Najmoćniji vitamini u anti-age proizvodima

attends 'It's Only The End Of The World (Juste La Fin Du Monde)' during the Photocall - The 69th Annual Cannes Film Festival on May 19, 2016 in Cannes, Image: 285837767, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures

Kozmetički proizvodi koji se danas koriste u sve većoj mjeri kao čuvari mladolikog izgleda sadrže aktivne tvari koje imaju anti-age učinak. Najčešće se koriste vitamini A, E i C (i njihovi derivati), kao i različite kombinacije ovih vitamina. Ako na nekom proizvodi piše da sadrži određeni vitamin, to ne znači odmah da je proizvod učinkovit. Kozmetički proizvodi s vitaminima djeluju samo ako su vitamini upotrebljeni u adekvatnoj koncentraciji i ako se nalaze u stabilnom obliku.

Woman holding arm in front of face, portrait, Image: 296302807, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto

Vitamin E

Vitamin E je antioksidans čiji unos donosi mnoge zdravstvene dobrobiti. Poznat je i pod stručnim nazivom tokoferol, a njegova je zadaća štititi stanice od prijevremenog starenja i oštećenja.

Ovaj vitamin je stabilizator staničnih i mitohondrijskih membrana jer djeluje kao „hvatač“ slobodnih radikala. Sprječava proces fotostarenja kože pa je obavezan sastojak preparata za zaštitu kože od sunca i preparata poslije sunčanja. Vitamin E u obliku tokoferola podložan je oksidaciji, pa se u kozmetičkim proizvodima, zbog veće stabilnosti, koristi u obliku d i dl ά-tokoferil-acetata, linoleata, sukcinata ili nikotinata.

Vitamin E štiti kožu od nepovoljnih utjecaja iz okoline i štetnih UV zraka. Izvrstan je ovlaživač kože koji posjeduje i snažna antiupalna svojstva. Sprječava prijevremeno starenje kože te izvrsno pospješuje zacjeljivanje rana.

Zahvaljujući efektu vlaženja kože, čest je sastojak anti-age preparata i proizvoda za prevenciju i sprečavanje degenerativnih promjena na koži te kozmetičkih proizvoda za njegu suhe, ispucale i oštećene kože.

, Image: 10359872, License: Rights-managed, Restrictions: 0, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Vitamin C

Vitamin C moćan je antioksidans, a u organizmu se nalazi u dva oblika, kao l-askorbinska kiselina i l-dihidroaskorbinska kiselina. Kao i vitamin E, antioksidans je, tj. „hvatač“ slobodnih radikala. Vitamin E i C djeluju u sinergiji, čime se postiže veća zaštita od oksidacijskog stresa. Zajedno se koriste u preparatima za zaštitu od UVB zračenja, a vitamin C još bolje štiti kožu od fotostarenja.

Koristi se za ublažavanje hiperpigmentacija te djeluje na aktivnost fibroblasta i tako sudjeluje u sintezi kolagena. Poznato je da manjak l-askorbinske kiseline smanjuje sintezu kolagena, zbog čega opada tonus kože.

Moćan je sastojak anti-age proizvoda i neophodan je u sintezi kolagena. Njegov pozitivan učinak uočava se na koži – po poboljšanoj hidrataciji, smanjenju bora i smeđih mrlja, vraćenoj blistavosti kože.

„UV zračenje oštećuje kožu putem slobodnih kisikovih radikala koji oštećuju komponentne ekastracelularnog matriksa (kolagena vlakna), djelujući na strukturu i funkciju stanica. Iako u organizmu postoje unutarnji antioksidansi, prvenstveno vitamin C i E, prekomjerno izlaganje suncu dovodi do njihove potrošnje te ih je potrebno nadomjestiti izvana kako bi neutralizirali djelovanje vanjskih štetnih faktora“, objašnjava dr. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije, dodajući kako je vitamin C u prvom redu neophodan u sintezi kolagena.

dr. Željana Bolanča i Antonija Blaće
dr. Željana Bolanča i Antonija Blaće

„Ako stanicama kože (fibroblastima) koje stvaraju kolagen dodamo vitamin C, povećat će se sinteza kolagena i kože će biti čvršća i izgledati mlađe. Vitamin C u koži ima i antioksidativno djelovanje i putem neutralizacije slobodnih radikala nastalih djelovanjem štetnih okolišnih čimbenika i nakon oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem. Vitamin C stvara svojevrsnu barijeru od štetnih tvari izvana“, naglašava dr. Bolanča.

