih dijelova lica.

„Niz sitnih točkica koje uređaj stvori postaju okidači za povećanu proizvodnju novog kolagena – tkivo se počinje samo učvršćivati, podizati i obnavljati, a zbog iznimne preciznosti i podesive snage uređaje, tretmane Plasmage uređajem mogu koristiti osobe svih tipova kože“, objašnjava dermatologija.

Točkice se „iscrtavaju“ gusto na svim dijelovima lica koji se tretmanom žele pomladiti, a poticanjem novog kolagena djeluje se na teksturu kože, bore, brazde i opuštene konture lica.

„U ovom ćemo slučaju tretirati donju regiju lica, s naglaskom na liniju čeljusti, vrat i bore oko usana“, otkriva dr. Delalle, dodajući kako nakon tretmana ne ostaju ožiljci, a učinak je kao da ste lice vratili 15-ak godina unatrag.

Prije i poslije (nakon tjedan dana, kada krastice tek otpadnu)
Prije i poslije (nakon tjedan dana, kada krastice tek otpadnu)
Prije i poslije (nakon tjedan dana, kada krastice tek otpadnu)

Trajni rezultati

Iako su rezultati trajni, treba biti svjestan prirodnog procesa starenja.

„Rezultati se neće ‘poništiti’, u tom su smislu trajni, no, naravno, prirodni proces starenja nastavlja teći i ispisuje nove znakove“, napominje liječnica, ističući kako je jedna od najvećih prednosti ove minimalno invazivne metode upravo djelovanje na kolagen. Potičući proizvodnju kolagena, tretmanom se učvršćuju i dublje strukture kože, zbog čega se rezultati nastavljaju popravljati još mjesecima nakon tretmana.

Poslije tretmana (nakon 3 tjedna)

Oporavak od tretmana vrlo je kratak, a u prvih je nekoliko dana ključno nanositi propisanu kremu te zaštititi tretirano područje od sunca. Krastice koje se na koži javljaju nakon postupka otpadaju u roku tjedan dana, nakon čega može ostati privremeno crvenilo kože, no tretman ne ostavlja nikakve trajne ožiljke.

Prije i poslije (nakon 3 tjedna)

Kad su učinci u pitanju, doktorica nam objašnjava kako su prvi rezultati vidljivi ubrzo nakon tretmana, no zbog ciklusa obnove kože, pravi se učinci vide tek nakon 6-8 tjedana, kada je koža potpuno obnovljena.

Točka na “i”: Tretman koji dokazano pomlađuje kožu

Osim što se s godinama koža opušta, mijenja se i njezina kvaliteta i tekstura. Simpatične pjegice i blage linije, s vremenom postaju omraženi znakovi starenja, pretvaraju se u izražene hiperpigmentacije i duboke bore.

„Menopauza donosi hormonalne promjene koje ne uzrokuju samo nalete vrućine, noćno znojenje i nesanicu, već i direktno utječu na stanje tena – smanjena proizvodnja estrogena i progesterona zaista mijenja fiziologiju kože“, objašnjava vlasnica Poliklinike Dermalife, dodajući kako će manjak estrogena znatno umanjiti i proizvodnju i obnovu kolagena u dermi, zbog čega se koža stanjuje, postaje isušena, dehidrirana i gruba.

„Plasmage će doista ukloniti višak opuštene kože, no u ovom je slučaju, za potpuni rezultat, potrebno djelovati na samu kožu – poboljšati njenu kvalitetu, ukloniti dehidracijske bore i vratiti joj blistavost, kako bi lice doslovno ‘zabljesnulo’.

Kako bi se postigao učinak hidratacije u dubljim slojevima kože, ali i zaglađivanje površinske teksture tena, dr. Delalle preporučuje tretman skinboosterima – moćnim proizvodima koji ne mijenjaju fizionomiju lica niti modeliraju konture, već djeluju kao da ste hidratantnu kremu nanijeli direktno između slojeva kože. Osim što će djelovati na smanjenje sitnih bora, ovaj pomlađujući bezbolni tretman izvrsno nadopunjuje efekt postignut uređajem Plasmage, jer svaki ubod iglice, koliko god ona bila sitna, također stimulira prirodni kolagen i dodatno regenerira kožu lica.

Skinboosteri Restylane Vital i Vital Light umreženom hijaluronskom kiselinom pružaju dugotrajnu hidrataciju kože – vidljivo utječu na teksturu kože i korigiraju sitne nesavršenosti tena, istovremeno čineći kožu čvršćom i napetijom“, objašnjava dr. Delalle, ističući kako je već nakon tjedan dana od primjene koža primjetno svježija i blistavija.

Tretman skinboosterima osigurava prodiranje duboko u kožu, kako bi se izgubljeni hijaluron nadoknadio u dubljim slojevima, no bez dodavanja volumena. Pomoću hijaluronske kiseline u koži se stvara hidratizirano okruženje u kojem fibroblasti brže stvaraju kolagen, što koži vraća čvrstoću i elastičnost.

Prije i poslije

„Ovaj jednostavan tretman točka je na i svakom makeoveru. Izvrsno se kombinira sa svim zahvatima i djeluje poput najboljeg seruma na svijetu! Posebno ga preporučujem za prigode u kojima trebate zabljesnuti jer nakon njega nema vremena oporavka, a lice izgleda odmorno, pomlađeno i jednostavno besprijekorno, zaključuje dr. Delalle

Pročitajte još i ...