Tri make-up mita na koja odmah treba zaboraviti

Svijet ljepote, pa tako i svijet make-upa podložan je mnogim vjerovanjima, krivim interpretacijama pa i mitovima. Neki od njih su prolaznog karaktera, dok se drugi ukorijenjuju i postojani su generacijama. S druge strane, beauty industrija napreduje velikim koracima, upotrebljava najmoderniju tehnologiju i inovativne formulacije pa je krajnje vrijeme da se zauvijek oprostimo od nekih mitova koji su doista predugo s nama. U nastavku donosimo tri najčešća i najneutemeljenija.

1. Puder začepljuje pore

Nekad bilo, sad se spominjalo! Naime, nekadašnji puderi koji su u prodaji bili pred 30 i više godina – kako tekući, tako i oni kompaktni, sadržavali su rižin puder koji je mogao začepti pore. Današnje suvremene formulacije znatno su naprednije i baziraju se na koži prijateljskim talkovima, stabilizatorima vlage i uljima koji, osim ujednačavanja tena i prekrivanja nesavršenosti, koži pružaju i dragocjenu njegu. Osim toga, sve su čestice u njima toliko sitne da se mogu doslovno stopiti s kožom. No, koliko god današnji puderi bili revolucionarni i skin-friendly, temeljito čisšćenje lica i uklanjanje šminke nikako nemojte zanemariti!

2. Maskara uništava trepavice

Ovaj mit posve je neutemeljen, osim u jednom jedinom slučaju – ako prije spavanja zaboravimo ili nemamo volje/snage ukloniti šminku, pa tako i maskaru, s lica. Dakle, ako na spavanje odete zajedno s nekoliko slojeva maskare koju ste nanijeli još ujutro, prije izlaska iz kuće, tijekom noći, uslijed trljanja o jastuk ili nesvjesnog dodirivanja očiju, trepavice mogu postati ugrožene. Mogu se slomiti, a kao dodatna posljedica – sve to može nadražiti i oči. Inače, suvremene formulacije maskara, upravo kao i puder, osim što produljuju, bojaju i zaobljuju trepavice, pružaju im i njegu te potiču njihov rast te ih, kroz svakodnevnu upotrebu – jačaju.

3. Sprej za fiksiranje šminke produljuje make-up

Kako mu samo ime kaže, za ovim proizvodom posežemo kada želimo postići savršen izgled make-upa. On će pomoći da kremaste i puderaste teksture savršeno ‘sjednu’ na kožu, no, neće utjecati na trajnost make-upa. Osim toga, neki od njih sadrže i alkohol pa nikako nisu primjereni za osobe s osjetljivom kožom.

Pročitajte još i ...