Kava s kolagenom – novi anti-age recept za predivnu kožu kojega koristi i Jennifer Aniston

Jennifer Aniston jedna je od holivudskih zvijezda koja bez imalo truda lansira nove trendove kada je riječ o anti-ageingu, fitnessu i zdravom životu. Još pamtimo kako nam je otkrila povremeni post, a njezin recept za salatu koju je na setu Prijatelja jela svakoga dana tijekom 10 godina, doslovno je ‘srušio’ društvene mreže. Nedavno je otkrila još jednu tajnu svojeg mladolikog izgleda i savšene kože – kavu s kolagenom!

February 26, 2017 - Los Angeles, California, USA - Jennifer Aniston attends the 2017 Vanity Fair Oscar Party hosted by Graydon Carter at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 26, 2017 in Beverly Hills, California., Image: 322734756, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Naime, slavna je glumica na svom Instagram profilu podijelila svoj dnevni ritual koji joj pomaže u postizanju vlastite ideje pravog wellnessa. Igranje sa psima, redovito vježbanje u teretani, uživanje u druženju s prijateljicama i slušanje omiljenih ploča kako bi se opustila u večernjim satima. No, ono što je najviše zagolicalo pažnju javnosti jest način kako Jennifer započinje svoj dan: uz šalicu tople kave u koju je umiješala kolagen.

Suplementi kolagena, naročito oni u prahu, silno su popularni posljednjih nekoliko godina jer nam pomažu u postizanju mladolike kože, u izgradnji jakih kostiju te za zdravlje kose i nokriju. Kolagen je snažan protein kojega nalazimo u kostima i tkivima, no pitanje koje se često postavlja je jesu li dodaci prehrani s kolagenom zapravo zdravi? I bi li ih trebalo miješati s kavom?

Je li kolagen u prahu zdrav?

Posljednjih godina kolagen u prahu predmet je brojnih znanstvenih istraživanja u kojima se uspoređuje s ostalim suplementima. Stručnjaci ga smatraju odličnom zamjenom za whey ili proteine graška u prahu, ali, činjenica je da nisu svi kolageni u prahu jednaki. Najpoželjniji su peptidi kolagena ili hidrolizirani kolagen jer će vam oni pružiti najviše zdravstvenih benefita.

Odličan su izvor proteina, vitamina C i hijaluronske kiseline. Negativna strana im je što mogu biti prilično skupi, no dobra je vijest da ih je moguće gotovo adekvatno zamijeniti konzumiranjem hrane bogate kolagenom: juhe od kostiju, kožice s pečene ili kuhane piletine, sardina, ali i hrane bogate vitaminom C: citrusa, bobičastog voća i brokule.

Iako bi dodavanje kolagena u jutarnju kavu moglo izgledati sasvim prirodno, bolji odabir je da ga dodate u smoothie ili da kolagenski prah jednostavno razmutite u vodi. Naime, visoka temperatura tek pripremljene kave mogla bi utjecati na sve nutritivne vrijednosti kolagena. Ako volite hladnu kavu, samo naprijed – tu doista nema nikakvih ograničenja što se kolagena tiče.

 

Pročitajte još i ...