Vodič za nijanse pudera: 5 trikova koji će otkriti ton i podton vaše kože

Josephine Skriver (josephineskriver / 08.11.2017): "@joja on set, Image: 355299358, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Svim ljubiteljicama makeupa dobro je poznato da je odabir pudera najvažniji, ali i najteži korak beauty rutine. Osim što je važno odabrati tip pudera koji će vam odgovarati, važno je izabrati i pravu teksturu, puder prilagođen potrebama kože s obzirom na tip kože i, ono najteže, nijansu pudera.

Sve to utječe na prirodnost lica nakon nanošenja podloge, a rijetke su sretnice koje odmah pronađu svoju idealnu nijansu. Najbolji je puder onaj koji se ni ne primjećuje na koži te savršeno stapa s vratom, bez vidljivog prijelaza u boji i tonu.

Zvuči jednostavno, no određivanje savršenog podtona korak je u kojem griješi većina žena. Donosimo vam nekoliko uputa koje će vam pomoći u odabiru tona pudera kako biste odabrali onaj idealan za vašu kožu.

Ton i podton kože

Prije nego ustanovite koji ste ton i podton kože, važno je razumjeti što znači svaki od tih pojmova. Ton kože je ono na što se referiramo kada određujemo koliko je koža svijetla ili tamna. Postoji svijetli, srednji i tamni ton kože. Podton je suptilnija nijansa koja „leži“ ispod osnovnog tona odnosno prosijava kroz kožu, a utječe na cjelokupni dojam nijanse kože.

Foto: Nika Veger, Beautyfullblog.si

Ne postoji jedinstvena klasifikacija podtona kože, no najučestalije ubrajaju 3 ili 4 podtona: hladni, topli, neutralni i ponekad maslinasti. Kod toplog podtona prevladava žućkasti pigment, a kod hladnog roskasti.

Kod neutralnog podtona jednako je zastupljen i rozi i žuti pigment, a kod maslinastog podtona uočljiv je zelenkasti pigment, no neki ga ne uvrštavaju u osnovnu klasifikaciju jer se maslinasti također može svrstati pod topli, hladni ili neutralni podton – ukoliko uz zelenkastu prosijava i žućkasti podton, radi se o toplom, ukoliko prosijava sivkasta nijansa, radi se o hladnom, a kada se ne može sa sigurnošću odrediti, riječ je o neutralnom podtonu kože.

Odabir idealne nijanse pudera ponekad je vrlo kompliciran, jer brendovi često nude izbor između 30 i više nijansi, među kojima se nije uvijek jednostavno snaći. Dermablend je taj odabir svakoj ženi učinio mnogo jednostavnijim kreiranjem četiri nijanse s iznimnom moći prilagođavanja koži, koje će odgovarati svim tonovima, ali i podtonovima.

Pogledajte zapešće

Jedan od koraka za utvrđivanje podtona kože je boja vena na zapešću. Pogledajte na danjem svjetlu svoje ruke: ako su žile zelene, radi se o toplom podtonu, plave ili ljubičaste žile znak su hladnog podtona, a ako prevladavaju i zelene i plave, vjerojatno je riječ o neutralnom podtonu.

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: FINAL HOURS! Get the Velvet Matte Lip for $5—the perfect can’t wait! Orig. $14. Ends 3.11. only. Twitter, 2018-03-12 10:34:11. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 365805784, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Ovaj je trik jedan od najstarijih u makeup industriji, a mnogi ga smatraju najpouzdanijim. Bez obzira na ton kože, od svijetle do tamne, boja vena na zapešću otkrit će ima li vaša boja topli, hladni ili neutralni podton. Točnost ove tehnike može umanjiti jedino pretjerani boravak u solariju ili korištenje krema za samotamnjenje, koje koži daju žućkasti sloj, zbog kojeg je teško odrediti pravi podton.

Bijeli papir uz lice

Želite li otkriti podton svoje kože, pomoći će vam obični bijeli papir. Ako vam lice u usporedbi s papirom izgleda žućkasto, boje breskve ili zlatnih tonova, radi se o toplom podtonu. Primjećujete li ljubičasti, plavkasti ili crvenkasti odraz, riječ je o hladnom podtonu, dok kod neutralnog podtona lice izgleda jednostavno bež, bez jako izraženih žutih ili roskastih nijansi.

Naravno, većina nas nema potpuno ujednačenu boju tena, već se na našem licu mogu naći i crvenkasti dijelovi, i umorno sivilo, ali i plavkasti tonovi oko očiju. Ipak, ovaj će vam trik biti mnogo korisniji usredotočite li se na širu sliku, a ne na detalje. Odmaknite se nekoliko koraka od ogledala te s udaljenosti lakše procijenite izgleda li vaše lice uz papir više breskvasto ili plavkasto, kako biste točnije odredili podton svoje kože.

Primjer svijetlog tona s izraženim nepravilnostima. Korišten je Dermablend 3D Correction puder u nijansi 15 (Opal), s blagim roskastim podtonom, koji je prekrio sve nedostatke na koži sklonoj aknama.

