Retinol za njegu tijela – najbolji anti-age saveznik

Stigla je zima – godišnje doba slojevitog odijevanja koje je nezaobilazno ako želimo da nam bude ugodno i toplo. Koža tijela dobro je ušuškana i skrivena ispod toplih slojeva vune i pamuka i više nije izložena pogledima. No, to ne znači da je trebamo manje njegovati nego što to činimo ljeti. Upravo su zimski mjeseci idealno vrijeme da se pozabavimo nesavršenostima kože tijela, bilo da je riječ o hiperpigmentacijama, gruboj koži, njezinoj suhoći ili opuštenosti.

Victoria's Secret

Ovo je pravo vrijeme da uobičajenu kremu ili losion za tijelo zamijenimo specifičnim proizvodom koji će adresirati sve probleme s kojima se naša koža susreće. Odnedavno, na raspolaganju za takve poduhvate imamo veliku novost – kreme za tijelo s retinolom. Ovaj super moćni aktivni sastojak koji se već godinama koristi za pomlađivanje kože lica, sada se može pronaći i u kremama i losionima za tijelo, čineći tako najboljeg anti-age saveznika.

Zima je pravo vrijeme za ovu novost u beauty rutini jer znamo da retinol može fotosenzibilizirati kožu, a tijekom hladnih mjeseci i dobre pokrivenosti kože odjećom, taj rizik se gubi.

Podsjetimo se…

Ovaj sastojak derivat je popularnog vitamina A. U obliku generičkog oblika – Tretinoina, patentiran je davne 1967. kao jedan od prvih lijekova za teže oblike akni. No, s obzirom na to da ga je koristio velik broj ljudi, a njegove su učinke promatrali dermatolozi i farmaceuti diljem svijeta, primijećeno je kako iznimno povoljno djeluje na smanjenje hiperpigmentacija i dubokih bora. U tom je trenu započela revolucija u svijetu njege lica i pomlađivanja topikalnim proizvodima – te je nastupila vladavina retinola.

Ovaj je sastojak već desetljećima na vrhu s dobrim razlogom – gotovo neobjašnjivo djeluje na naizgled potpuno različite tipove i probleme kože, pa tako može djelovati na smanjenje bora i linija na licu, izbjeljivanje tamnih mrlja, korigiranje nepravilne teksture i zaglađivanje lica, a jedan je od rijetkih koji uspješno sužavaju čak i proširene pore.

Zašto je dobro retinol koristiti i na koži tijela?

Znakovi starenja postaju vidljivi kako na koži lica, tako i na koži tijela. Zbog veće proizvodnje sebuma, na ramenima, leđima i koži dekoltea često se javljaju akne. Retinol će pomoći u oba slučaja. Valja naglasiti da ako se fokusiramo isključivo na njegu kože lica, naša će se kronološka dob itekako vidjeti na koži tijela, stoga i nju svakako treba uključiti u rutinu njege.

Kada započinjemo s uvođenjem retinoida, preporuka je da ih u početku nanosimo 2 do 3 puta tjedno. Ako koža dobro podnosi retinol, možemo krenuti sa svakodnevnim nanošenjem, po mogućnosti navečer. Budući da je ujesen i zimi koža suha, savjetuje se proizvod s retinolom nanositi nakon hidratantne kreme. I na koncu, retinol može pomoći u ublažavanju pa čak i uklanjanju mrlji od sunca na ramenima i dekolteu, omekšat će suhu kožu na nogama, zategnuti opuštenu kožu na rukama i trbuhu te ublažiti zadebljanja na laktovima i koljenima.

Moguće nuspojave retinola

U prvim danima korištenja proizvoda s retinolom, koža može odreagirati crvenilom, peckanjem, iritacijama i laganim ljuskanjem. No, čim se koža navikne na proizvod, nuspojave će se povući.

 

Retinol se preporuča kada želimo popraviti teksturu i izgled kože tijela. Nema propisane dobi u kojoj bismo trebali započeti s uvođenjem retinola u našu beauty rutinu, a kao prevenciju, možete ga uvesti već nakon 20. godine. Kremu s retinolom možete nanijeti odmah nakon tuširanja ili, još bolje, nakon laganog peelinga. Ovdje valja reći da proizvodi s retinolom za tijelom imaju manju koncentraciju ovog aktivnog sastojka nego oni za lice. Stoga prije nanošenja nemojte pretjerivati s jačinom peelinga kako biste izbjegli dodatne iritacije kože.

 

 

Pročitajte još i ...