Pitali smo dermatologa: Savjeti dr. Bolanče za ljepšu kožu koje možete usvojiti već danas

Iako je naša koža određena genetski, stručnjaci procjenjuju da na oko 40 posto njezina izgleda utječu vanjski faktori. Ujednačen ten čak i bez makeupa, blistavo lice i elastična, mladolika koža imperativi su lijepog izgleda, no koji je put do ovog (ne)dostižnog ideala? O njezi kože najviše znaju dermatolozi, a mi smo odgovore saznali na speed dateu s dr. Željanom Bolančom, spec. dermatovenerologije, koja nam je otkrila nekoliko jednostavnih savjeta za ljepšu kožu koje zaista vrijedi poslušati.

Darija Vranešić Bender, Svjetlana Arh i Željana Bolanča prisutnima u Botaničaru objasnile su sve o važnosti pravilne njege kože

Kako biste spriječili osjetljivost i akne, potrebno je razumjeti kožu

Pred savršenom beauty rutinom stoje brojni zahtjevi, no razumijevanje kože ključno je kako bismo shvatili što je našoj koži potrebno, otkriva dr. Bolanča, i ističe – koliko god jedinstvena, svaka koža dijeli iste karakteristike, a određena pravila njege trebamo slijediti svi.

„Krenimo s površinom kože, dijelom na koji zaista možemo utjecati. Kožna se barijera sastoji od dva jednako važna sloja – lipidnog dvosloja kojeg čine ceramidi i koji je mehanička zaštita ili barijera te mikrobioma koji čine skupine dobrih bakterija. Mikrobiom kože ne nalazi se samo na površini kože već bakterije prožimaju čitavu debljinu kože. Zdrav mikrobiom osnovni je uvjet zdrave kože, a da bi koža mogla ispunjavati svoju zaštitnu ulogu, mikrobiom mora biti raznolik i uravnotežen“, otkriva naša sugovornica, dodajući kako neuravnotežen sastav mikrobioma čini kožu osjetljivom, što često uzrokuje peckanje, svrbež, crvenilo, pa čak i akne.

Darija Vranešić Bender i Željana Bolanča

Osim toga, mikrobiom kože ovisi o dobi i spolu, kao i o vrsti kože (normalna, masna ili suha koža), pa tako adolescenti imaju različiti mikrobiom od, primjerice, žena u postmenopauzi.

Hidratacija sprječava produbljivanje bora

Iako se nerijetko uzima zdravo za gotovo, hidratacija kože uvjet je dugotrajne mladolikosti, blistavosti kože i saveznik u prevenciji produbljivanja bora, ali i put do zdravog mikrobioma. Pružanjem dovoljne količine vlage i hranjivih tvari, potičemo raznolikost organizama na površini kože, a u najkorisnije prebiotičke sastojke u hidratantnim kremama spadaju prebiotička termalna voda, ceramidi i niacinamid.

„Koža tijekom čitave godine zahtijeva kvalitetnu hidrataciju, međutim, nakon ljeta, ipak joj je potrebna dodatna pažnja kako bismo očuvali njezinu kvalitetu. Isušenost kože rezultat je promjena u funkciji zaštitnog sloja kože, gubitka hijaluronske kiseline i prekomjernog gubitka vode kroz kožu, osobito tijekom intenzivne reparacije kože koja se događa noću. Suha koža se manifestira suhoćom, gubitkom elasticiteta i sjaja, uz subjektivni osjećaj peckanja i nelagode“, pojašnjava dr. Bolanča, otkrivajući dva nužna koraka za pomoć, prevenciju simptoma i njegu isušene kože.

