Muškarac kojem je dr. Lovrić s lica izbrisao nekoliko godina

CANNES, FRANCE - MAY 12: George Clooney attends the 'Money Monster' photo- call during the 69th Cannes Film Festival on May 12, 2016 in Cannes, France., Image: 294272821, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Nekoliko bora na muškom licu djeluje šarmantno, što dokazuju i slavni hollywoodski ljepotani poput Georgea Clooneya i Brada Pitta, za koje se smatra da su s godinama sve ljepši. Ipak, između nekoliko šarmantnih bora na svježem tenu i umornog, ispijenog i naboranog lica ogromna je razlika,  a težnja mladolikom i odmornom izgledu već odavno nije rezervirana samo za nježniji spol.

Razlikuje li se proces starenja kod žena i muškaraca, kada muškarci zapravo primjećuju izražene znakove starenja te kada ih oni počinju smetati – odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja o muškom pomlađivanju potražili smo kod dr. Lovrića, specijalista opće kirurgije iz zagrebačke Poliklinike Bagatin.

Josip Lovrić, dr. med., specijalist opće kirurgije

Preokret u 30-ima i 50-ima

Iako univerzalni recept ne postoji, većina žena shvaća kako je pomlađivanje proces, a ne jednokratan događaj, pa ipak, kod muškaraca je svijest o adekvatnoj prevenciji znakova starenja često mnogo manja.

Dok žene primjećuju baš svaku boru i novu liniju na licu, muškarci promjene povezane sa starenjem uočavaju u 40-ima s pojavom prvih bora, a tek u 50-ima shvate da odraz u ogledalu gotovo ne mogu prepoznati – izražene bore, umoran, sivkast i obješen izgled lica kao da se pojavio preko noći.

D 89795-08 Brad Pitt and George Clooney. . American actors Brad Pitt (left) and George Clooney, pictured attending a photocall for 'Burn After Reading' at the 65th Venice International Film Festival 2008 in Venice, Italy, 27/08/2008., Image: 222283177, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

“Muška koža stari malo drugačije od ženske – kod muškaraca se u tridesetima zaista nema što raditi, a zrele četrdesete obično su trenutak u kojem i oni primijete da im je lice počelo starjeti te se počinju interesirati za minimalne korekcije. Upravo su to idealne godine u kojima neinvazivni tretmani poput filera imaju izvrstan učinak za održavanje ´George Clooney´ njegovanog stila“, temeljne razlike objašnjava nam liječnik ugledne poliklinike.

Zadržati muške konture i oštrinu

„Sitne linije na licu se prirodno javljaju zbog mimike, no drastičan pad kolagena do kojeg dolazi s godinama, udružen s gubitkom koštane potpore kostiju lica i smanjenjem volumena masnih jastučića, kožu bitno stanjuje i stvara dojam kao da cijelo lice „klizi“ prema naprijed, ostavljajući tužan i umoran izraz lica. Istovremeno, gubitak strukturalnog proteina – kolagena, ekstracelularnog matriksa i elastičnih vlakana u koži smanjuje i sposobnost zadržavanja vode, čime bore nisu samo vidljivije, već i produbljene“, tvrdi dr. Lovrić te dodaje kako je opisane promjene najbolje objasniti na primjeru pacijenta, a 56-godišnji Ivan izvrstan je primjer pomlađivanja muškog lica na kojem se „muške“, oštrije crte lica nisu izgubile.

Prije i poslije

Koža modela bila je isušena, ispijena i naborana, a njegove su obraze karakterizirale velike udubine.

Mid face regija, odnosno sredina lica, u tom slučaju izgleda „upalo“, a nazolabijalne i marionetske bore postaju vrlo izražene te dominiraju središnjim dijelom lica, dok zbog djelomične razgradnje koštane potpore u području brade, prostor ispod usana se uvlači i dodatno naglašava ‘upalost’ ovog dijela lica“, ističe naš sugovornik, dodajući kako se kod svakog pomlađivanja muškog lica susreće s posebnim izazovom – osvježiti lice, a ipak zadržati čvrste konture i oštrinu lica koju povezujemo s muževnim izgledom.

Ispijeni, udubljeni i izmoreni izgled nestaje, prirodna fizionomija ostaje

Napredak estetske medicine donio nam je rješenja koja ovakve pojave, tipične za zrelu kožu, rješavaju bez ijednog šava, a iskusni liječnik iz Poliklinike Bagatin tvrdi kako je ključ svakog pomlađivanja, a posebno onog na muškom licu – ne izmijeniti prirodnu fizionomiju, već s njome surađivati.

„Tretiranjem kože s izraženim znakovima starenja nije nam cilj 56-godišnjaka pretvoriti u 36-godišnjaka, već se jednostavno riješiti izmorenog, ispijenog i udubljenog izgleda lica“, objašnjava dr. Lovrić, a u tom je procesu najvažnije promotriti svakog pacijenta zasebno te ustanoviti gdje su promjene najizraženije te kojem dijelu lica je potrebno vratiti mladenačku čvrstoću.

U konkretnom slučaju 56-godišnjeg pacijenta, čitav središnji dio lica bio je „ispuhan“, doimao se prazno, a izraženi krateri i vidljive udubine predstavljali su dodatni izazov liječniku.