Nije svejedno koji proizvod kupimo

Kod vitamina C nije svejedno koji proizvod kupimo. Naime, važan je oblik molekule, koncentracija, pH pripravka, ambalaža, skladištenje i u kojem je obliku pripravak (odnosno, je li u obliku seruma ili kreme). Nestabilnost njegova prirodnog oblika na zraku (l-askorbinske kiseline) predstavlja proizvođačima najveće muke, osim ako nije u suhom obliku.

Također, samo visoko koncentrirane formule, koje sadrže više od 10 posto vitamina C, mogu biti učinkovite jer u tako visokoj koncentraciji potiču sintezu kolagena. Niske koncentracije nisu ni približno učinkovite, a ne manje važan je i dio da ako se i raspadne jedan dio vitamina C, ostatak može biti učinkovit.

Idealni saveznici u borbi protiv starenja su vitamin C, A i E te hijaluronska kiselina, ali u dodacima vitaminu C najčešće nalazimo vitamin E, feruličnu kiselinu i hijaluronsku kiselinu. Vjerojatno ste primijetili da je vitamin C pakiran u tamnim bočicama i u obliku seruma – vitamin C je najstabilniji i najučinkovitiji u vodenim bazama, i to u obliku seruma, pa se i preporučuje primjena ovog vitamina u toj formi u usporedbi s kremama ili serumima na bazi ulja.

pack shot pour HD_PREZ 5 BIS SHADOWS

Protiv umorne kože, za spektakularni „glow“ efekt

Blagodati vitamina C i važnost kvalitete proizvoda u njezi kože prepoznao je i Vichy koji je u rujnu predstavio novi revolucionarni antioksidacijski tretman protiv umornog izgleda kože – Liftactiv Fresh Shot. Vichyjeva „doza svježine“ sadrži 15 posto čistog vitamina C, vitamin E i fragmentiranu hijaluronsku kiselinu.

3383-LIFTACTIV-EL170223_3- INTER

Sastojci ovog seruma za obnovu kože dokazano umanjuju sitne bore i znakove umora, a koža u trenu postaje boljeg tonusa i učvršćena, baš kao da ste joj osigurali dozu svježine. Tako se ciljano djeluje na oksidacijski stres, smanjenje znakova starenja i umoran izgled, a energizirajući učinak je trenutačan, dok je nakon 10 dana tretmana koža oporavljena, odmorna i blistava.

„Vitamin C nezamjenjivi je vitamin za glatku, sjajnu i blistavu kožu. Vichy Liftactiv Fresh Shot sadrži antioksidanse koji neutraliziraju oštećenja koja svakodnevno nastaju na koži uslijed djelovanja UV zračenja, pušenja i štetnih tvari iz okoliša. Osim toga, vitamin C neophodan je u sintezi kolagena što ovaj proizvod čini idealnim anti-aging saveznikom u borbi protiv starenja“, otkrila nam je dr. Željana Bolanča.

Serumi djeluju duboko u kožu

Vichyjeva doza svježine nalazi se u obliku seruma, koji je, kako je spomenuto, idealan oblik za vitamin C. Svako se jutro, tijekom 10 dana, prije uobičajene njege nanosi 4 do 5 kapi ovog antioksidacijskog tretmana.

Oblik seruma (koji se još nazivaju i koncentratima ili eliksirima) osigurava učinkovitu borbu protiv starenja kože i beživotnog tena. Naime, serumi sadrže visoke koncentracije određenih sastojaka i mogu se koristiti s različitim ciljevima pa tako postoje anti-age serumi, hidratantni serumi, serumi protiv hiperpigmentacija, sivila kože, umornog izgleda i slično.

VICHY_LIFTACTIV_CURE_0181_10012017c

 

Imaju maksimalnu koncentraciju aktivnih sastojaka i strukturu koja omogućuje maksimalnu apsorpciju sastojaka kroz kožu, u čemu se i krije razlika između seruma i krema koje ostaju na površini kože. Upravo su zbog toga serumi vrlo učinkoviti u borbi protiv znakova starenja, ali i u njezi kože s različitim potrebama. Lagane su teksture, prodiru duboko u kožu i namijenjeni su svim tipovima kože.

Tako i Vichyjev serum djeluje ciljano kroz 10-dnevno korištenje za vrijeme kojeg se koža potpuno obnavlja, postaje odmornija, sjajnija i blistavija.

Stres i negativni vanjski faktori ne zaobilaze nikoga, stoga s prevencijom starenja treba započeti na vrijeme.

„Vitamin C preporučuje se uvrstiti u beauty rutinu već nakon 25. godine, upravo zbog svih pozitivnih svojstava koje osigurava koži“, zaključuje dr. Bolanča.

Pročitajte još i ...