Putovanje avionom velik je stres za kožu – evo kako je zaštititi

Nakon tjedan, dva provedenih na nekoj od jadranskih destinacija gdje smo uživali u suncu i moru, kraj kolovoza i početak rujna obično su rezervirani za putovanja izvan granica Hrvatske. Neki od nas odabrat će neku od europskih destinacija, dok će se drugi otisnuti i do drugih kontinenata. Kako god bilo, kao sredstvo kojim ćemo tamo stići, biramo avion, zbog brojnih prednosti koje ima u odnosu na druga prijevozna sredstva.

No, osim što je putovati avionom praktično, brzo i elegantno, ono donosi i neke popratne pojave koje se, među ostalim reflektiraju i na našoj koži. I dok će se neki od nas više baviti strahom od letenja, mi ćemo vam u nastavku dati nekoliko savjeta uz koje ćete od letenja zaštititi vlastitu kožu. Jer, naime, dok mi (koji se ne bojimo) uživamo u pogled kroz prozor i zaneseno promatramo oblake ili planinske vrhove, naša koža je u priličnom stresu. Naročito ako se nismo potrudili oko priprema za put.

Ono što valja imati na umu je činjenica da je zrak u avionskoj kabini prilično suh, a s obzirom na to da putovanje avionom gotovo uvijek podrazumijeva veliki broj ljudi u izuzetno malom prostoru, tu je i koncentracija različitih virusa i bakterija. A budući da nam tijekom putovanja imunitet često oslabi, postajemo jako prijemčivi pa se nerijetko kući vratimo – bolesni.

Hidratacija, hidratacija i opet – hidratacija

Kako se najbolje pripremiti i zaštititi? Prije svega, važno je dobro poznavati svoju kožu. Ako je suha, opskrbite se dobrom hidratantnom kremom jer će u avionu sasvim sigurno dehidrirati, naročito ako je riječ o duljem letu.

Čak i ako na taj korak tu i tamo zaboravite prije ulaska u avion, stvar možete popraviti i kad poletite. Osim kreme, hidratizirajte se i iznutra – nastojte piti vodu tijekom čitavog putovanja, dok alkoholna pića ipak preskočite i u njima uživajte kada stignete na destinaciju.

Također, zaobiđite i avionsku kavu jer će ona dodatno isušiti kožu, a osim toga, razbudit će vas pa će vam uskratiti avionski nap. Ako ipak poželite razbuđivanje i mali energetski kick, odaberite radije zeleni čaj. Osim toga, u ručnu prtljagu svakako ubacite mini pakiranje spreja s termalnom vodom. Odlično će vam poslužiti čak i zimi, a budući da ćete uzeti pakiranje manje od 100 ml, bez problema ćete proći sigurnosnu kontrolu.

Ne zaboravite ni usne: s obzirom na tanku i nježnu kožu, one dehidriraju najprije… Sa sobom u kabinu stoga obavezno ponesite hidratantni balzam, i ne zaboravite se svako toliko namazati.

Pročitajte još i ...