Kada je u pitanju sredina lica, Belotero Volume fileri kreirani su upravo kako bi ovom dijelu lica vratili izgubljenu punoću, a nadomještanje volumena u njemu je spojeno s izvrsnim kapacitetom integracije u kožu, što omogućava iznimno prirodno oblikovanje proizvoda u tkivu“, objašnjava liječnik zašto je za pomlađivanje sredine lica odabrao upravo ovaj proizvod.

Najveći izazov – popuniti, ali ne i proširiti lice

Osim idealne vrste i gustoće hijaluronskog filera, ključno je odrediti i pravu količinu – prevelika ili premala količina neće izgledati skladno i prirodno niti pružiti željeni efekt.

„Zbog potpuno „upale“ sredine lice, na Ivanovom licu koristio sam 2 mililitra Belotero Volume filera – u svaki je obraz bilo dovoljno aplicirati po jedan mililitar, dok sam područje ispod usana tretirao Radiesse® (+) filerom, koji vraća strukturalnu potporu tkivu, ali i aktivira imunološki sustav da probudi u tim godinama već uspavane stanice – fibroblaste koji proizvode kolagenska vlakna. Kod popunjavanja perioralne regije te marionetskih linija, cilj je postići čvrste konture koje će zategnuti nabore na koži, no izbjeći efekt proširivanja lica“, pojasnio je dr. Lovrić.

Kao poseban izazov zato ističe popunjavanje područja oko usana i čeljusti, jer isticanje oštrih, jasnih i definiranih linija čeljusti često može dovesti do proširenog izgleda lica – dodani volumen utjecat će na cjelokupnu fizionomiju. Radiesse® (+) korigira srednje, ali i dublje bore lica te postiže čvršće konture, no na licu muškarca i dalje su vidljive njegove godine, ali i prirodne crte lica. Riječ je o jednom od najinovativnijih proizvoda za pomlađivanje, koji izvrsne rezultate pokazuje upravo na muškim pacijentima Poliklinike Bagatin.

Čeljust Brada Pitta – najveći estetski trend među muškarcima

Kad su trendovi u estetskoj medicini u pitanju, svakih se nekoliko godina pojavi novi „idealan nos“ ili „brada iz snova“, a kad je muška estetika u pitanju, neke karakteristike lica percipiraju se kao vrhunac muževnosti – snažna, čvrsta linija čeljusti jedan je od glavnih.

Naš nam sugovornik tako tvrdi da je konturiranje čeljusti trenutno veliki trend kod muških pacijenata, a kao primjer za vizualizaciju navodi slavnog Brada Pitta.

Jasno ocrtana linija čeljusti s naglašenim uglom i blago proširenim tim dijelom lica najtraženiji je muška crta lica, a taj se izgled izvrsno postiže Radiesse® (+) proizvodom jer je upravo taj materijal predviđen za konturiranje čeljusti – daje oštre linije, jasno definira crte lica, a ne ostavlja napuhnut izgled koji se javlja kod hijalurona za vraćanje volumena“, objašnjava liječnik.


Kao što je među ženama ideal postao „Kim Kardashian package“ naglašene čeljusti sa snažnim uglovima te popunjavanje obraza, brade i usana, muški je pandan tzv. „Texas face“ – oštra, pomalo gruba linija čeljusti kakvom se odlikuje upravo ranije spomenuti glumac.

Rezultati su vidljivi odmah, a s vremenom su sve bolji

Tretman Radiesse® (+) filerom pruža trenutačne rezultate, no za njega je specifično i što inducira proizvodnju vlastitog kolagena, pa s vremenom pruža sve bolje rezultate. „Neokolageneza, sinteza novog kolagena, započinje 1 do 3 mjeseca nakon aplikacije, a ovaj filer jednostavno bombardira imunološki sustav i  aktivira proizvodnju kolagena u fibroblastima“, tvrdi dr. Lovrić, dodajući kako se i kod popunjavanja obraza hijaluronskim filerima Belotero Volume rezultati vide odmah čim se popuni prostor, no kako se kroz nekoliko sati proizvod prilagođava licu, on na sebe navlači vodu, što dodatno djeluje na volumen – iz tog se razloga rezultati najbolje vide nakon 3-4 tjedna.

Zanimala nas je i trajnost rezultata, a liječnik nam je objasnio kako kod gustog hijalurona za volumizaciju, poput Belotero Voluma filera, očekujemo trajnost od otprilike 15-18 mjeseci, a o sličnim brojkama govori i kad je Radiesse® (+) u pitanju – on može potrajati i duže ako se aplicira kod mlađih osoba. Njegov životni vijek ovisi i o tome jesmo li proizvod razrijedili ili koristili u koncentriranim oblicima. Jedinstvenost Radiesse® filera leži u činjenici da u jednoj šprici ujedinjuje sposobnosti nekoliko različitih filera – ovisno o gustoći, može se koristiti kao skinbooster za održavanje zaglađenog izgleda kože, ali i kao koncentrirani proizvod za kreiranje jasnih definicija i crta lica.

Pročitajte još i ...