Dr. Željana Bolanča: Što kada koža vrata i dekoltea odaje godine?

Iako se uglavnom mnogo pažnje posvećuje koži lica, koža vrata i dekoltea nerijetko ostaje zanemarena. Vjerojatno ste i vi među brojnima koji prije spavanja provedu detaljnu njegu lica, a na vrat nanesu ono proizvoda što ostane na dlanovima.

Nesrazmjer između njege i estetskih zahvata na licu, u usporedbi s vratom, često dovodi do dodatnog vizualnog isticanja bora na vratu i otkrivanja pravih godina. Upravo je zato potrebno posvetiti pažnju i svakodnevno njegovati kožu vrata i dekoltea.

American fashion model Karlie Kioss stars in Swarovski Fall 207 advertising campaign., Image: 347992829, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Koža lica i koža vrata nisu iste

Koža vrata podložna je genetskom starenju, ali je izložena i vanjskim čimbenicima, kao što su UV zračenje, pušenje, zagađenje okoliša i zraka. Sama po sebi ponešto se razlikuje od kože lica; tanja je, ima manje žlijezda lojnica te je suha, a gubitkom kolagenih i elastičnih vlakana dolazi do pojave dubokih, vertikalnih bora vrata.

Manjak žlijezda lojnica dovodi do sporijeg cijeljenja nakon estetskih zahvata, osobito nakon kemijskih pilinga i ablativnih lasera, stoga imajte na umu da regija vrata nije idealna za ove zahvate.

Njega vrata i dekoltea

Dnevna njega vrata i dekoltea trebala bi biti ista kao i dnevna njega lica i s njom treba započeti već u dvadesetim godinama. Idealna kombinacija za kožu lica, pa tako i vrata, su kreme s vitaminima A, C i E, ali se dodatno mogu koristiti i neki drugi antioksidansi.

Uz dnevnu njegu obavezna je i zaštita od UV zračenja. Upravo tijekom godina, zbog izlaganja suncu, dolazi do pojave stanja, ili bolesti, koje se zove interfolikularna eritroza, a karakterizira je proširenje krvnih žila oko folikula kože vrata uz karakterističnu poštedu regije ispod brade gdje sunce ne može doprijeti.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Emanuel Ungaro. Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ALTERNATIVE IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 356013400, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Nakon izlaganja suncu dolazi do pojave crvenila vrata i dekoltea, što se onda često i lako zamijeni za alergijsku reakciju na sunce. Promjene su kronične i jednom kada se pojave, ne mogu nestati osim dermatološkim zahvatima. Metoda kojom se tretira je lasersko uklanjanje proširenih kapilara na vratu uz, naravno, obaveznu zaštitu od sunca.

Kako pomladiti vrat?

Osim dnevne njege, koža vrata se može tretirati različitim estetskim tretmanima i zahvatima. Za kožu vrata izvrsna je metoda mezoterapija kojom se injektiraju hijaluronska kiselina i različiti antioksidansi.

Uz mezoterapiju se mogu raditi i tretmani koji potiču sintezu kolagena i elastina, u prvom redu microneedling i plazma bogata trombocitima. Na raspolaganju su tretman nitima koje zatežu kožu vrata i potiču sintezu kolagena te radiofrekvencija.

Osim horizontalnih bora, koje se uklanjaju hijaluronskom kiselinom i poticanjem sinteze kolagena, na vratu se s godinama opušta koža, kao posljedica gravitacije lica i vrata.

profimedia-0171177072

Dolazi i do hiperaktivnosti površinskog mišića platizme, što kod pojedinih osoba možete uočiti kroz okomita zadebljanja, simetrično na vratu. Na hiperaktivnost mišića može se djelovati botoxom, ali on nije odobren za takvu svrhu.

Lice i vrat dio su iste slike, stoga je potrebno koži vrata pridavati barem podjednako pažnje kao i koži lica. Uz dobru njegu, vrat neće tako brzo odati vaše godine, a ako ste već zakasnili, estetska medicina ima rješenje i za to.

Pročitajte još i ...