Saznali smo kako kod kuće tretirati jedan od najčešćih estetskih problema

Akne, stare ozljede, ogrebotine, veća ili manja oštećenja koja s godinama nastaju na koži uzrokuju stvaranje ožiljaka, a činjenica da je riječ o našem najosjetljivijem organu samo govori prilog podatku da su ožiljci visoko na listi najčešćih estetskih problema te da vrlo često utječu i na samopouzdanje.

Spadaju među najčešće estetske probleme

Iako veoma otporna i prilagodljiva, naša je koža istovremeno i vrlo osjetljiva na vanjske utjecaje, a već će i najmanje oštećenje uzrokovati trag na njenoj površini s čijim ćemo se uklanjanjem nerijetko još dugo boriti. S obzirom na to da su ožiljci jedan od najvećih, ali i najčešćih estetskih problema, zanimalo nas što se može učiniti kako bi u procesu zacjeljenja kože spriječili njihov nastanak.

Da bismo znali kako ih tretirati, ključno je razumjeti kako nastaju, a tko bi nam na to pitanje mogao odgovoriti bolje nego osoba kojoj je zdravlje kože poziv, ali i strast?

Kako uopće nastaju i zašto ih je tako teško izbjeći u procesu zacjeljenja kože?

Sve što nas je zanimalo o nastajanju, sprječavanju, ali i tretiranju ožiljaka, upitali smo dr. Irenu Kovačević, specijalizanticu dermatovenerologije iz zagrebačke poliklinike Poliderma, koja nam je objasnila procese koji se u koži događaju prilikom svakog oštećenja.

dr. Irena Kovačević

Vidljivi ožiljci nastaju kao posljedica oštećenja koja zahvaćaju dublje slojeve kože, a najčešće im prethodi ozljeda ili upalni proces, pri čemu tijekom cijeljenja na površini kože može nastati defekt.

„Proces zacjeljivanja može potrajati nekoliko tjedana, a razlog zbog kojeg ožiljak uopće nastaje je vrlo očit – organizam prepoznaje da je na određenom mjestu na koži došlo do oštećenja te ga nastoji što prije popraviti, a to čini pojačanim rastom novog vezivnog tkiva“, objašnjava dr. Kovačević.

S obzirom na to da na prirodne procese nije jednostavno utjecati, vrlo je teško u potpunosti izbjeći stvaranje ožiljka u procesu cijeljenja kože, no to ne znači da na njih uopće ne možemo utjecati.

Najbolje djelovanje možemo očekivati noću

„Sam proces zacjeljivanja ozljede ili bilo kakvog oštećenja na koži ima nekoliko faza, a do potpune epitelizacije dolazi nakon dva do tri tjedna. Da je oštećenje zacijeljeno, možemo smatrati tek kada vidimo da je koža na mjestu ožiljka površinski u potpunosti zatvorena i bez kraste, no tada slijedi proces cijeljenja u dubljim slojevima dermisa, koji može dovesti do prekomjernog rasta vezivnog tkiva, a to rezultira nastankom vidljivog ožiljka”, uzrok nastanka ožiljaka opisala nam je mlada liječnica, ističući kako bi u vremenu nakon površinskog zatvaranja rane trebali djelovati na stvaranje vezivnog tkiva te tako regulirati stvaranje ožiljka.

Za cijeljenje rana vrijedi isto pravilo kao i za ostatak kožnih problema – prirodna regeneracija najjača je noću, a da bi koža pravilno zacijelila, mora biti dovoljno elastična i hidratizirana, posebice dok spavamo, a za tu zadaću naša sugovornica svojim pacijentima redovito preporučuje primjenu Contractubex® noćnih flastera.

Aktivni sastojci za elastičnost kože preveniraju, ali i tretiraju postojeće ožiljke

„Mehanizmi ljudskog tijela programirani su tako da u slučaju svake, pa i najmanje ozljede dolazi do aktivacije prirodne regeneracije kože i tkiva, a što je osoba mlađa, ti su mehanizmi jači – zbog jake prirodne sposobnosti obnavljanja, mlađe su osobe mnogo sklonije hiperprodukciji vezivnih vlakana te nastanku većih i izraženijih ožiljaka“, tvrdi naša sugovornica.