Nakit

Zlato ili srebro? Bez obzira na osobne preferencije, smatra se da zlatni tonovi nakita bolje pristaju osobama toplog podtona, srebrni osobama hladnog podtona, a neutralnom podtonu podjednako će pristajati i zlato i srebro.

Iako u odabiru nakita ne vodimo uvijek računa o tome slaže li se uz podton naše kože, poznato je da većina žene cijeli život preferira ili zlato ili srebro, smatrajući da joj ono drugo jednostavno ne pristaje. Razlog tome je upravo podton kože, jer će osobama hladnog podtona lice izgledati još hladnije uz zlatni nakit, a osobama toplog podtona srebro će dati efekt sivkastog tena.

Boja odjeće

Podton kože utječe i na to kako će vam pristajati određena boja uz lice. Pristaju li vam zemljani tonovi i nijanse koje imaju narančasti, maslinasti ili žuti podton, vjerojatno imate topli podton kože. Ako vam ten naglašavaju plave, zelene ili ljubičaste nijanse, vjerojatno ste hladnijeg podtona.

Imajte na umu da svaka od ovih boja može vući na i „toplo“ i na „hladno“ pa i o tome ovisi koja će vam nijansa pristajati.

Boja kose i očiju

Iako postoje iznimke, podton kože može se procijeniti i po boji kose ili očiju. Obično se smatra da osobe plavih, zelenih i sivih očiju te smeđe, plave i crne kose s pepeljastim tonom imaju hladni podton, dok osobe smeđih, medenih i zeleno-smeđih očiju te plave, bakrene i smeđe kose zlatnih ili medenih tonova imaju topli podton.

Primjer svijetlog tona i toplog podtona kože. Korišten je Dermablend Fluid puder za lagane do umjerene kožne nedostatke, u nijansi 25 (Nude), koja izvrsno pristaje neutralnim i toplim podtonovima kože.

Još nekoliko trikova

Prilikom odabira pudera, isprobajte nekoliko nijansi koje vam se čine najsličnije vašoj boji kože. Nemojte puder isprobavati na ruci – najbolje ga je isprobati duž linije čeljusti kako boja ne bi odudarala od boje vrata. Imajte na umu da se boja pudera bira prema danjem svjetlu, stoga, ako ste u trgovini, pokušajte naći izvor prirodnog svjetla ili izađite van provjeriti nijansu.

Još je bolje ukoliko možete zatražiti tester pudera i temeljito ga isprobati – osjetiti kakav je osjećaj na koži, koliko dobro prikriva, kakva mu je postojanost i nijansa na danjem svjetlu. Danas u gotovo svim ljekarnama možete pronaći police s proizvodima namijenjenim testiranju te na licu mjesta možete isprobati sve nijanse pudera, kako bi se odlučili za onu idealnu.

Cilj je odabrati nijansu koja se savršeno stapa s kožom tako da se puder na licu niti ne vidi. Puder mora prikriti crvenilo i nepravilnosti na licu, ali istovremeno izgledati potpuno prirodno na koži. Pri biranju pudera vodite računa i o njegovoj teksturi i trajnosti na koži, a za savršeno prianjanje odaberite onaj koji odgovara vašem tipu kože, bilo da se radi o masnoj, mješovitoj, suhoj ili normalnoj koži.

Primjer tamnijeg tona i toplog podtona kože. Korišten je Dermablend Fluid puder u nijansi 35 (Sand), jer nudi veliku moć prekrivanja bez osjećaja maske, a topli, blago maslinasti podton idealno pristaje koži.

Cjelodnevna postojanost pudera još je jedna od iznimno važnih karakteristika koju je potrebno uzeti u obzir prilikom odabira pudera. Vichy Dermablend Fluid i Dermablend 3D Correction postojani su na licu do 16 sati, a ipak su vrlo lagani, ne ostavljajući učinak maske.

Za ljetne mjesece idealni su vrlo postojani puderi koji pružaju prekrivanje ovisno o potrebama kože, ali su pritom dovoljno prozračni i lagani.

Vichy Dermablend tekući puder u nijansi 45 (Gold) pristajat će osobama s kožom tamnijeg tona, preplanule puti i toplog podtona. Zbog žućkastog podtona, izvrsno se stapa s kožom maslinastih tonova, a pruža postojano prekrivanja čak i na visokim ljetnim temperaturama.

U učinkovitost Dermablend pudera uvjerila se i Maša Zibar, poznata beauty blogerica, koja stoji iza megapopularnog Youtube kanala Mashin’ the Beauty. Oduševio ju je visokom prekrivnom moći, prirodnim izgledom i pouzdanom zaštitom od UV zračenja.

Iako je isprobala na stotine pudera, Vichy Dermablend našao je svoje mjesto u njenoj dnevnoj beauty rutini, pa je i na svom Youtube kanalu podijelila svoje oduševljenje ovim tekućim puderom. Pogledajte kako joj pristaje i koju je nijansu odabrala.

Pročitajte još i ...