Kakve su grudi idealne za mršave žene? Donosimo wow rezultate povećanja dojki…

Kada bismo pitali muškarce koji im je najzavodljiviji dio ženskog tijela, prilično smo sigurni da bi se većina odlučila za grudi. Isto smo tako prilično sigurni da žene, kad požele povećati dojke, ne čine to zbog muškaraca nego zbog – sebe. Brojnim je damama to žarka želja otkako u mladosti postanu svjesne razlike u veličini košarice grudnjaka između sebe i vršnjakinja, a ostalima se ideja o povećanju grudi počne javljati nakon što rode i prestanu dojiti, ili pak naglo smršave – što se odražava i na volumen, i na oblik dojki.

I onda u jednom trenutku postanu svjesne – to je to. Želim! Govorimo, naravno, o augmentaciji dojki, jednom od najtraženijih zahvata u estetskoj kirurgiji, gotovo rutinskoj operaciji  koja brzo daje očekivane rezultate i vraća izgubljeno samopouzdanje.

Promjena oblika i položaja te ublažavanje asimetrije

No, nije samo veličina grudi ono čime su žene nezadovoljne: dr. Matija Miletić, plastični kirurg i vlasnik renomirane zagrebačke ordinacije MM Medestetica, otkriva nam da mu klijentice dolaze i sa željom da promijene oblik, položaj ili pak uklone izraženu asimetriju. No, nas je ovaj put najviše zanimalo kako izvući maksimum kod jako mršavih klijentica.

Dr. Matija Miletić, vlasnik ordinacije MM Medestetica

Koja veličina je optimalna za njih – i kako postići da dojke izgledaju lijepo, ali i prirodno, usklađeno s konstitucijom? “Lipotransfer u tim slučajevima obično nije opcija jer jednostavno nema regije s koje bismo mogli uzeti masnoću i njome popuniti grudi, ublažiti prijelaze između tkiva dojke i implantata – zbog čega potonje treba posebno pomno birati. U nekim slučajevima postoji mogućnost da se tkivo transferira s unutarnje strane bedara ili takozvanih love handles, ali rijetko”, otkriva doktor Miletić.

PRIJE I POSLIJE: Povećanje dojki, rezultat četiri tjedna nakon zahvata: implantat od 375 ml, smješten ispod mišića. Na lijevoj dojci još je prisutna oteklina.

„Radi takvih su situacija iznimno bitne prve konzultacije, tijekom kojih klijentici nastojim objasniti da – iako ona možda želi „peticu“, njezinoj konstituciji više odgovara trojka… Važno je također i kakva je kvaliteta kože, može li se razvući dovoljno da u nju stane implantat koji želi, zatim izmjeriti opseg prsnog koša, procijeniti debljinu žlijezde…“, otkriva doktor Miletić, koji naglašava da se u većini slučajeva liječnikovi prijedlozi i pacijentičine želje na kraju u potpunosti poklope.

Plastični kirurg dr. Matija Miletić: Estetski bi tretmani trebali biti financijski dostupniji

Nakon što se pacijenticu obavijesti o svim mogućim rizicima i limitima i pruže joj se sve informacije – kako bi od zahvata imala realna očekivanja – napravi se operativni plan.

Nova generacija implantata: atraktivan, ali prirodan izgled

„Povećanje grudi radi se implantatima posljednje generacije, različite veličine i oblika, no u slučaju pacijentice s iznimno malim dojkama preferiram anatomske implantate koji će izgledati prirodno i elegantno i iz profila. Feedback je jako dobar jer se implantati u potpunosti stope s tkivom pa ih pacijentice ne doživljavaju kao strano tijelo, a i na dodir je nemoguće sa sigurnošću tvrditi da se radi o implantatu“, kaže dr. Matija Miletić. Naravno, ako klijentica želi raskošniji, naglašeniji dekolte, ugrađuju se okrugli implantati.

PRIJE I POSLIJE II: Povećanje grudi anatomskim implantatima volumena 300 ml, smještenim ispod mišića

Rez je najčešće u inframamarnoj brazdi, oko donjeg ruba areole, ispod pazušne jame ili rjeđe u razini pupka. Implantat se plasira u džep koji se kreira ispod pektoralnog mišića (tzv. subpektoralno) – jer klijentica koja je iznimno mršava nema tkiva u gornjem polu dojke.

Operacija grudi se radi ili u uvjetima opće anestezije, ili u lokalnoj anesteziji uz prateću intravenoznu analgosedaciju. Prije toga pacijentica dobije prijeoperacijsku medikaciju radi većeg  komfora. Postoperativni oporavak je kod svake pacijentice drugačiji, ali se većina vraća lakšim svakodnevnim poslovima nakon sedam dana. Ipak, intenzivnije fizičke vježbe treba izbjegavati u periodu od šest tjedana.

“Kreativnost je presudna. Bez toga nijedan kirurg ne može biti dobar estetičar. Oko za detalje, kreativnost i kirurška inteligencija, pod kojom podrazumijevam mogućnost snalaženja i prilagođavanja datim situacijama – bez toga nema uspjeha u našem poslu”, rekao nam je u jednom intervjuu šarmantni liječnik zaslužan za ispunjenje mnogih mladenačkih snova. I snova majki koje su nakon dojenja poželjele vratiti raskoš nekadašnjeg dekoltea.

Pročitajte još i ...