Makeup uklanjajte nježno kako gornji sloj kože, a ujedno i mehanička barijera, ne bi trpio agresiju te svakoga dana nanosite hidratantnu njegu za održavanje primjerene razine hidratacije, ali i za obnavljanje funkcije zaštitnog sloja i zaštitu kože od UV zraka. Odaberite teksturu prilagođenu svome tipu kože, godišnjem dobu i okolini.“

La Roche-Posay Toleriane Njegujući gel za pranje lica sadrži samo osnovne sastojke za čišćenje kože i uklanjanje šminke: Cocobetain, površinski-aktivnu tvar za nježno čišćenje te Niacinamid, ceramide i Panthenol koji pomažu očuvanju zdrave kožne barijere.
Dunja Kokotović

7 savjeta dr. Bolanče

Pažljivo birajte sastojke i vodite računa o osjetljivosti kože. Sastojci koji pogoduju koži i umiruju je, uvijek su dobar odabir, otkriva dr. Bolanča.

„Niacinamid, jaki antioksidans koji je nepravedno u sjeni vitamina C, primjerice, ostvaruje umirujuće djelovanje, glicerin i ceramidi pružaju hidrataciju i jačaju kožnu barijeru, a prebiotici održavaju zdrave bakterije i mikrobiom u ravnoteži.

La Roche-Posay Toleriane Sensitive krema je koja instantno smanjuje osjetljivost kože, odmah se upija i hidratizira kožu narednih 48 sati. Riječ je o novoj ekspertizi u obnovi osjetljive kože u kojoj se kroz razvoj ravnoteže kožnog mikrobioma postiže otpornija koža iz dana u dan. Ključni su sastojci niacinamid koji ima smirujuće djelovanje, glicerin  i Ceramid III koji pružaju hidrataciju i osnažuju kožnu barijeru te prirodna termalna voda La Roche-Posay koja ima smirujuće djelovanje s prebiotičkim svojstvima.

Od hidratantnih krema nove generacije tražite više, savjetuje dr. Bolanča, otkrivajući 7 preporuka koje će pomoći boljoj hidrataciji kože i tako produžiti mladolikost, potaknuti prirodnu blistavost i spriječiti prijevremeno starenje.

„Koža bi se trebala čistiti temeljito i svakodnevno, i to neagresivnim sredstvima, a uklanjanje makeupa prije spavanja korak je koji ne biste trebali preskakati. Boosteri ili serumi s hijaluronskom kiselinom saveznici su održavanja dobre hidratiziranosti kože kroz dan, a lice možete osvježiti i ovlaživačima kože poput termalne vode koju je dobro imati pri ruci.  Kako bi se lipidni sloj kože zaštitio i održao, pomoći će ceramidi u kozmetici, dok će prebiotici zajamčiti zdrav mikrobiom kože. Posljednja dva savjeta iznimno su važna i dobro poznata svima – dovoljne količine vode i korištenje zaštitnog faktora dijelovi su rutine za koje uvijek treba imati vremena.“

Koliko vode je potrebno?

Speed dateu s dr. Bolančom, u organizaciji francuskog branda La Roche-Posay, prisustvovale su brojne dame poput Franke Batelić, Helene Minić Matanić, Mirne Medaković Stepinac, Nevene Rendeli Vejzović, Manuele Švorcan, a nekoliko važnih savjeta dala je i doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, koja je naglasila koliko je kožu važno nahraniti i iznutra i to uravnoteženom prehranom i unosom tekućine, poput Vitamin Well vode koja je obogaćena elektrolitima, aminokiselinama, vitaminima i mineralima, voćnim ekstraktima te prirodnim voćnim šećerom.

Darija Vranešić Bender, Željana Bolanča i Franka Batelić
Nevena Rendeli Vejzović i Franka Batelić

„Na često pitanje ‘koja je idealna količina tekućine koju bismo dnevno trebali unositi u organizam’, odgovor je jednostavan, a krije su u računici. Naime, potrebno je masu tijela pomnožiti s 0,3 dl, a dobiveni rezultat zapravo je individualna količina tekućine koja je potrebna kako bi organizam ostao hidratiziran“, savjetuje dr. Vranešić Bender.

Pročitajte još i ...