Devetorica otpisanih…ili koje sastojke izbjegavati prilikom odabira kozmetike

Neki sastojci kozmetičkih proizvoda i nisu toliko lijepi kao što bi im pakiranje sugeriralo. Pomnije čitanje deklaracija na kozmetičkim proizvodima, ali i razumijevanje tih komplicirano napisanih kemijskih spojeva, otkriva ružnu istinu: iako će nas neki proizvodi uljepšati, dugoročno mogu izazvati veliku štetu.

Ovo je popis devet sastojaka koje bi zaista trebali izbjegavati, ali pod svaki cijenu:

BHA i BHT

BHA i BHT su spojevi koji su široko rasprostranjeni kao konzervansi i antioksidansi. Nalaze se u cijeloj plejadi kozmetičkih i dermatoloških proizvoda poput krema za lice, ruževa za usne, pa i parfemima.

Već dugo su karakterizirani kao toksični i vrlo vjerojatno kancerogeni. Dokazani su endokrini disruptori, a mogu djelovati i toksično na fetalni razvoj.

DEA (dietanolamin), TEA (trietanolamin), MEA (monoetanolamin)

Etanolamini su spojevi koji se koriste kao emulgatori i kao pomoćna sredstva za pjenjenje. Stoga, često se nalaze u proizvodima za njegu lica poput gel čistača, ali u bojama za kosu, parfemima i šamponima.

DEA je naročito opasan sastojak jer toksično djeluje na brojne organe, a naročito na bubrege i jetru. Kod osjetljivijih osoba može iritirati sluznice oči, nosa i dišnog sustava.

Poliakrilamid

Poliakrilamid se koristi kao stabilizator i učvrščivač u određenim kozmetičkim proizvodima. No, on sam po sebi nije štetan, već je štetno njegovo djelovanje kada se razdovoji na pojedinačne molekule. Upravo te molekule, a opravdano se smatra da jesu, mogu biti kancerogene. S obzirom na to da se vrlo brzo apsorbira u kožu, vrlo je opasan jer može uzrokovati rak dojke i gušterače, a osobito je neurotoksičan u fetalnom razdoblju.

Europska unija je postavila ograničenje na koncentraciju poliakrilamida u proizvodima. Stoga treba imati na umu da iako ga ima u ograničenoj koncentraciji u pojedinačnom proizvodu, ako se koristi više proizvoda s tim sastojkom – može biti vrlo opasan.

Parabeni

Parabeni su konzervansi koji se koriste u velikom broju kozmetičkih proizvoda, no odnedavno su postali prilično nepoželjni, pa se sada proizvodi reklamiraju s naljepnicom PARABEN FREE. O čemu se radi? Naime, parabeni se stavljaju u proizvode koji imaju veliki postotak vode i to kako bi se očuvala dugotrajnost proizvoda i spriječilo razmnožavanje bakterija. S obzirom na to da ih se stavlja u proizvode koji imaju visok postotak vode, nisu topljivi u njoj, te vrlo lako prolaze kroz kožnu barijeru.

Istraživanja su pokazala da su parabeni endokrini disruptori odnosno da mogu imitirati djelovanje estrogena, ali i ostalih hormona u tijelu.

Formaldehid

Iako je upotreba formaldehida u kozmetici već odavno u velikom padu i dalje ga se može pročitati u deklaracijama određenih proizvoda. Naime, iako je korištenje formaldehida u padu, neki konzervansi ga ipak otpuštaju.

Formaldehid se koristio kao konzervans koji sprječava rast bakterija u proizvodima na bazi vode.

Najpoznatiji nuspojava korištenja formaldehida su kožne bolesti i razni osipi!

PEG (polietilen glikoli)

PEG spojevi se često nalaze u kozmetičkim spojevima kao stabilizatori, otapala i zgušnjivači, a često se koristi u kremama jer zadržavaju vlagu. Radi se o spojevima na bazi nafte koji se vrlo brzo apsorbiraju u kožu i mogu poremetiti njenu prirodnu vlažnost.

Osobito su opasni kada se koriste na već oštećenoj koži.

Petrolatum

Petrolatum ili petrolej je naftni derivat koji se često koristi u kozmetici za hidrataciju. No, problem sa petrolatumom je isti kao i sa SLS-om, naime često je onečišćen drugim štetnim i kancerogenim sastojcima.

Često se nalazi u kremama, losionima, ali i lakovima za nokte.

Osim što može kod osoba osjetljivije kože izazivati iritacije poput akni i dermatitisa, može uzrokovati poremećen razvoj stanica i utjecati na razvoj tumora.

Triklosan

Triklosan ima antimikrobna svojstva, pa se upravo zato koristi u velikom broju sapuna i deterdženata, ali i kozmetičkih proizvod poput krema za lice, ali i pastama za zube!

Baš poput parabena i triklosan je disruptor i to hormonski koji ometa rad štitnjače i povezanih hormona, a s obzirom na to da dobro prolazi kožnu barijeru i nakuplja se u masnom tkivu vrlo je opasan za trudnice i dojilje.

Natrijev lauret sulfat (SLS)

SLS ili kako ponegdje piše SLES su sufraktori ili tvari koje smanjuju površinsku napetost između drugih sastojaka. Često se nalaze u proizvodima kojima treba “pomoći” prilikom pjenjenje, pa se nalaze u šamponima, regeneratorima, gelovima za čišćenje lica….

Od svih sastojaka SLS-ovi su najmanje opasni. Naime, donedavno se mislilo da su kancerogeni no posljednja napredna medicinska istraživanja to su opovrgnula, no potvrdila su da SLS-ovi mogu biti onečišćeni drugim sastojcima koji su, nažalost, opasni.

Pročitajte još i ...