Dr. Mislav Gjurić: Podbradak i zatezanje vrata

Anne Hathaway

Promjene koje se tijekom života uočavaju na vratu sastoje se od nakupljanja suvišnog masnog tkiva i gubitka elastičnosti kože i potkožnog tkiva čime se stvara dojam viška i naboranosti kože. Ako je uz to brada prirođeno mala ili jezična kost nisko položena, radi se o kompleksnom problemu koji zahtijeva različite korekcije.

Problem podbratka ili duple brade kod mlađih osoba najbolje se može riješiti liposukcijom ili laserskom lipolizom. Mlade osobe imaju dobar tonus i elastičnost kože koja nakon zahvata vraća lijepu konturu vratu. Laserskom lipolizom rastapa se površinsko masno tkivo vrata – dolazi do pucanja masnih stanica koje se pretvaraju u emulziju, a reorganizacija kolagena uzrokovana toplinskom energijom lasera uzrokuje zatezanje kože.

Dutch model Doutzen Kroes in promotional images for L'Oreal Paris

Kod pretilih ili starijih osoba, suvišak masnog tkiva ne nalazi se samo ispod kože nego i ispod mišića tako da liposukcija nije dovoljna. U tim slučajevima radimo kirurško odstranjenje masnog tkiva rezom ispod brade (submentalna lipektomija) prilikom kojeg se odstranjuje mast i istovremeno spajaju razmaknuti rubovi mišića koji stvaraju ružne vertikalne nabore na vratu (plikacija platizme). Dodatnim zahvatom na mišićima poboljšavamo kut između donje čeljusti i vrata i na taj način vraćamo lijepu konturu središnjeg dijela vrata. Submentalnu lipektomiju s plikacijom moguće je raditi u lokalnoj anesteziji sa sedacijom, a kada se zahvat kombinira s kompletnim liftingom vrata ili faceliftom, onda ga radimo u općoj anesteziji.

Korekcija kože na cijelom vratu

Kada je potrebno korigirati kožu na cijelom vratu, spomenuti zahvat kombiniramo s postraničnim liftingom vrata koji se radi kroz rez oko uške ili samostalno, ili u kombinaciji s faceliftom. Tom se prilikom postranično i vertikalno zatežu potkožne strukture vrata i odstranjuje suvišak kože. Nakon zahvata preporučuje se nekoliko dana nositi kompresivni zavoj kako bi se koža bolje priljubila i adaptirala te kako bi se smanjila oteklina. Šavovi se vade 8. dan, a oporavak u prosijeku traje 2 tjedan.

Neinvazivne metode, kao npr. radiofrekvencija kojom se zagrijava i regenerira potkožno tkivo, zatezanje vrata resorptivnim kirurškim koncima ili primjena botoxa imaju ograničen učinak. Primjenjuju se kod blažih promjena i mlađih ljudi kojima je takav privremeni rezultat sasvim dovoljan.

Pročitajte još i ...