Zašto novi kozmetički proizvod može pogoršati stanje naše kože prije nego li ga popravi?

Kupili ste novi proizvod za njegu kože koji bi, po svemu što o njemu znate, trebao savršeno odgovarati vašoj koži, no, ona na njega ne reagira dobro. Pecka vas, možda se javlja crvenilo, čak i neka dosad ne viđena izbijanja. Dakle, umjesto da popravi stanje vaše kože, on ga pogoršava, a vi ste prilično frustrirani?

Ne brinite, ova je pojava toliko česta da već ima i svoj stručni naziv – skin purging, a označava privremeno pogoršanje tena i kože lice uslijed uvođenja novih aktivnih sastojaka u redovitu rutinu njege. Naravno, kao i uvijek kada je o koži riječ, skin purging ne pogađa jednako sve nas. Tako će kod nekih faza privikavanja na novi proizvod trajati tek dan ili dva, a nuspojave će biti jedva vidljive, dok će kod drugih ‘prijelazni period’ potrajati i nekoliko tjedana uz različite vrste nesavršenosti na licu

Što je zapravo skin purging?

Skin purging ili skin purge (eng. to purge = pročistiti, očistiti)  naziv je za proies pogoršanja Tanja kože lica nakon uvođenja novog kozmetičkog proizvoda. Reakcije su obično najsnažnije nakon prvog korištenja kemijskih peelinga i proizvoda koji sadrže AHA i BHA kiseline te retinoide.

Naime, svi navedeni sastojci potiču obnavljanje stanica kože, a to dovodi do toga da koža pokušava iz svojih pora istisnuti nečistoće kako bi ih pročistila. Kao posljedica tog procesa, nečistoće se brće nego inače, javljaju na površini kože, gdje postaju vidljive kao mrski nam miteseri. Stoga nam se čini kako je krivac za to upravo novi proizvod kojega smo tek uveli u rutinu njege. Neka vas ne zabrine činjenica da ovaj proces može potrajati i do šest tjedana, nakon čega će se koža pročistiti, a novi će proizvod pokazati svoje prave rezultate.

Zašto novom proizvodu treba dati šansu

Ako ste sigurni da je novi proizvod kojega ste odabrali i počeli koristiti za vas dobar, pokušajte mu ipak dati šansu – koristite ga redovito i pažljivo promatrajte situaciju na licu. Naravno, ukoliko dođe do ekstremnih kožnih reakcija, svakako prekinite upotrebu proizvoda i javite se svom dermatologu. Blago nadraženu kožu njegujte kao inače i redovito je čistite blagim sredstvima. Privremeno preskočite peelinge, a o ručnom istiskivanju prištića ne treba ni govoriti. To nije dobro ni kada je s licem sve u redu, a pogotovo ne kada je iritirano i upaljeno.

woman with moisturizer on the cheeks in the eye area Youth and Skin Care Concept. High quality photo,Image: 665840167, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Sada se posvetite tome da kožu polako naviknete na nove aktivne sastojke, a to ćete najbolje učiniti tako da ih uvodite postepeno. Dakle, počnite s jednim nanošenjem tjedno pa polako povećavajte dok unutar mjesec dana to ne postane svakodnevna praksa. Mnoge kozmetičke kuće preporučuju da sastojke poput retinola, AHA i BHA kiselina koristite najprije jednom tjedno, pa nakon nekog vremena to povećate na dvaput tjedno, cijelo vrijeme prateći kako vaša koža na njih reagira. Također, važno je da istovremeno ne uvodite više aktivnih sastojaka. Tako ćete svojoj koži pružiti priliku da se navikne na novu rutinu, a da zbog toga ne ‘protestira’ kroz prejake reakcije.

Pročitajte još i ...