Pitali smo stručnjaka: kako podignuti obrve bez faceliftinga?

Piše prof. dr. sc. Mislav Gjurić, specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata

Kod mnogih osoba proces starenja lica nije ograničen samo na donje dvije trećine lica, već se znakovi starenja javljaju i na području obrva i čela. Tradicionalno, to se rješavalo klasičnom metodom podizanja obrva koja je često imala za neželjenu posljedicu podizanje medijalnog dijela obrve i dovodila do neprirodnog, začuđenog izraza čela.

Iz tog razloga, metoda korekcije spuštenih obrva koju izvodimo u Poliklinici Sinteza usmjerena je prvenstveno na podizanje vanjskog, lateralnog dijela obrve. Ovisno o dobi pacijenta i stupnju spuštenosti obrva koristima dvije metode korekcije.

Prof. dr. sc. Mislav Gjurić

Dvije metode korekcije obrva

Transpalpebralni brow lift je korekcija obrva u istom aktu s blefaroplastikom, rezom u području gornjeg kapka. Ova metoda dolazi u obzir kod mladih osoba s diskretnom ptozom (spuštenom obrvom), kod kojih je potrebna mala korekcija do otprilike 5 mm. Prednost postupka je korištenje jednog reza za korekciju kapaka i obrva, a nedostatak ograničena mogućnost podizanja obrve kao i vremensko trajanje efekta. Ponekad se primjećuje prolazno vidljivo udubljenje kože u području gdje je postavljen šav koji podiže obrvu.

Dr. Gjurić otkrio tko je kandidat za minilift.

Kod većine osoba savjetujemo temporalni (lateralni) brow lift koji izvodimo kroz rez kože skriven u kosi sljepoočice na obje strane. Ovisno o opsegu opuštene kože u području kapka i jagodične regije, po potrebi koristimo endoskopsku tehniku.

U idealnom slučaju kod pacijenta prvo izvodimo podizanje obrva i jagodica, a nakon cijeljenja i stabilizacije tkiva u novom položaju nakon nekoliko mjeseci – kada možemo idealno procijeniti koliki je višak kože kapaka – radimo blefaroplastiku.

Priprema i oporavak

Odluci o operaciji prethodi detaljan razgovor s liječnikom te pregled. Tom prigodom pacijentu se objašnjava priroda problema i realne mogućnosti njegove korekcije. Konačna odluka i preporuka liječnika ovisi o rezultatu pregleda i mjerenja položaja i elastičnosti kože i potkožnog tkiva obrva, vjeđa, suzne žlijezde i obraza.

Podizanje obrva izvodi se po izboru pacijenta u lokalnoj, potenciranoj ili općoj anesteziji koja pretpostavlja pregled kod anesteziologa te laboratorijske pretrage.

Nakon operacije postavlja se zaštita od flastera, a u oko se mogu kapati kapi za sprječavanje upale i iritacije. U prvih 24 sata preporučuje se korištenje hladnih obloga ili leda te mirovanje u polusjedećem položaju. Šavovi se vade peti dan nakon operacije, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon desetak dana, ovisno o individualnoj situaciji.

Sljedeća je kontrola predviđena nakon pet dana. U tjednima poslije operacije otečenost se postupno smanjuje, a konačni rezultat može se očekivati nakon tri do šest mjeseci.

Tehnike za popularni „cat eyes“

Za postizanje tog efekta na raspolaganju su neinvazivne tehnike šminkanja i tetoviranja obrva do botoksa i kirurških metoda podizanja vanjskog očnog kuta i obrva. Kirurzima koji se bave korekcijama kapaka i obrva na raspolaganju stoje različite metode kojima se mogu ukloniti podočnjaci, zategnuti koža donjih kapaka i podignuti vanjski očni kut. Za podizanje vanjskog dijela obrva kod manjih korekcija koristi se isti rez kroz koji istovremeno korigiramo gornje kapke. Kod većih korekcija nužna je veća mobilizacija tkiva i u tom slučaju operaciju radimo rezom u kosi sljepoočne regije. Na taj način ožiljci nisu vidljivi i ne predstavljaju problem.

Nikada, a osobito ne kod mladih žena, ne radimo resekcije kože na licu koje uvijek ostavljaju vidljive ožiljke. Važno je upozoriti da iako kirurške metode daju dugotrajne i dobre rezultate to nisu instant rješenja za osobe koje žele sutradan fantastično izgledati. Kirurgija jednostavno traži svoj downtime i to treba poštivati.

Pročitajte još i ...