Kako je moguće flasterom djelovati na prevenciju, pa čak i smanjenje postojećeg ožiljka? Iako će površinska ozljeda zacijeliti mnogo brže, dubljim slojevima tkiva nerijetko je potrebno od nekoliko mjeseci pa sve do dvije godine kako bismo mogli reći da je proces cijeljenja u potpunosti završen pa se preporučuje s primjenom Contractubex® noćnih flastera nastaviti minimalno tri mjeseca. Kolagenska vlakna duboko u rani nastavljaju se umnožavati čak i do dvije godine nakon ozljede, a opskrba kože moćnim aktivnim sastojcima ključna je upravo tijekom noći, dok se koža prirodno obnavlja.

Zahvaljujući kontinuiranom otpuštanju cepalina i alantoina tijekom čitave noći, ovaj inovativni pristup tretiranju ožiljaka regulira stvaranje ožiljnog tkiva, a osim poboljšane elastičnosti i strukture kože, djeluju i na svrbež te zatezanje koje se često javlja u procesu cijeljenja.

Atrofični, hipertrofični, keloidni – djeluje li baš na sve ožiljke?

S obzirom na površinu koju zauzimaju, ožiljci se najčešće javljaju u dvije varijante – uleknuti ili atrofični te uzdignuti ili hipertrofični, a koliko se razlikuje tretiranje različitih vrsta ožiljaka, objasnila nam je dr. Irena Kovačević.

„Uleknuti, tj. atrofični ožiljci mogu biti hiperpigmentirani (smećkasti) ili hipopigmentirani (bjelkasti), no kod njih nema pretjeranog rasta vezivnog tkiva, koje je karakteristično za hipertrofične ožiljke, čija je površina izdignuta iznad razine okolne kože. Upravo će na hipertrofične ožiljke aktivni sastojci iz Contractubex® noćnih flastera najbolje djelovati, jer će osim do smanjenja hiperpigmentacije, dovesti do omekšavanja i zaglađivanja samog ožiljka“, objašnjava liječnica, dodajući da su prvi učinci terapije vidljivi već nakon 6 tjedana, iako je za potpune rezultate proizvod najbolje koristiti 24 tjedna.

Kad je smanjenje ožiljaka u pitanju, ovaj će inovativni pristup djelovati i na keloide – posebne oblike ožiljaka čije se stanice nekontrolirano i pojačano množe, a mogu se smatrati i benignim tumorima građenih od vezivnog tkiva, kod kojih se pojedine vrste kolagena nalaze u abnormalnoj količini.

Uporni neestetski problem rješava se dvostrukim djelovanjem

Da je na sve estetske probleme mnogo lakše djelovati preventivnim nego korektivnim pristupom, potvrđuje nam i Irena Kovačević. „Iako je stvoren kao tretman namijenjen novijim ožiljcima te prevenciji njihova stvaranja, pokazali su se vrlo djelotvornim i u tretiranju starih ožiljaka nastalih kao posljedica operativnih zahvata ili traume tkiva koja zahvaća dublje slojeve dermisa“, tvrdi liječnica.

Kako im i samo ime govori, Contractubex® flasteri koriste se noću, jer se oslanjaju na prirodni proces regeneracije kože koji se događa dok spavamo, a potrebno ga je nositi između 6 i 12 sati. Svojim pacijentima naša sugovornica preporučuje ranu primjenu noćnih flastera, a posebne su učinke pokazali u smanjenju ožiljaka nakon manjih operativnih zahvata, liposukcija, pa čak i carskog reza, jer rana terapija znatno smanjuje rizik nastanka hipertrofičnog i diskoloriranog ožiljka.

Iznimnu učinkovitost u tretiranju novih, ali i starih ožiljaka omogućuje mu dvostruko djelovanje – meki okluzivni jastučić sprječava transepidermalni gubitak vode na oštećenom području, dok snažni aktivni sastojci alantoin i cepalin zaglađuju kožu, potiču bržu regeneraciju, a utječu i na bržu izmjenu stanica, poboljšavajući strukturu i izgled tena. Contractubex® formula dostupna je i u obliku gela od 20g i 50g za ožiljke veće površine.

Pročitajte još i ...